e-sport valódi vagy hamis
Forrás: esport1.hu

E-sport, önmagunk börtöne vagy valódi sport

(A vitaindító tartalmakat ld. a cikk végén) 

A közlönyben először 2 millió jelent meg, majd pár nap múlva javították a hivatalos 2 milliárdra.

2 milliárd forint nagy pénz. Nagyon nagy. 2 ezer millió forint. Egy bajnokságért, amelyen 4 ország vesz részt. Egy olyan sportban (?), ami itthon most lett sport szintre emelve, van egy szakosztály, egyesület, hivatalos formája is alig van.

Hatalmas közpénzt fordítunk valamire sportcéllal(?), ami persze üzletnek hatalmas, de a „sport” értékét még messze nem mutatja meg. Mert a sportérték és az üzleti érték nem ugyanaz. Még akkor sem, ha szeretik összemosni, összekeverni!

Így írnak róla: „esport tornák korát éljük, melyeken a sporteseményekhez hasonlóan dollármilliók sorsa a tét”, „mennyire sport már az e-sport, jól mutatja, hogy itt is jelen van a csalás, a dopping és a bunda.”

A sport alapvető célja a testi és lelki egészség fejlesztése. De együtt nem külön-külön! Az e-sport miben szolgálja a testi egészség fejlesztését? Hiszen az e-sport minden fizikai összetevője egyértelműen a mai orvostudomány szerint egészségtelen – kezdve a képernyő folyamatos bámulásától, a kéz- és kartartáson át az mozdulatlan ülő pozícióig, a dehidratáltságot és az egyéb fizikai, csontrendszeri, izomzati tüneteket külön kiemelve. Hol van az egészséges rész?

Hol van, hol lesz az egészségre nevelés? Hol lesz az biztosítva, hogy a követők, klubtagok megfelelő edzőkkel (van ilyen?) készüljenek, akik nemcsak a játékok és az eszközök megvételére fordítanak gondot, hanem a játékosok egészségére is figyelnek? Milyen szakembereket képes felmutatni a sportág? Több milliárdos támogatás kapcsán ezek már nagyon is jogos kérdések!

És akkor ott van a lelki egészség fejlődése, ápolása? Vajon milyen lelki folyamatokon mennek keresztül a gyerekek, de a felnőttek is, a most már hivatalos szintre emelt, legális folyamatos számítógépes játékoktól? Nagyon sok vizsgálat eredményei mutatják, hogy komoly lelki hatásai vannak az állandó játéknak. De ez jelenleg ellenőrizetlen és kaotikus.

És még nem is azt akarom ezzel mondani, hogy lehetetlen lenne jól csinálni! Lehetséges, hogy vannak játékosok, akik a játék mellett sportolnak, könyveket olvasnak, kirándulnak, teljes életet élnek. De sajnos ilyeneket nem ismerek...csak olyanokat, akiket a számítógépes játékok fizikailag és lelkileg tönkretettek, komoly károkat okoztak nekik, hogy teljes és harmonikus életet élhessenek.

Én nem tartom teljesnek azt az életet, amelynek a legnagyobb része 4 fal között zajlik, minimális személyes emberi kapcsolattal, gyors de értéktelen ételekkel, fény és mozgás nélkül, olyan függőséggel, amit nagyon nehéz kimozdítani. Ezek az általános jellemzők, amikkel találkoztam. De ha megnézzük, ezek lényegében a bebörtönzés jellemzői is! Az egyetlen különbség ebből a nézőpontból az, hogy a börtönben fizikai falak és őrök vannak, az e-sportban pedig a „játék vonzereje” a fal.

Az egyik legnagyobb probléma az „e-sporttal” az, hogy mostantól minden gyerek legálisan mondhatja, hogy „én most edzek otthon” sok órán keresztül a számítógép előtt ülve, mert ez hivatalos sport, a szülőknek, nevelőknek az eddigiekhez képest is jelentősen csökkentve a korlátozási lehetőségeit. Itt és most nem látom azt, hogy olyan „edzők” kezelik majd ezeket a gyerekeket, akik előírják, hogy az edzésen volt 2 óra játék, otthon pedig pihenés lesz. Ez jelen pillanatban ellenőrizetlen, ellenőrizhetetlen és sajnos gyanítom nem különösebben érdekel bárkit is...

A sportág hazai központi weboldalán az „életmód” menüpont alatt a következő témák szerepelnek: „parókafestés”, „karakterhű sminkelés”, „kontaktlencse viselés a karakternek megfelelően”… az egészségről, az étrendről, a mozgásról összesen két cikk szól.

Szintén a sportág honlapjáról:

"Az e-sport egy gyűjtőfogalom a szervezett, versenyalapú számítógépes játékokkal való foglalkozásra, amit rendszerint profik űznek."

Azaz olyanok, akik pénzért játszanak. Hiszen a profi sportoló az, aki pénzért, foglalkozásként sportol. De az e-sport ezek szerint lényegében csak ezeket a profikat tekinti sportolóknak?! És a többiek?

Miért is tartják többek között a sportot és az e-sportot egyenrangúnak? Egy újabb idézet a honlapról:

„Több alkalommal is végeztek már teszteket profi e-sportolókon egy-egy tétmérkőzésük során, aminek keretein belül az életjeleiket figyelték különféle eszközökkel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vérnyomásuk és a szívverésük is képes pusztán az adrenalin hatására ugyanolyan magasra felugrani, mint a hétköznapi sportok művelőinek, tehát a szervezet igenis egy komoly terhelésnek van kitéve még úgyis, hogy látszólag passzívak a játékosok.”

Sajnos amit itt leírnak, azt máshol úgy is nevezik, hogy „stressz”. Hasonlóak a tünetek, hasonlóak a mérések, csak a végeredmény más…

A foci drukkolás is sport? Teljesen hasonló tüneteket mutatnak a szurkolók egy meccsen vagy a tv előtt! De ilyen tüneteket mutatnak a horror filmeket nézők is! Az is sport? Ebben az esetben az ország nagy része sportos életet él, hiszen a stressz – sajnos – az emberek legnagyobb részét napi szinte érinti. Az egészségügyi mutatók azonban mégsem ezt támasztják alá!

Lehetséges, hogy a profi játékosok figyelnek az egészségükre, de nem vagyok abban biztos, hogy a játékosok, leendő sportolók is hasonlóan figyelnek erre. Szívesen tudnék meg többet, akárcsak ezzel kapcsolatban arról, hogy mi a távlati elképzelés a sportolók egészségének megőrzéséről.

Hiszem azt, hogy a világot és az embert az viszi előre, hogy morális dolgokat cselekszik, abban fejleszti magát. Ez a legtöbb sportban (akár a sakkban is) megvan. Az e-sportban ezt semmilyen szinten nem látom! 

Egy sport megfelelő szakemberek nélkül nem más mint hobbi. De egy hobbi miért érdemel hatalmas támogatást a közpénzekből?

Forrás és vitaindító anyagok:

https://hvg.hu/itthon/20171114_Ketmilliarddal_tori_ra_az_ajtot_a_kormany_az_esportra

https://hirlevel.egov.hu/2017/11/12/csaknem-2-milliard-forint-tamogatas-a-visegradi-negyek-orszagai-kozotti-e-sport-bajnoksag-es-konferencia-megrendezesere/

https://sg.hu/cikkek/jatek/128148/2-millio-forintos-kormanytamogatast-kap-egy-regios-e-sport-bajnoksag

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Rejtett, de fontos természetjá...
2023.aug..30 14:54 Socks Tricks And Tips terepsport

Terepfutás, ultrafutás, kalandtúrák, túlélő túrák, katonai kiképzés… sok-sok gyaloglás, súlyok cipelése, változó és néha nagyon sz [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Bolygóegyüttállás látványos és...
2022.jún..12 22:57 Bolygóegyüttállás látványos és ritka időszaka 2022-ben

2022 júniusa a hajnali égen egy elképesztően ritka együttállást tartogat: június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre f [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Gondolatok az két év távlatába...
2024.febr..26 12:55 orosz-ukrán háború

Összefoglalómat nem szánom nagy nyilvánosságnak. Korábban írtam olyan elemzéseket (a cikk végén belinkelem őket), amelyeknek vagy történe [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme