A COVID-19 fertőzés tüneteit jól ismerjük, 2020-ban szinte minden média több alkalommal is összesítette és elemezte. Ugyanakkor a gyógyulás utáni állapotot sokkal kevesebben vizsgálták és gondolkodtak el azon, hogy a felépülés tüneteiből visszakövetkeztetve a betegséget egészen érdekes eredményre is juthatunk. Az alábbi elemzés forrásai: elsősorban sportolók körében végzett szóbeli felmérések, szakmai anyagok és közel 20 éves edzőként s vegán sportolóként átélt tapasztalatok, edzői tanulmányok.
Az alapvetésem az, hogy a felépülés tünetei alapján a COVI-19D betegség nagymértékben rombolja, teszi tönkre a szervezet B12 vitamin háztartását, és ezért sok szempontból olyanok a tünetek, mint a klasszikus B12 vitamin hiány esetében. A COVID-19 ugyanakkor a szervezetben más károkat is okoz és az eltérések ezeknek a következményei.
A következtetésem az, hogy a B12 pótlás részleges megoldást biztosan jelent, hiszen segíti a szervezet azon funkcióit, amelyet a COVID-19 pusztít, károsít.
Kiindulás
A COVID-19 betegség leggyakoribb tünetei
- A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
- Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, fejfájás, levertség, gyengeség, mellkasi nyomás .
- Ritkábban megfigyelt tünetek, hasmenés, orrfolyás.
- Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
- Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.
- Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.
A COVID-19 betegségből felépülés utáni tünetek
- súlyos fertőzöttség esetén nagy valószínűséggel kimutatható szívizomgyulladás.
- igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
- hosszan tartó fáradtság, levertség, nyomott hangulat.
- mozgáskoordinációs problémák.
- légzési nehézségek, VOmax2 csökkenés.
A legfrissebb jelentések szerint a COVID-19 szívkárosodást okozhat (főleg a súlyos fertőzésben szenvedő) kórházi betegeknél, de nem világos, hogy a szívkárosodás olyan fertőzött betegeknél is előfordul-e, akik csak enyhe tüneteket tapasztalnak, vagy tünetmentesek. A bizonytalanság különösen a sportolókra vonatkozik, mert a szívizomgyulladás - a szív gyulladása, amelyet általában vírusfertőzés okoz - hirtelen szívhalált okozhat edzés közben.
Azok számára, akik közepes vagy súlyos tüneteket tapasztaltak, a szűrést elektrokardiogrammal, szív ultrahanggal vagy nagy érzékenységű szív troponinnal kell kezdeni; ha ezeknek kóros vizsgálati eredményei vannak, a szív MRI-jét figyelembe lehet venni, állítják a szakértők. A nagy érzékenységű szív troponint 24–48 órás késéssel kell elvégezni a megerőltető testmozgás után, mert a testmozgás stresszével egészséges egyénekben észlelhetők rendellenességek.
A B12 vitamin hiány tünetei
- Okozhat fáradékonyságot, kimerültséget, depressziót és a szellemi képességek romlását is, ez utóbbi miatt hozzák összefüggésbe az Alzheimer-kórral is.
- Idegrendszeri következménye lehet az úgynevezett funikuláris mielózis, ami a gerincvelő lassú lefolyású betegsége, de károsodhatnak a végtagokban található a perifériás idegek és a központi idegrendszer is.
- A megaloblasztos anémia, vagyis a nagyméretű vörös vértestes vérszegénység, melynek egyik formája a vészes vérszegénység, az egyik leggyakoribb szövődménye a B12-vitaminhiánynak.
- Immunrendszer gyengülése.
- Légszomj, légzési nehézségek.
- Ideg-izom kapcsolat romlása, mozgási diszfunkcionalitás.
A modern társadalmakban nagyon gyakori a B12 hiány és a közhiedelemmel ellentétben nem a növényi étrenden élők ennek a leggyakoribb áldozatai - náluk csak a többi tünet alakul ki lassabban, ezért hamarabb hozzák összefüggésbe a vitamin hiánnyal, mint egy “átlagos” betegséggel, ami a legyengült immunrendszer miatt könnyebben támadja meg az embert. [5] A “normál” táplálkozású emberek meglepően rosszul étkeznek, a sok mesterséges anyag, a túlságosan feldolgozott ételek, a kevés nyers étel, a kevés rágás, a túlzott sterilitás mind olyan hatások, amelyek az érzékeny B12 vitamin hiányát okozhatják.
Az elégtelen táplálkozás mellett a B12-vitaminhiány kialakulhat felszívódási problémák miatt is. Okai lehetnek egyes betegségek, gyógyszerek és műtétek vagy az előrehaladott kor. Több bél- és gyomorbetegség lehet kiváltó ok, vagy ha a beteg gyomrának, bélrendszerének egy részét eltávolították. Ilyen ok továbbá a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség és a bélparaziták is csökkenthetik a B12-vitamin szintet. Gyógyszerek esetében főleg a gyomorsavcsökkentők és a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere lehet a B12-vitamin hiány oka. [6]
A B12 vitamint baktériumok állítják elő minden esetben, tehát az állati táplálék azért bővebb forrása, mert alapvetően azokban több baktérium található. De ebből következik az is, hogy a nem teljesen sterilizált vagy megfelelően dúsított növényi ételek pontosan olyan jó forrásokká válhatnak, mint az állati eredetű ételek. Ráadásul a B12 vitamin különösen sérülékeny, így a túlságosan feldolgozott ételkészítés nagymértékben rombolja. Azon kevés vitamimok egyike, amelyet a szervezet hosszabb ideig tárol, vízben oldódik, így nem kell félni a túladagolásától sem. A máj tárolja, így minden májprobléma - akár betegség, akár sérülés, baleset - komoly mértékben csökkenti vagy megszünteti a B12 raktárakat. A COVID-19 pedig a májat is támadja.
“Koronavírus-fertőzés esetén az immunrendszer szabályozás nélkül elárasztja a tüdőt citokinekkel. Itt merül fel a probléma: a szervezetünk nemcsak a fertőzött sejteket célozza, de az egészséges szöveteket is megtámadja.” (webbeteg.hu)
Az is komoly párhuzam, hogy a B12 hiány általában idős korban jelentkezik (pontosabban az eddigi diagnózisok itt mutatták ki legnagyobb arányban - bár az a véleményem, hogy a népesség sokkal nagyobb hányada szenved ebben a hiánybetegségben - illetve a hiánybetegség járulékos betegségeiben -, mint ahogyan azt jelenleg gondoljuk). A legújabb kutatások szerint ugyanis a gluténérzékenység egyik következménye a B12 hiány! Ma pedig sajnos rohamosan nő a gluténérzékenyek száma.
Egy amerikai kutatóintézet a következő kísérleti eredményre jutott (ők a D-vitamin, a B12-vitamin és a magnézium összetett hatását vizsgálták a COVID-19 betegséggel kapcsolatban):
“17 beteg kapott DMB-t, 26 beteg pedig nem. A demográfiai jellemzők a két csoport között hasonlóak voltak. A kontrollnál szignifikánsan kevesebb DMB-betegnél kellett az oxigénterápiát megkezdenie a kórházi ápolásuk során (17,6% vs. 61,5%, P = 0,006). A DMB-expozíció 0,13 (95% CI: 0,03 - 0,59) és 0,15 (95% CI: 0,03 - 0,93) esélyhányadossal volt összefüggésben az oxigénterápiás szükséglet és / vagy az intenzív terápia támogatásával egyváltozós és többváltozós elemzések során.” [7]
Azaz egyértelmű (igaz egyelőre nagyon kis mintavétellel vizsgálva), hogy a B12 (amely szükséges mind a D-vitamin, mind a magnézium beépüléséhez) nagymértékben javította a gyógyulás esélyeit.
A COVID-19 kardiovaszkuláris hatásai és hosszú távú következményei jelenleg nem teljesen tisztázottak. A sportra való alkalmasság kérdése és a sporthoz való visszatérés mind a tünetmentes, mind a tünetekkel járó COVID-19 után, a szívizom sérülésének gyanújával vagy anélkül, jelenleg egyre fontosabbá válik a szabadidő, valamint a versenysport területén. Szerencsére az akut myocarditis korábbi vizsgálataiból és elemzéséből kiderült, hogy a sportolók teljes felépülési kilátásai nagyon jók.
Forrás:
[6] https://www.nationalgeographic.com/ - What coronavirus does to the body
[7] https://covid.us.org/- Fighting Covid-19: Vitamin D, Magnesium, Vitamin B12