A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész
Foto: Pixabay, military.com, triatlonedzo.hu, Elite Challenge

A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész

Gyakran úgy tűnik, hogy az egyre fejlettebb technológiák használata mellett az emberek elvesztették az alapvető ruházat, esetünkben a zokni megfelelő használatának készségeit. Lehet, hogy hiába nőtt meg a tudás, az emberek korábban egyszerűen túl kemények voltak ahhoz, hogy panaszkodjanak a fájdalmakról, a hólyagokról? Akárhogy is, a lábak ápolásának fontos szerepe van a távolságok sikeres leküzdésében, akár gyalogosan, akár futva. Ezért ezt az írást a zokniknak szenteltük. Találsz új és hasznos információkat, esetleg meglepő kijelentéseket? Nézzük meg!

Több évtizednyi túrázás, terepfutás, kalandtúra, akadályfutás és különböző túlélő táborok szervezésének a tapasztalatai alapján írom ezeket a tanácsokat, javaslatokat, de ennyi év szabadban, esőben, sárban, hóban töltött idő után sem tudom azt mondani, hogy van "tökéletes" megoldás!

Segítségül hívtam olyan társaimat, akik tapasztalatukkal sok értékes és hasznos tanácsot tudnak adni. Ebben a cikkben idézem őket a saját tapasztalataim, valamint a szakmai részek (referenciák) alátámasztásához, a második részben pedig teljes írásukat elolvashatjátok.

Kik ők? Olyan sportolók, akik szélsőséges körülmények között tették próbára magukat, rendszeresen és átgondoltan járják az ösvényeket. Róluk és kalandjaikról már interjút is készítettem, a linkeken azokat tudjátok elolvasni.

A vélemények nem feltétlenül esnek tökéletesen egybe, de nagyon kicsi a különbség, pont annyi, amennyi az egyéniségekből fakad! A lényeges részekben egymás véleményét nem ismerve értenek egyet a szerzők.

A természet kihívásai mindig kiszámíthatatlanok, minél messzebbre mész, minél jobban eltávolodsz saját biztonságos területedtől, annál több váratlan helyzettel szembesülhetsz. Talán "tökéletes" megoldás nincsen, de a lehető legjobb felkészülés mindig van. Ebben szeretnék segíteni neked.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A természetben legtöbb esetben gyalog járunk. Inkább azt kellene mondanom, hogy "legjobb esetben"? Egyre több a kényelmi lehetőség, az autó, a motor, az erdei luxus. Aki ezekre kiváncsi ne is olvassa tovább! Ha szeretsz valóban közel lenni a vadonhoz, a természethez, akkor sokat használod a lábadat. Ezért is kiemelten fontos a lábbeli és a zokni kérdése, hiszen az utóbbi a cipő és a lábad közötti teret tölti ki. Sok hasznos funkcióval vagy kellemetlenségek, akár nagy sérülések okozásával - hogy melyik, az nagyrészt rajtad múlik!

Arról azonban jóval kevesebbet beszélünk, hogy lábuk épségének megőrzésében legalább akkora szerepe van a helyes zokni választásnak. Pedig legalább akkora arányban segítheti a fájdalommentes túráinkat, mint a helyes lábbeli választása. 

[Camino Steve]

A cipőkről külön cikkben írunk, de alapvetés az, hogy szinte mindegy milyen a cipőd, ha a zoknid rossz vagy rosszul hordod!

A természetben maradj távol a pamutzoknitól, azt hagyd meg inkább a hétköznapok viseletének. Ez amúgy általában a pamut ruhaneműre is igaz, legfeljebb az esti táborozáshoz, kényelmes "szabadidő" viseletnek alkalmasak egy túrán. De ha figyelsz a súlyra, a felszerelés pontos összeállítására, akkor hagyd ki a zsákodból a pamut holmikat.

A szintetikus zokni és a merinó gyapjú zokni (ez utóbbi problémás lehet a vegán sportolóknak) csúszás nélkül illeszkedik a lábfejhez, eltávolítja az izzadságot, gyorsan szárad. Ez azt jelenti, hogy a hólyagok képződésének az esélye drasztikusan csökken. Ha a lábad sérülésmentes, tovább gyalogolhatsz, futhatsz, nem kell kihagynod az edzéseket.

Tapasztalatom szerint a vegyes merinógyapjú és szintetikus zokni a legtartósabb és legkényelmesebb a túrázáshoz, hátizsákoláshoz, hiszen a fentieken kívül formatartó, rugalmas, jól szellőzik és elnyeli a baktériumok okozta szagokat. Terepfutáshoz is jó választás ez az összeállítás, de mivel időben jóval rövidebbeket futok mint túrázok (futás max. 5 óra vs. túra több nap), ezért futáshoz inkább könnyű, vékony futózoknit használok.

A vízhólyagokról és a zoknikról általában

A bőr és a cipő közötti súrlódás következtében hólyagok keletkeznek a lábadon. A meleg és a nedvesség puhítja a bőrt, és felgyorsíthatja a folyamatot. Először beszéljünk a súrlódásról, mert feltételezzük, hogy a cipőd úgy illeszkedik a lábadra, ahogy kell.

Már egyetlen zokni is védőréteget hoz létre a lábat és a cipőd között, a helyet kitöltve, a nedvességet felszívva és ezekkel is csökkentve a súrlódást. A jól megválasztott kétrétegű felszerelés, azaz a dupla zokni jobb védelmet nyújt. Hogyan lehet ez? Az alapötlet az, hogy egy zoknit stabilan tartsunk a bőrön, és a két zokni csúszkáljon egymáson és a cipőn. A zoknik közötti súrlódás jobb, mint a bőr és a zokni vagy a zokni és a csizma között.

Mindig a vékonyabb, jobban a lábhoz simuló zokni legyen belül a lábadon és a külső legyen a vastagabb.

A legjobb védekezés a hólyagok kialakulás ellen, ha el tudjuk érni, hogy minél később alakuljanak ki vízhólyagjaink, melyet a lábfejünkhöz és lábboltozatunkhoz jól igazodó, puha, gyapjú anyagból, nagy nedvességszívó képességgel rendelkező zoknikat használunk.

[Koltai Arnold]

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport foot ec

Az Elite Challenge 4. napján, a vizsgafeladat utáni pihenőben. Ez egyben ez első és egyetlen pihenő volt, ahol leülhettünk 94 óra után... (Foto: Elite Challenge)

Három réteg (és egy extra talpbetét) javítja a szigetelést hideg körülmények között, de csak addig, amíg a cipőben van hely ezeknek. A szűk hely, a szoros cipő rettentő sok kellemtelenséget okoz, és ez akkor is így van, ha csak egy vékony zoknival hordod a cipőt!

Az extra zokni hatékonyan távolíthatja el a nedvességet, és további párnázással veszi körül a lábfejet. Azonban három zokni ritkán nyújt további védelmet a hólyagok és horzsolások ellen. Ezért a 3 zokniról csak nagy hideg és kevés gyaloglás esetében gondolkozz egyáltalán!

Ha a cipő szűkké válik, amikor újabb zoknit veszel fel, akkor biztos lehetsz benne, hogy túl sokat vagy túl vastagot viselsz. Ezt időben vedd észre és inkább vedd le az extra réteget. A magas szárú zokni további szigetelést biztosít, de összenyomhatja a vádlidat, ami a lábfejtől elvezetheti a hőt. A szoros illeszkedés a láb vérkeringését is akadályozza, ami akár a lábujjak fagyását is okozhatja.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Már a lábbeli kiválasztásakor tervezd meg a zokni használatát: nyáron egy zoknival nem fogsz találni olyan cipőt, ami szorosan illeszkedik, de télen van hely a dupla zokninak – amiből  az egyik garantáltan vastagabb. Túrázáshoz télre válassz nagyobb mozgásterű cipőt, nyárra pedig kisebbet – akár ugyanaz a modell is lehet más méretben. Terepfutáshoz nem feltétlenül kell ebben gondolkodni, de ez nagyon függ a teljesített távoktól és a körülményektől. A különböző évszakokhoz különálló lábbelik vásárlása hosszú távon nem drágább, mivel hosszabb ideig tartanak.

Alapvető tanácsok, tippek:

 • Soha nem árt egy pár zoknit a hátizsákban tartani, különösen, ha nedves körülményekre számíthatsz.
 • Túra közben szellőztesd a lábadat, ha csak teheted.
 • Cserélj zoknit, ha úgy érzed a régi kezd kellemetlen lenni. Pár óra múlva visszacserélheted a régit akkor is, ha nem száradt meg, mert ismét másként áll majd lábadon, így nem töri annyira.
 • A zoknit kifordítva mossad, szárítsad, szellőztesd! Így sokkal hatékonyabban tisztul meg, hamarabb és jobban lesz alkalmas a következő viselésre.

További jó védekezés, ha tapaszokkal, úgynevezett „Moleskin” vagy „KT Tape Pro” csíkokkal védjük a bőr azon felületeit, melyek igen kitettek és hajlamosak a hólyagosodásra (sarok, nagy és kis lábujjak, talp párna, talp élek, stb.).

[Koltai Arnold]

Zoknik típusai, felhasználásuk, előnyök, hátrányok

Most pedig nézzük meg a különböző típusú zoknikat, amelyek közül választhatsz, és hogyan használhatod őket együtt, hogy kellemesebbé tegyék a túrát vagy futást. Az alapelv az, hogy gondold át a várható terepet, a távot, az időjárást és a cipőt, valamint saját elképzeléseidet a tervezett programokról. Általában a rétegezés a legvékonyabb zoknitól kezdődik, és szükség szerint adhatsz hozzá vastagabbat.

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport socks

A jól bevált zoknik. Nedves körülmények között érdemes megfontolni az új technológiát, a vízálló zoknit. Nekem ebben még nincsen tapasztalatom, de enélkül azért túléltem már többnapos zuhogó esőben megtartott hosszú túrát. De lehet, hogy egy ilyen zokni javítana a komforton...

Vékony / könnyű / "light" zokni

Ilyen zoknit viselhetsz magában, duplán vagy egy normál zokni alatt anélkül, hogy a cipő megszorulna. Ez alapruházat: az anyagok és a szerkezet elvezeti a nedvességet a bőrről, jól szellőzik, könnyű, simul a lábra, nem csúszkál.

Én ide sorolom a futó és kerékpáros zoknikat is, mert a lényeg az ő esetükben is ugyanez. Ezeknek a zokniknak minimális a csillapítása, de a felhasználási területükön erre nem is nagyon van szükség.

 • Melegben és/vagy gyors mozgáshoz javasolt zokni, amikor a teher nem túl nagy.

Normál / "mid" zokni

Bármilyen is lehet egy hétköznapi zokni, a merinó zokni jó helyettesítő. Általános körülmények közé a kényelmes, normál vastagságú, puha és kis hőszigetelésű általános célú zokni nem véletlenül a legnépszerűbb választás. A közhiedelemmel ellentétben ezek még nyáron sem melegek, hiszen a merinógyapjú minden évszakban megfelelő. Alternatívaként vannak jó műszálas, coolmax zoknik ugyanerre a célra.

A zoknik rétegezésekor vegyél vékony zoknit a normál alá, vagy használj két normál zoknit. A vékony és a normál zokni kombinációja különösen hatékony a nedvesség átadásában és szellőzésben – mindkettő segít megelőzni a vízhólyagok kialakulását. Az is lehetséges, hogy vastag zoknit viselj a normál zokni helyett (hidegebb időben vagy ha várhatóan éjszaka is kell menned), feltéve, hogy a cipődben elegendő hely van.

 • Általános körülmények közé, hosszabb távok esetében, amikor a súly is nagyobb.

Vastag / téli / "heavy" zokni

Az "őseredeti" vastag zoknit a nagymamád kötötte kézzel, és ajándékozta neked karácsonyra. Funkcionális szempontból persze egy pár túra zokni sokkal jobb választás. Ezek gyakran nagyobb arányban tartalmaznak merinógyapjút, és jó a hőszigetelésük. A vastag zoknik esetében mindig javasolt a vékony belső zokni, főleg kemény használat esetében.

A vastag zoknit vékony vagy normál zoknik fölött viselik. Bármelyik kombináció igényel némi helyet a cipőn belül: ha a magas zoknit szorosan záródó csizmával összeszorítod, akkor a zokni kevésbé szigetel, mert elszorítja a vérkeringést a lábakban. Gyakoran a legjobb "gyógymód" a hideg lábra egy zokni lehúzása vagy cseréje és a fűzők meglazítása!

 • Hidegben, nehéz terepen, nehéz teherrel. De a hideget leszámítva (azt is csak akkor, ha a többi feltétel nem teljesül) mindig viselj a vastag zokni alatt egy vékonyat!

Vízálló zokni

Ez még egy kevésbé ismert lehetőség, korlátozott felhasználási lehetőségekkel. Ahogy a neve is sugallja, a vízálló membránnal ellátott zokni segít szárazon tartani a lábát a nem vízálló vagy az átázott cipőben. Ez lehetővé teszi, hogy jobban szellőző és könnyebb csizmát viselj. Ennek lehetnek előnyei.

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport in the water ec

Ilyen helyzetekben a vízálló zokni sem segít, a vízalatt minden elázik. A gyorsan száradó vagy csere zokni a megoldás. (Foto: Elite Challenge)

A vízálló cipőkhöz képest, ahol a membrán a lábbelibe van integrálva, a vízálló rész külön rétegként viselve lehetővé teszi a cipők és zoknik sokkal hatékonyabb szárítását. Ha csak vizes cipőd és közönséges zoknid van, akkor elázás után a program hátralevő részében nehéz lesz a kényelmes érzést elérni. Erre is van több megoldás, akár még a kis műanyag zacskók jobbak, mint a semmi. A szintetikus+merinó váltózokni azonban egy vizes bakancsban is egészen jól működik. Vízálló zokni teszt majd később...

A vízálló zoknit legjobb vékony zoknival együtt viselni a kényelem és a nedvesség bőrről való elvezetése érdekében. Ilyen belső réteg nélkül a membrán olyan közel van a bőrödhöz, hogy a membrán másik oldalán lévő víz elvezeti a hőt, így  olyan érzés, mintha a lábad nedves lenne még akkor is, ha a membrán nem sérült.

Kompressziós zokni / szár

A zokni a lábfejet is burkolja a szár csak a lábszárat. Ha használok ilyet, akkor csak az utóbbit, nem szeretem, ha a lábfejemet is szorítja a ruha. Futásnál, főleg hosszú távon teljesítménynövekedést nyújthat a kompressziós szár. Az izmok jobb oxigén és vérellátását segíti, kompressziós hatása érvényesül a regenerációban. Így jobban bírod a terhelést és a sérülés veszélye is csökken. Ugyanakkor a fáradtság, az izmok mozgástartományának csökkenése miatt én mégsem javaslom, hogy napokon keresztül viseljed.

Sokkal jobb eredményeket érhetsz el, ha időszakosan hordod: vagy egy-egy nehezebb szakasznál veszed fel, vagy az esti táborozáskor, vagy a reggeli induláskor. A szár ebben az esetben sokkal praktikusabb, mert a zoknid maradhat és csak a lábszáradat kell felszabadítani. De vannak, akik a kompressziós zoknit részesítik előnyben.

Zokni viselési tanácsok

Ez a rész alapvetően igaz minden sportcipő esetén, hiszen az aktív mozgás több hasonlóságot rejt, mint különbséget.

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport socks pixabay

 • A zokni legyen kicsit magasabb, mint a cipő szára, lógjon ki felül. Nem kell sok, de ez a zokni típusától és rugalmasságától, tapadásától is függ.
 • Simuljon a lábadra, gyűrődéseket ne hagyjál sehol. Ezt menet közben is érdemes rendszeresen ellenőrizni.
 • A zokni már az első felvételnél is kicsit lógjon túl a lábujjakon, ne szoruljon rájuk, hiszen mozgás közben a lábfej megnő, a szorító zokniu pedig nemcsak fájdalmas lesz elég hamar, hanem sérüléseket is okozhat.
 • Jó, ha az egy órát meghaladó mozgás esetén a zokni kicsit nagyobb, mint a lábad nyugalmi helyzete (pl. 42-es láb esetén jobb a 43-as zokni, mint a 42.5-es), de sokkal nagyobb már ne legyen.
 • Legyen rugalmas a zoknid! A régi zoknik sajnos elveszíthetik a rugalmasságukat, azokat már ne vedd fel komolyabb igénybevételre!
 • Az aszimmetrikus zoknikat viseld helyesen! ("jobb" (R), "bal" (L) - a jelzések az angol Right és Left szavakból jönnek).
 • Többnapos túrán a nap végén szellőztesd ki, de ezt megteheted a napközbeni pihenők esetében is.

Azt tanácsolom, a déli pihenőnél mindenképp vedd le a cipődet, és szellőztesd a lábadat (ha az időjárás engedi), ha izzadós a lábad, ilyenkor akár zoknit is cserélhetsz. A nap első felében használtat pedig kösd fel a táskádra kívülről, hogy tudjon száradni. ... Ha olyan helyen jársz, ami nagyon száraz, poros, érdemes 2 réteg zoknit hordani, akkor is, ha nagyon meleg van. Egy vékonyabb belső "liner" zoknit (ebből létezik 5 ujjas verzió is, ha az ujjaid közötti részen szoktak kialakulni vízhólyagok) és egy vastagabb, párnázott túrazoknit.

[Simon-Kámán Lilla]

Anyagok, amikre érdemes figyelni

- Pamut - korábban tisztáztuk, hogy túrára, futásra nem igazán alkalmas, ezért nem is mutatjuk be.

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport socks boots pixabay

Amikor csak lehet szellőztessük a lábunkat, ha várhatóan még sokat megyünk, akkor napközben is cseréljünk zoknit.

- Gyapjú - Egyre közkedveltebb és visszatérő anyag, találunk téli, nyári és kombinált modelleket. Ma már nem tartozik a szúrós, kényelmetlen anyagok közé, a gyártási eljárások finomodása miatt a szálvastagságuk alig éri el a 16 mikron. Többnyire a legjobb minőségű gyapjúból készülnek, amely kényelmi tulajdonságaiban versenyben van a selyemmel.

A gyapjúból készült zokniknak jó a hőszabályozása, a nedvességet elvezetik, könnyen száradnak, jól lélegeznek. A nyári modellek ritkább szálszerkezetűek, ezért még jobban szellőznek és páraelvezető képességük is nagyobb. Kiválóan működik a gyapjú „nyáron hűt, télen fűt” funkciója. További előny, hogy bőrbarát, nehezebben büdösödik, mint egy hétköznapi zokni.

- Merinó gyapjú - A normál gyapjú jó tulajodonságait erősítő, fokozó anyag. Szélesebb hőtartományban komfortos, hidegben, melegben egyaránt jól használható. Bőrbarát, a nedvességet jól felveszi - a gyapjú vízfelvevő képessége saját súlyának kb. 30 %-a - gyorsan szárad a szálak üreges szerkezetének köszönhetően.

Nem vagyok expert a témában és nincsenek is extra igényeim, sima merino zokni különböző vastagságokban mindenhol megteszi nekem.

[Weiler Virág]

A cikk folytatódik a hirdetés után...

- Poliészter - A poliészter nem szívja magába a vizet, csak elvezeti azt a ruha külső oldalára, ahol könnyen elpárolog. Jól szellőzik, jó a hőszigetelő képessége és gyorsan szárad, mivel az anyag maga kevés nedvességet vesz fel. A rugalmassága az átlagosnál jobb. Könnyű, szín és formatartó. Kopásállósága felülmúlja a legtöbb textilt, szakítószilárdsága a legjobbak között van, gyűrődésre és bolyhosodásra kevéssé hajlamos. Gyakran kombinálják gyapjúval és nejlonnal, így nagyon jó tulajdonságokkal bíró zokni gyártható. Régebben rossz híre volt, de ma már olyan sokat fejlődött a gyártástechnológia, hogy a mai poliészter ruhák össze sem hasonlíthatóak a 10 évnél régebbiekkel. 

Én hosszú / többnapos túrákon csak ilyen pólókat viselek, mert sokkal komfortosabbak és praktikusabbak, mint egy normál póló. A pamut a poló esetében is csak az esti pihenésnél értelmezhető választás. Nehezebb túrákon már nem viszek pamut holmikat.

- Nylon - Elsődleges anyagként gyakran használják kevertszálas zoknik esetén. Erős, rugalmas, formatartó és meggyorsítja a száradási időt.

- Selyem - Elsősorban a kényelem és komfort miatt használt természetes anyag, ami kényelmes, könnyű, de nem olyan tartós, mint a többi ruházati anyag. Nedvszívó képessége jó, ezért szokták zoknibélésként használni, de szélsőséges helyzetekben nem igazán alapfelszerelés.

- Spandex, Lycra, Elastan - Szintetikus, rugalmas szálak. Sok ruházat, zokni tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben közülük valamelyiket. Ez a rugalmas anyag segíti a formatartást és használatával elkerülhető a ruha, zokni gyűrődése. A korábban használt ruházati gumival ellentétben ezek az anyagok bírják a mosás közben fellépő magas hőmérsékletet miközben a rugalmasságuk megmarad.

- Isofil - Szintetikus polipropilén fonál. Az ebből készült anyag jól szigetel, jól tartja hőt. Téli ruházatban, hálózsákokban is használják, a zokni anyagában jobban védi a lábat a hőmérséklet-ingadozástól, miközben állandó hőmérsékletet tart fent.

- Coolmax - Speciálisan formázott poliészter szálak, ahol a belső szerkezetben légcsatornák találhatók, így a nedvességet könnyedén elpárologtatja, elvezeti. Az összes páraáteresztő anyag közül a Coolmax a leggyorsabban száradó.

- Thermolite - Formázott poliészter csőszerkezet, hőszigetelő funkciója miatt leggyakrabban téli zoknik és hőszigetelő rétegek alapanyaga. Üreges szerkezetű szálai sokáig megtartják a test által termelt hőt. 

- X-Statik - Talán a legismertebb ezüsttechnológiás anyag, poliamid szál, ezüstréteggel bevonva. A legjobb antibakteriális védelem, ami soha (tényleg nagyon sok használatot kibír) nem tűnik el a zokniból. A bevonat folyamatosan ezüstionokat bocsát ki magából, amelyek kapcsolatba lépve a baktériumok külső burkával, annak a molekula-szerkezetét szétbontják. A baktériumnak így csökken az anyagcsere hatékonysága, végül elpusztul. Egyes kutatások szerint a talpunkon lévő több ezer idegvégződésen keresztül a kibocsátott elektromos jeleket, kisüléseket az ezüst, kiváló vezetőképességének köszönhetően továbbítja, így a változó elektromágneses tér miatt egy mágneses mező jön létre a zokni körül, ami javítja a vérkeringést.

Nekem a dupla zokni vált be. Először felhúzom a Compressport legpuhább, párnácskákkal ellátott zokniját, majd erre húzok egy sima kommersz, sprődebb anyagú, de szintén nem hátyavékony futózoknit.

[Takács Krisztián "Csipi"]

tura outdoor zokni socks tips test review study terepsport downhill

Futni nemcsak futócipőben lehet, de hátizsákkal sokkal izgalmasabb... A zokni viselés alapvető szabályai a terepfutás és a gyaloglás esetén is ugyanazok.

Legjobb túra és terepfutó zoknik

   Túra  Terepfutás
 Tesztek  Darn Tough, Smartwool, REI, Icebreaker, Särmä, SealSkinz  Compresssport, Injinji, Bridgedale, SealSkinz, Balega, Smartwool, Swiftwick
 Saját tapasztalatok  Falke, Under Armour, Särmä, Bridgedale  Runto Trail, Salomon, Bridgedale

A saját tapasztakatok magukban foglalják az ár-érték arányt is. Volt nagyon jó zoknim, ami tulajdonságai miatt bekerülhetett volna az értékelésbe, de gyorsan tönkrement és sokba került. 

Ugyanis jó pár cég biztosít vízhólyag garanciát, de vannak gyártók, akik élettartam garanciát is adnak, amennyiben kilyukadna a zoknid. Nekem már cseréltek így zoknijaimat. Ilyen merino márkák a Smartwool, a Fitsok, az Icebreaker, a Darn Tough, Falke, Ortovox, Stoic, Devold, Uphillsport, Rewoolution, P.A.C. stb. [Camino Steve]

Végül a túrázásról, a terepfutásról és a természetjárásról

Az emberek elképzelései, elvárásai, lelkiállapota és teste eltérő. A környezet is nagy változó. Akár a terep, akár az időjárás miatt. Minél hosszabb útra indulsz, annál több váratlan helyzet jöhet szembe veled. Ugyanakkor minél többet mész minél messzebbre, annál nagyobb gyakorlatra, tapasztalatra teszel szert. Az, hogy hogyan alkalmazod ezeket az elveket, attól függ, hogy mit találsz a gyakorlati kipróbálás után, ami a számodra megfelelő. Remélem számodra is tudtam adni valami hasznosat, hogy örömtelibb és teljesebb legyen a mozgásod! Ezért azt javaslom indulj el bátran fokozatosan növeld a távot, a terhelést, a nehézségeket - és mindig legyél tudatos arra, mit csinálsz, amit látsz, amit tapasztalsz!

Irány a terep!

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Hivatkozások:

1 Tóth Viktor

2 K M Herring 1, D H Richie Jr.: Friction blisters and sock fiber composition. A double-blind study (PMID: 2304016)

3 Emer J, Sivek R, Marciniak B.: Sports Dermatology: Part 1 of 2 Traumatic or Mechanical Injuries, Inflammatory Conditions, and Exacerbations of Pre-existing Conditions (PMID: 26060516)

4 DeBois IJ, Agarwal E, Kapoor A, Mathur K.: Tribology of the sock-skin Interface - the influence of different fabric parameters on sock friction (PMID: 35986404)

5 West AM, Havenith G, Hodder S.: Are running socks beneficial for comfort? The role of the sock and sock fiber type on shoe microclimate and subjective evaluations. Textile Research Journal. 2021;91(15-16):1698-1712. 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

A teherhordás, a cipelés hátrá...
2023.jan..14 12:32 Teherhordás, cipelés sérülések és megelőzésük

Minden ember cipel, hord súlyokat. A hétköznapokban iskolatáskát, laptopot, sportfelszerelést, bevásárlást, mindenféle hétköznapi holmikat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Gondolatok az két év távlatába...
2024.febr..26 12:55 orosz-ukrán háború

Összefoglalómat nem szánom nagy nyilvánosságnak. Korábban írtam olyan elemzéseket (a cikk végén belinkelem őket), amelyeknek vagy történe [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Nagyböjti gyakorlatok, a test,...
2024.febr..14 08:34

Nagyböjt. Leginkább a keresztény kultúrkörben ismert vallásos időszak, de minden embernek ajánlom ezt az időszakot egy kis "extra" elmélye [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Amikor az Ironman megszületett...
2023.febr..18 15:35 Az Ironman születése 1978

1978. február 18-án új esemény született. Születésnapi köszöntő és visszatekintés a számok segítségével. Negyvennégy éve szervezté [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme