Terepfutó csoportkép a Csarna-völgyi futódemonstráción
Terepfutó csoportkép a Csarna-völgyi futódemonstráción

Futó demonstráció a Csarna-völgyért

Sportolóként sokan érezzük úgy, hogy a cselekedeteinkkel többet és jobbat is tehetünk, mint csak az önös érdekeinket szolgálni. Régóta így gondolkozom és most is ezért hívtam össze a Csarna-völgyért közösségi demonstrációt Takács Krisztián "Csipi" segítségével. 2018. november 11. - a csodálatos őszi időben nagyon sok terepfutó és túrázó gyűlt össze, hogy kifejezze közös akaratát és véleményét a környezet rombolás ellen.

Miért is gyűltünk oda és futottunk a Börzsöny csodálatos ösvényein több, mint 20 km-t?

A Börzsöny egyik csodálatos és ősi részén, a Csarna-völgyben (Csarna-patak – Wikipédia) kisvasút építést tervezik. Kiemelt kormányprogrammal, gyorsan, azonnal. Igaz, hogy régen volt itt kisvasút, de évtizedek óta nincsen és a legvisszafogottabb szakmai vélemény szerint is nagyon nagy alapozó és előkészítő munka szükséges, extra mennyiségű földmunkával és betonozással. Mert túl sok a víz, a patak, meredekek a sziklák... Egyszóval pont az az akadály, ami igazán szép ebben az erdőben. A cél? Minél több embert vonattal odaszállítani.

A rövid történet és további előzmények a cikk végén.

Futóként, terepfutóként (és vegánként) úgy gondolom, hogy nem kell mindenhova elvinni a civilizációt, nem kell mindenhol a "kényelmet" biztosítani - főleg nem akkor, amikor annak semmi más oka nincsen, mint az elpuhult emberek kiszolgálása (illetve biztosan vannak egyéb okok is, de azok tárgyalása egy egészen külön téma...). Mert akár kisgyerekkel és családdal is végig lehet sétálni a völgyön. A völgy nagy része akár kerekesszékkel is járható (vagy könnyen járhatóvá tehető). A környéken több kisvasút is üzemel. Ide minek?

cserna volgy terepfutas 2

Mikor ezt végig gondoltam, akkor elhatároztam, hogy teszek valamit a közösségi médiában megosztható véleményemen kívül is. Hiszen 2005-ben ezért is hoztam létre egy sportegyesületet, amelynek "Triatlon a természetért" a neve, a logója az X2S (angolul "cross to save")! Az X2S mindig is képviselte a környezetvédelem fontosságát, azt hirdetve, hogy minél többet vagyunk önerőből a természetben, annál jobban tudunk rá figyelni, vigyázni. Aki csak kocsival, vonattal megy ki az erdőbe, az sokkal könnyebben hagyja ott a szemetet, dobál szét mindent és kevésbé érdekli az, ami ott történik.

Egy alapító X2S tag kérdése alapján jött az ötlet, hogy szervezzek egy közösségi megmozdulást a Csarna-völgy érdekében. Kiírtam, meghirdettem - de semmi extra felhajtást nem tettem hozzá. Lássuk mi lesz belőle... Igaz egy "extra" mégis volt: felkerestem Takács Krisztián "Csipi" terepfutót, aki a Börzsöny nagy ismerője, kiváló közösségi ember. A segítségével kezdetem el szervezni az eseményt, válaszoltunk a kérdésekre.

November 11-én 11 órakor a völgy bejáratánál meglepően sokan voltunk, legtöbben futni, de sokan jöttek túrázni is a Csipi által javasolt útvonalra.

Egy kis közösségformálás (a célok ismertetése, fotók, videók készítése) után elindultunk. Eleinte együtt, majd kisebb-nagyobb csoportokra válva. Semmi mást nem csináltunk, csak amit szerintünk mindenkinek kellene itt csinálni: futni, sétálni, csodálni a természet szépségét, fotózni, beszélgetni, pihenni és feltöltődni.

A Nagy-hideg hegyi turistaházban kis pihenő beszélgetés és fotózás után elindultunk vissza. A csapatból többen itt már gyorsabb tempót választottak, de volt olyan is, aki még az éjszakában is túrázott - hiszen a Börzsöny az egyik legcsodálatosabb magyar hegység, amely vadregényes és meseszerű a nap és az év minden részében!

Javasoljuk mindenkinek, hogy tegyen úgy, ahogyan mi - fusson, sétáljon, élvezze a természet érintetlen szépségét!

Nem kell vasút, nem kell autóút mindenhova! Legyenek olyan területek a világban, ahova csak saját erővel (gyalog, futva, kerékpárral, lóval) lehet eljutni! Sajnos egyre kevesebb ilyen hely van körülöttünk, ne támogassuk a további felesleges rombolást!

Magyarország legnagyobb érintetlen erdejének csendjét hamarosan felverheti a vasútépítő munkagépek zaja, ami komoly veszélyt jelent a ritka fajokat is magába foglaló helyi élővilágra. Fenntartható-e az olyan turizmus, amely a természeti értékekre épül, ugyanakkor a hozzá kapcsolódó fejlesztéseknek éppen ezen értékek sokasága eshet áldozatul?

„Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben” – fejezte be a programvezető.

wwf.hu -  Ismét veszélyben a Csarna-völgy

greenfo.hu - Ismét veszélyben a Csarna-völgy

24.hu - Nincs épeszű magyarázat arra, miért akarnak az ország legnagyobb háborítatlan erdejébe kisvasutat

444.hu  - Kisvasút épülhet a Csarna-völgyben, elűzhetik a hiúzokat, ritka állatfajok kerülhetnek veszélybe

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Az örökös hős Rick Hoyt emléké...
2023.máj..24 12:03 A Team Hoyt szobra a Boston Maraton startjának közelében - Hopkinton, Massachusetts

„A Hoyt család mély szomorúsággal jelenti be, hogy ma reggel szeretett testvérünk és nagybácsink, Rick Hoyt 61 éves korában elhunyt l [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Burpee világcsúcs - Habtamu Fr...
2023.dec..18 09:26 Burpee világcsúcs - Habtamu Franke

Habtamu Franke két világrekordot döntött meg egy nap alatt, először 3 perc alatt hajtotta végre a legtöbb (mellkas a földig) burpee-t (81), m [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme