Beyond Meat a tőzsdén

Vegán élelmiszer gyártó a Nasdaq részvénytőzsdén - Beyond Meat

Az egyik legjelentősebb tőzsdei fronton, a NASDAQ-on jelent meg a kaliforniai székhelyű "Beyond Meat" vegán élelmiszereket gyártó cég. A cégben többek között Leonardo Di Caprio és Bill Gates is befektetők, a tőzsdei bejegyzés utána cég értéke közel duplájára nőtt.

A hír jelentősége elsősorban abban van, hogy a vegán szemlélet egyre erősödik a világban. A tőzsdei bejegyzés ennek minden oldalát új megvilágításba helyezi.A jót és rosszat is!

Mi is a Nasdaq?

A NASDAQ a második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszer az Egyesült Államokban és a világban piaci kapitalizációja és kereskedelmének volumene alapján.

További részletek: wikipedia.org

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ethan Brown, a Beyond Meat alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat termékei lehetővé teszik az emberek számára a „hús” élvezetének, fogyasztásának folytatását, de a természet és a környezet terhelése nélkül, egészségesebb és fenntarthatóbb formában.

"A Beyond Meat átalakíthatja a mezőgazdaságot a hatékonyság növelése érdekében, de alapvetően úgy, hogy az emberi test számára és a Föld számára egyaránt jobb módon tegye" - mondta.

A tőzsdei bevezetés egyértelműen azt mutatja, hogy a piac nyitott és egyre nyitottabb a vegán termékek megjelenésére. Ez a jó hír. A (talán) rossz hír, hogy a piacgazdaság elsődleges szempontja a profit, így a többi szempont könnyen háttérbe szorulhat. De reméljük ez csak így volt, és a vegán szemlélet megérkezése ezt a hozzáállást is meg tudja változtatni!

Brown elmondta, hogy rájött, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszer hasznot húzhat a tudományból és a technológiából.

"Az állattenyésztés hatalmas terheket ró az emberekre és a környezetre, de általában az állatjólétre nem költöttünk soha pénzt. Egyszerűen feltételeztük, hogy ez mindig is így volt, ez a normális, és az állatokat használnunk kell."

A Beyond Meat hamburgerje, amely tavaly a cég 70 százalékos bevételét hozta, elsősorban sárgaborsóból készül, és cukorrépa levet használ, hogy utánozza a hamburger állagát, jellegét. A cég termékmenüje magában foglalja a kolbász, a csirke és a marhahús növényi alapú helyettesítőit is.

A Beyond Meat árbevétele 2018-ban 87,9 millió dollár volt, ami a 2017-es 32,6 millió dollárhoz képest óriási emelkedés. A Goldman Sachs, a JPMorgan és a Credit Suisse a bejegyzés vezető aláírói.

beyond meat burger package

Jelenleg több, mint 1100 helyen lehet kapni a cég termékeit, ez e szám várhatóan ugrásszerűen megnő a következő időszakban. A konkurens cég, az Impossible Foods a Burger King étteremmel közösen fejlesztette ki az Impossible Whopper hamburgert, amelyet egyelőre a déli államokban forgalmaznak, de év végéig az Egyesült Államok összes államában meg akarnak jelenni.

A legutóbbi (2018) felmérések szerint az amerikaik 75%-a még mindig a húsból készült burgert kedveli, de a maradék 25% - akik a vegán burgereket részesítik előnyben - már jelentős piaci erő! A tőzsde és a híres celeb vegánok növekvő száma azonban az amerikaiakat is jelentősen meg fogja mozgatni a vegán burgerek felé.

Az ízekben és a reklámokban még hatalmas lehetőségek vannak, a vegán életforma még csak éppen elkezdett kibontakozni a felmérések szerint.

Eddig a hír, innen személyes a vélemény

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Vegánként egyrészt szükségtelennek tartom a hús másolását és a "mindenáron húst utánozzunk" hozzáállást. A vegánság fogalmához szerintem hozzátartozik az egyszerűség, a minél kevésbé feldolgozottság is. Nem állítom, hogy néha nem jó egy-egy gasztronómiai különlegességet elkészíteni, de jó, ha az ember tartja a 70-30 vagy akár a 80-20 arányt az egyszerűen elkészített ételek javára.

Fűszerekkel, az elkészítés vizualitásával legalább annyi extra örömöt lehet szerezni főzés és tálalás közben, mint a bonyolult elkészítései eljárásokkal. Ez az élettani, gasztronómiai rész.

Másrészről fantasztikusnak tartom, hogy a természet, a Föld szempontjából ez a lépés egy olyan alternatívát kínál az embereknek, amellyel sokkal kevesebb húst fognak fogyasztani, és ezzel sokkal kevesebb terhet rónak a környezetre.

A növényi alapú táplálkozásnak (főleg az egyszerűnek, amiről fent írtam) sokkal kisebb a negatív hatása a természetre mint az állattenyésztésnek. Ezt sok tanulmány támasztja alá - és persze sok cáfolja. De ez így normális, hiszen a statisztikák mindig is így működtek: ugyanazok a számok egészen mást jelentenek attól függően, hogyan csoportosítjuk őket, milyen szempontok szerint vizsgáljuk.

De ha az ember leül és csak végig gondolja a folyamatokat (hogyan kerül egy rántott hús és egy zöldséges rizs az asztalra), akkor nem nehéz belátni ezt. Amúgy ez egy nagyon jó módja a világ megismerésének! Kicsit munkás, mert utána kell nézni sok olyan dolognak, amit az ember egyébként magától értetődőnek gondol, de segít abban, hogy rálássunk a mi saját életünkre. (fent az egyik Ethan Brown idézetben is erről van szó, ahol azt mondja, régóta így működik, ezért azt gondoljuk ez a normális).

Fontos tudatosítani azt is, hogy a "vegán" felfogás, életforma nemcsak a növényi alapú ételek fogyasztását jelenti! Legalább ennyire fontos a természettel, a világgal és az emberekkel való harmonikus kapcsolat is. Sőt önmagunkkal is jó jóban lenni, hiszen aki magára dühös, aki magát nem szereti, az hogyan tudna mást, másokat szeretni, másokkal törődni?! Számomra a vegánság mindig is többet jelentett a táplálkozásnál - olyan világszemléletet, világnézetet, amiben a tudatosság alapvetően fontos. Mit miért teszek, mi miért és hogyan működik, ki miért teszi azt, amit tesz...

Az egyik alapvető gondolat, ami meghatározza a vegánságomat is Rudolf Steinertől származik:

Ne vess el semmit, amíg nem értetted meg, ne fogadj el semmit, amíg nem értetted meg.

 Forrás: www.nasdaq.com  | Financial Times 

Ajánlott tartalom

Egészséges és aktív lehet mind...
2024.jan..10 10:43 Egészséges és aktív lehet mindenki, kortól függetlenül

Sport minden korban, az évek csak számok Sportolnak fiatalok és idősek. Versenyeznek is. Közöttük sokan példaképpé válnak. Mégis kevesen  [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Versenyfelkészülés 55 évesen a...
2023.okt..04 13:06 Terepfutás, XTERRA és Spartan személyi edzés

20 éve edzek, készítek fel, irányítok bajnokokat. Mindenfajta értelemben. Az irányításom alatt születtek Világbajnokok, Európa-bajnokok é [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Bahmut és a média - gondolatok...
2023.márc..19 09:45

Több, mint egy hétig a világtól elvonulva tanultam, ahol nem olvastam a híreket. Volt sok más dolgom. Mikor visszajöttem, megdöbbenve szembes [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme