fbpx

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

COVID és a dohányzás - gondolatok az egészségről

frissítve

A COVID oltás be nem adása vagy beadása óriási indulatokat gerjeszt. Ezen kicsit elgondolkoztam és nem tudtam nem észrevenni sok párhuzamot és ellentmondást a dohányzással és annak az állami és társadalmi megítélésével, kezelésével.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a közel egy éves COVID-19 járványra megoldást találhatunk, kaphatunk. Az oltások segítségével. Ez eddig szép és jó, de... mert ilyenkor mindig van "de".

Az oltás hivatott megvédeni a társadalom egészségét, az emberek életét. Ez rendben is van! Ugyanakkor az oltások nagyon sok kérdést felvetnek azóta, amióta léteznek. Sokra még ma sincsen egyértelmű tudományos válasz, sokra csak a statisztika ad megfelelő(?) bizonyítást. Ráadásul a COVID-19 helyzete sem teljesen egyértelmű, hiszen mind a betegség megismerésére, mind az oltás kifejlesztésére alig egy év állt rendelkezésre - a hivatalos források szerint.

Miért fogalmazom ezt így? Mert a tudomány, a számok, a statisztika, az egészség, a társadalom sokkal bonyolultabb rendszert alkotnak, mintsem egy-két hivatalos bejelentéssel el lehetne intézni. Pedig az lenne a jó, ha minden egyértelműen és világosan megragadható lenne. De nincsen így. Erről szól ez az írás.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az oltás társadalmilag kötelező (lényegében), hiszen az állami és társadalmi nyomás is megbélyegzi azt, aki nem oltat, mert "veszélyezteti" a többi embert. Az állam támogatja az oltást. Nincsen bizonyíték a hatásosságra, a mellékhatásokra - ami van, az is kevesebb, mint egy éves tapasztalat. Messze nem tudományos igényű (a szó klasszikus tudományos értelmében). A vírus fertőzőképessége, a hatásmechanizmusa és a szövődményei is sok szempontból ismeretlenek. Sok  az ellentmondó statisztika, a pánikkeltés, az értelmetlen vádaskodás és érvelés a járvány mellett és ellen.

Egyszóval a helyzet súlyos, de messze nem annyira, mint nagyon sok más betegség esetében. A legrosszabb statisztikák is messze az átlagos betegségek halálozási arányai alatt vannak. [1]

De nem is ez az elsődleges problémám, hanem a dohányzás és a COVID társadalmi megítélésének és kezelésének ellentmondásai.

Mert lássuk a dohányzást a fentiek tükrében:

Évtizedek  óta ismert, hogy a dohányzás nagyon káros a dohányzókra és azokra is, akik akár csak a kifújt füstöt lélegzik be. Gyerekekre különösen veszélyes, komoly szövődményei lehetnek. A 2000 előtt készült filmekben szinte nem lehet főhőst cigaretta nélkül látni. A pozitív hős "mindig" dohányzik.

A dohányzás miatt évente sokkal több ember hal meg, mint a COVID-ban. A dohányzás károsságát a dobozokra tett halálfejjel is elismerik. A dohányzást korlátozzák, de nem tiltják.

Ebből a szempontból hasonlóan kezelik, mint azokat, akik nem lesznek beoltva. Ám dohányosok csak akkor vannak korlátozva bármiben is, amikor éppen dohányoznak, ha a dohányzás miatt megbetegszenek, semmilyen korlátozás vagy szigorítás nem éri őket. ugyanúgy támogatja őket az állam, ha  egyértelműen a dohányzás miatt lettek betegek.

Nem fizetnek többet sem a biztosításért, sem az ellátásért. 

Egyértelműen a dohányzás számlájára írható betegségek, amelyek esetében a megbetegedés aránya a dohányosok esetében sokszorosa a nemdohányzókéhoz képest: tüdő, száj, gége, nyelőcső rák, légzőszervi betegségek, koraszülés, vetélés, magzati halálozás, csökkent nemzőképesség, agyvérzés, szívinfarktus, érelmeszesedés, asztma... és ezek csak a legismertebbek.[2]

A kórházakban, kezeléseken nincsen külön kategória azért, mert valaki dohányosként beteg. Minden tudatosan egészségromboló dohányosnak a közösség (a nemdohányosok és azok is, akiket veszélyeztetnek) fizeti a gyógykezelésüket. Ugyanez vonatkozik a drogosokra is. Az alkoholistákra is.

A dohányosok mégis társadalmilag elfogadottak, tisztelik a szabad döntésüket, legfeljebb kellemetlennek tartják a füstöt, a szagot és ezért minimálisan korlátozzák őket.

Rövid összefoglaló

Dohányzás

 • mindent tudunk róla: nagyon komoly egészségkárosító hatása van, gyakran halálos.
 • korlátozás: csak az éppen dohányzó embert korlátozza, a dohányzás miatt beteget nem.
 • terjedés: trendi (filmek, sztárok), haverok, szociológiai-közösségi-társadalmi hatások.
 • megelőzés és felvilágosítás: nem hatékony, nem átgondolt. HIszen ebben az esetben drasztikusan csökkenne a dohányosok száma. A hivatalos KSH adatok szerint 2009 és 2019 között az aktív dohányosok száma férfiak esetében 4%-kal, nők esetében 0.3%-kal csökkent.
 • "pozitív" gazdasági hatás: minél több ember dohányzik.
 • maga a megbetegítő dohányzás államilag elismert és ellenőrzött (hatalmas bevételt és adót betöltve az államkasszába a "Nemzeti Dohányboltok"  hálózatával).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

COVID

 • keveset tudunk róla: nagyon komoly egészségkárosító hatása van, kérdéses, hogy milyen arányban halálos.
 • korlátozás: mindenkit korlátoz, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van.
 • terjedés: tömeg, <1,5m távolság, nem megfelelő higiénia, legyengült immunrendszer.
 • megelőzés és felvilágosítás: az igazán hatásos megelőzés (egészség, erős immunrendszer, sport, pihenés...) nem igazán "trendi", nem igazán támogatott - elsősorban a gyógyszerek, tabletták kapnak teret.
 • "pozitív" gazdasági hatás: minél több ember oltatja be magát.


...ezeket is tudjuk...

A COVID a tüdőt támadja elsősorban. Ismert, köztudott és bizonyított.

A dohányzás a tüdőt gyengíti, betegíti meg elsősorban. Ismert, köztudott és bizonyított.

Világjárványról beszélünk, óriási korlátozásokat vezetünk be a vírus terjedése ellen.

A dohányzás helyzete mégis pontosan ugyanolyan, mint korábban.

Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos közleménye [3]

A COVID-19 fertőzés és a dohányzás, mint betegségbefolyásoló tényező kapcsolatát vizsgáló, jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok többsége úgy találta, hogy a dohányzók körében magasabb a COVID-19 okozta súlyos betegségek, köztük az intenzív osztályos kezelést szükségessé tevő életveszélyes állapotok előfordulása.

A dohányosoknál súlyosabb a COVID-19 betegség lefolyása, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szövődmények

A ’Foundation against Cancer’ és egy kínai a ’Chinese Medical Journal’ szakfolyóiratban publikált vizsgálatok alapján annak az esélye, hogy egy COVID-19 okozta megbetegedés súlyosbodik, és szélsőséges esetben halálhoz vezet, 14-szer nagyobb volt azoknál, akik dohányoznak vagy korábban dohányoztak. A vizsgálat azt is megállapította, hogy azoknál, akik dohányoztak, 14%-kal nagyobb a kockázata a tüdőgyulladás kialakulásának. [4]

[1] A Stanford Egyetem kutatása a COVID-19 terjedéséről és a fertőzöttségről

A laboratóriumi tesztek (23800 ember adatai) alapján a COVID-19 50-80-szor nagyobb számban van jelen, mint az eddig gondoltuk - csak nincsenek tünetek, nincsen semmi komolyabb jele a fertőzésnek.

"A vizsgálat idején Santa Clara megyében 1094 megerősített Covid-19-es eset fordult elő, amelyből 50 végződött halállal. Az antitestekkel rendelkező résztvevők aránya alapján azonban a tanulmány becslése szerint valószínű, hogy április elejére 48 000 és 81 000 ember fertőződött meg Santa Clara megyében."

(A halálos áldozatok olyan emberek, akik szervezetében kimutatták a vírust - nem pedig egyértelműen az okozta a halált.)

"A Egyesült Államok koronavírusos halálozási aránya 4,1% volt a tanulmány pénteki megjelenésekor, a Stanford kutatói szerint az eredmények azonban csupán 0,12% és 0,2% közötti halálozási arányt mutatnak."

 "A tanulmány mögött álló kutatók azt mondták, hogy addig senki ne ugorjon hibás következtetésekre és nem hozzon elhamarkodott politikai döntést, amíg további kutatásokat nem végeznek."

Forrás: https://www.medrxiv.org

A számokról és statisztikákról...

Ez a probléma szinte minden területét érinti az életünknek, ezért is gondolom, hogy fontos mindenkinek tisztábban látnia, hogyan is történik a hírek szerkesztése a számokból.

Az idézett oldal az USA COVID-19 hivatalos statisztikáját (a "Betegség és járvány megelőzési központ" és a "Nemzeti egészségstatisztikai központ") mutatja 2020 augusztus 26-án (január 2 óta).

Ezek hivatalos, tudományos és széles körű kutatással megalapozott számok, amelyek a hírek forrásai is egyben (jó esetben). Kiemelnék pár olyan részt, amelyet a hivatalos oldal is jónak lát leírni, akár többször is!

"For 6% of the deaths, COVID-19 was the only cause mentioned. For deaths with conditions or causes in addition to COVID-19, on average, there were 2.6 additional conditions or causes per death."

- azaz a COVID-19 az esetek 6%-van volt valóban egyedül felelős, a többi esetben átlagosan 2.6 egyéb betegséggel "osztozott" a halál okaként.

"COVID-19 deaths are identified using a new ICD–10 code. When COVID-19 is reported as a cause of death – or when it is listed as a “probable” or “presumed” cause — the death is coded as U07.1. This can include cases with or without laboratory confirmation."

- azaz a "feltételezett" és a "valószínű" eseteket is beszámolják, függetlenül attól, hogy van-e laboratóriumi bizonyíték.

"Other reporting systems use different definitions or methods for counting deaths."

- azaz különböző rendszerek más-más alapokon nyugvó statisztikákat, számokat közölnek, így lehet, hogy ami az egyikben kerek, az a másikban szögletes.

"Death counts should not be compared across states. Some states report deaths on a daily basis, while other states report deaths weekly or monthly."

- azaz még az USA államai között is különbségek vannak, nemhogy nemzetközi szinten országok között!

Egyéb érdekességek:- a férfiaknál 45, a nőknél 55 év az a ahtár, ahol drasztikusan megnő a halálozási valószínűség- egyértelműen az idősebbek a veszélyeztettebbek- az áprilisi főhullám megdobta az országos statisztikát- az életkor növekedésével az 1-2%-ról 10% fölé nő az adott korúak össz halálozási számában a COVID-19-cel társított halálokok száma (de mint fent láttuk ez főleg "valószínű", "feltételezett" és csak kis részben bizonyított).

Forrás: www.cdc.go

[2] Dohányzással kapcsolatos további információk

Magyar Nemzeti Szívlalapítvány: www.mnsza.hu

Nemzeti Népegészségügyi Központ: www.egeszseg.hu

[3] https://koronavirus.gov.hu

[4] Coronavirus: smokers face higher risk of severe infection (brusselstimes.com), How smoking, vaping and drug use might increase risks from Covid-19 (edition.cnn.com)

Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
Regisztrálás  \/ 
x

vagy
 Use Facebook account  Use Google account

Sportágak

XTERRA Tereptriatlon, terepduatlon


Spartan Race Akadályfutás, kalandtúra


Terepfutás Rövidtől az ultráig


Ironman Triatlon, duatlon, multisportok


Általános erőnléti edzések Erősítés, állóképesség, fittség


Országúti edzések Futás,kerékpár

Azonnali értesítés az új tartalmakról, a Google feed szolgáltatással. Csak a mail címedet kell megadnod, majd mehetsz edzeni, és utána olvashatod ami az oldalon megjelenik!

Email:

Delivered by FeedBurner


Itt találod a kapcsolatot, ha kérdésed van!

TEREPSPORT RSS

Hírlevél - naprakészen

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Ajánlott tartalom

Az uszodavíz 30 másodperc alat...
2021.ápr..14 11:18

Az uszodavíz megfelelő körülmények között mindössze 30 másodperc alatt inaktiválhatja a Covid-19 vírust – jelentették a londoni Imperial [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Elite Challenge 2021 - 120 óra...
2021.szept..09 14:48 Elite Challenge 2021

Elite Challenge - leginkább kemény és kegyetlen katonai kiképzésnek látszik egy külső szemlélő számára. Ez részben igaz is. Hogy miért t [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Hátizsákolás edzések, feladato...
2020.nov..11 12:11 Hátizsákolás - "rucking", egy edzésmódszer új nézőpontból

A hátizsákolás alapjainak megismerése után részletesebben átnézzük, hogyan is érdemes edzeni. Milyen extra lehetőségeket rejt az edzésmun [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Hogyan állok az Elite Challeng...
2021.aug..19 06:52 Elite Challenge felkészülés - gondolatok

Már kevesebb, mint egy hét van hátra az Elite Challenge próbáig. Számomra az elmúlt időszak (hiszen eredetileg április végén lett volna) az [ ... ]

Blog, naplóRészletek

Naptár: edzések

Pass Events
Ajánlatunk: közösségi és személyes edzések Részletek...
Toggle Bar

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)