B12 és D vitamin a COVID-19 kezelésében
Foto: pixabay

COVID-19 hatása az edzésre, versenyzésre - B12 és D vitamin szerepe a gyógyulásban

A COVID-19 fertőzés tüneteit jól ismerjük, 2020-ban szinte minden média több alkalommal is összesítette és elemezte. Ugyanakkor a gyógyulás utáni állapotot sokkal kevesebben vizsgálták és gondolkodtak el azon, hogy a felépülés tüneteiből visszakövetkeztetve a betegséget egészen érdekes eredményre is juthatunk. Az alábbi elemzés forrásai: elsősorban sportolók körében végzett szóbeli felmérések, szakmai anyagok és közel 20 éves edzőként s vegán sportolóként átélt tapasztalatok, edzői tanulmányok.

Az alapvetésem az, hogy a felépülés tünetei alapján a COVI-19D betegség nagymértékben rombolja, teszi tönkre a szervezet B12 vitamin háztartását, és ezért sok szempontból olyanok a tünetek, mint a klasszikus B12 vitamin hiány esetében. A COVID-19 ugyanakkor a szervezetben más károkat is okoz és az eltérések ezeknek a következményei.

A következtetésem az, hogy a B12 pótlás részleges megoldást biztosan jelent, hiszen segíti a szervezet azon funkcióit, amelyet a COVID-19 pusztít, károsít.

Kiindulás

A COVID-19 betegség leggyakoribb tünetei

 • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
 • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, fejfájás, levertség, gyengeség, mellkasi nyomás .
 • Ritkábban megfigyelt tünetek, hasmenés, orrfolyás.
 • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
 • Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.
 • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A COVID-19 betegségből felépülés utáni tünetek

 • súlyos fertőzöttség esetén nagy valószínűséggel kimutatható szívizomgyulladás.
 • igazolt  COVID-19  betegséggel  összefüggésben  számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
 • hosszan tartó fáradtság, levertség, nyomott hangulat.
 • mozgáskoordinációs problémák.
 • légzési nehézségek, VOmax2 csökkenés.

A legfrissebb jelentések szerint a COVID-19 szívkárosodást okozhat (főleg a súlyos fertőzésben szenvedő) kórházi betegeknél, de nem világos, hogy a szívkárosodás olyan fertőzött betegeknél is előfordul-e, akik csak enyhe tüneteket tapasztalnak, vagy tünetmentesek. A bizonytalanság különösen a sportolókra vonatkozik, mert a szívizomgyulladás - a szív gyulladása, amelyet általában vírusfertőzés okoz - hirtelen szívhalált okozhat edzés közben.

Azok számára, akik közepes vagy súlyos tüneteket tapasztaltak, a szűrést elektrokardiogrammal, szív ultrahanggal vagy nagy érzékenységű szív troponinnal kell kezdeni; ha ezeknek kóros vizsgálati eredményei vannak, a szív MRI-jét figyelembe lehet venni, állítják a szakértők. A nagy érzékenységű szív troponint 24–48 órás késéssel kell elvégezni a megerőltető testmozgás után, mert a testmozgás stresszével egészséges egyénekben észlelhetők rendellenességek.

A B12 vitamin hiány tünetei

 • Okozhat fáradékonyságot, kimerültséget, depressziót és a szellemi képességek romlását is, ez utóbbi miatt hozzák összefüggésbe az Alzheimer-kórral is.
 • Idegrendszeri következménye lehet az úgynevezett funikuláris mielózis, ami a gerincvelő lassú lefolyású betegsége, de károsodhatnak a végtagokban található a perifériás idegek és a központi idegrendszer is.
 • A megaloblasztos anémia, vagyis a nagyméretű vörös vértestes vérszegénység, melynek egyik formája a vészes vérszegénység, az egyik leggyakoribb szövődménye a B12-vitaminhiánynak. 
 • Immunrendszer gyengülése.
 • Légszomj, légzési nehézségek.
 • Ideg-izom kapcsolat romlása, mozgási diszfunkcionalitás.

A modern társadalmakban nagyon gyakori a B12 hiány és a közhiedelemmel ellentétben nem a növényi étrenden élők ennek a leggyakoribb áldozatai - náluk csak a többi tünet alakul ki lassabban, ezért hamarabb hozzák összefüggésbe a vitamin hiánnyal, mint egy “átlagos” betegséggel, ami a legyengült immunrendszer miatt könnyebben támadja meg az embert. [5] A “normál” táplálkozású emberek meglepően rosszul étkeznek, a sok mesterséges anyag, a túlságosan feldolgozott ételek, a kevés nyers étel, a kevés rágás, a túlzott sterilitás mind olyan hatások, amelyek az érzékeny B12 vitamin hiányát okozhatják.

blueberry vitamin

Az elégtelen táplálkozás mellett a B12-vitaminhiány kialakulhat felszívódási problémák miatt is. Okai lehetnek egyes betegségek, gyógyszerek és műtétek vagy az előrehaladott kor. Több bél- és gyomorbetegség lehet kiváltó ok, vagy ha a beteg gyomrának, bélrendszerének egy részét eltávolították. Ilyen ok továbbá a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség és a bélparaziták is csökkenthetik a B12-vitamin szintet. Gyógyszerek esetében főleg a gyomorsavcsökkentők és a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere lehet a B12-vitamin hiány oka. [6]

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A B12 vitamint baktériumok állítják elő minden esetben, tehát az állati táplálék azért bővebb forrása, mert alapvetően azokban több baktérium található. De ebből következik az is, hogy a nem teljesen sterilizált vagy megfelelően dúsított növényi ételek pontosan olyan jó forrásokká válhatnak, mint az állati eredetű ételek. Ráadásul a B12 vitamin különösen sérülékeny, így a túlságosan feldolgozott ételkészítés nagymértékben rombolja. Azon kevés vitamimok egyike, amelyet a szervezet hosszabb ideig tárol, vízben oldódik, így nem kell félni a túladagolásától sem. A máj tárolja, így minden májprobléma - akár betegség, akár sérülés, baleset - komoly mértékben csökkenti vagy megszünteti a B12 raktárakat. A COVID-19  pedig a májat is támadja.

“Koronavírus-fertőzés esetén az immunrendszer szabályozás nélkül elárasztja a tüdőt citokinekkel. Itt merül fel a probléma: a szervezetünk nemcsak a fertőzött sejteket célozza, de az egészséges szöveteket is megtámadja.” (webbeteg.hu)

Az is komoly párhuzam, hogy a B12 hiány általában idős korban jelentkezik (pontosabban az eddigi diagnózisok itt mutatták ki legnagyobb arányban - bár az a véleményem, hogy a népesség sokkal nagyobb hányada szenved ebben a hiánybetegségben - illetve a hiánybetegség járulékos betegségeiben -, mint ahogyan azt jelenleg gondoljuk). A legújabb kutatások szerint ugyanis a gluténérzékenység egyik következménye a B12 hiány! Ma pedig sajnos rohamosan nő a gluténérzékenyek száma.

Egy amerikai kutatóintézet a következő kísérleti eredményre jutott (ők a D-vitamin, a B12-vitamin és a magnézium összetett hatását vizsgálták a COVID-19 betegséggel kapcsolatban):

“17 beteg kapott DMB-t, 26 beteg pedig nem. A demográfiai jellemzők a két csoport között hasonlóak voltak. A kontrollnál szignifikánsan kevesebb DMB-betegnél kellett az oxigénterápiát megkezdenie a kórházi ápolásuk során (17,6% vs. 61,5%, P = 0,006). A DMB-expozíció 0,13 (95% CI: 0,03 - 0,59) és 0,15 (95% CI: 0,03 - 0,93) esélyhányadossal volt összefüggésben az oxigénterápiás szükséglet és / vagy az intenzív terápia támogatásával egyváltozós és többváltozós elemzések során.” [7]

Azaz egyértelmű (igaz egyelőre nagyon kis mintavétellel vizsgálva), hogy a B12 (amely szükséges mind a D-vitamin, mind a magnézium beépüléséhez) nagymértékben javította a gyógyulás esélyeit.

A COVID-19 kardiovaszkuláris hatásai és hosszú távú következményei jelenleg nem teljesen tisztázottak. A sportra való alkalmasság kérdése és a sporthoz való visszatérés mind a tünetmentes, mind a tünetekkel járó COVID-19 után, a szívizom sérülésének gyanújával vagy anélkül, jelenleg egyre fontosabbá válik a szabadidő, valamint a versenysport területén. Szerencsére az akut myocarditis korábbi vizsgálataiból és elemzéséből kiderült, hogy a sportolók teljes felépülési kilátásai nagyon jók.

Forrás:

[1] https://academic.oup.com/

[2] https://jamanetwork.com/

[3] https://news.emory.edu/

[4] https://www.osei.hu/

[5] https://www.rcpjournals.org/ - COVID-19 – does exercise prescription and maximal oxygen uptake (VO2 max) have a role in risk-stratifying patients?

[6] https://www.nationalgeographic.com/ - What coronavirus does to the body

[7] https://covid.us.org/- Fighting Covid-19: Vitamin D, Magnesium, Vitamin B12

Ajánlott tartalom

Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Amikor az Ironman megszületett...
2023.febr..18 15:35 Az Ironman születése 1978

1978. február 18-án új esemény született. Születésnapi köszöntő és visszatekintés a számok segítségével. Negyvennégy éve szervezté [ ... ]

Blog, naplóRészletek
A teherhordás, a cipelés hátrá...
2023.jan..14 12:32 Teherhordás, cipelés sérülések és megelőzésük

Minden ember cipel, hord súlyokat. A hétköznapokban iskolatáskát, laptopot, sportfelszerelést, bevásárlást, mindenféle hétköznapi holmikat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Extrém helyzetek tapasztalatai...
2021.nov..19 20:28 Extrém helyzetek az életben és az edzésen

Edzőként és sportolóként is nagy kíváncsisággal és várakozással vettem részt a 2021. évi Elite Challenge (“EC”) extrém erőpróbán. [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme