Gene Dykes marathon record holder

Gene Dykes 75 év felett is szárnyal akár terepen, akár országúton

Gene Dykes pár évvel ezelőtt azzal került a nemzetközi atlétika reflektorfényébe, hogy komolyabb atléta múlt nélkül 71 évesen megfutotta a 70+ korosztályos maraton világcsúcsot, 2:54:23 idővel! Erről itt írtunk és akkor interjút is készítettem vele. Most a Chicago Maratonon futott 75+ USA csúcsot 3:17:01 idővel. Mivel az utóbbi időben (a COVID óta) kevesebbet versenyzett, betegség is súlytotta, jövőre nagy tervei vannak, nemhogy lassulna, gyorsulni akar több távon is!

Hogy miről beszélünk? 2018-19-ben futott 19 percen belüli 5 km-t és 40 percen belüli 10 km-t is...

Legutóbb a 70+ maratoni világrekordodról beszéltünk. Azóta számtalan versenyen vettél részt és több csúcsot is meghódítottál. Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok ezekben az években?

gene dykes marathon traul ultra terepsport london kipchogeÖt év emlékezetes pillanatai? Ezt elég nehéz lesz kiválasztani... De lássuk, hátha sikerül

2019

Boston Maraton

- megnyertem a korosztályomat 4. éve zsinórban

- 2:58:50 volt az utolsó 3 alatti maratonom, amellyel 17 perccel megdöntöttem az M70-es pálya rekordot

Azori-szigeteki bálnavadászok nagy útvonala, 188 km

- egy csodálatos trail verseny egy portugál szigeten az Atlanti-óceán közepén

New York City Maraton

- 3:11:18: megnyertem a korosztályomat

2020

COVID előtt

Tarawera 100 Új-Zélandon

COVID után

Karantén Backyard Ultra

- 24 kört teljesítettem egy 4,167 mérföldes útvonalon (100 mérföld)

Két barátom társaságában Philadelphiából a pennsylvaniai Pottsville-be futottunk a Schuylkill River Trail-en - ez egy nagyon szép 116 mérföldes futás. Akkor kiderült a számomra, hogy a barátokkal való futás szórakoztatóbb lehet, mint egy versenyfutás.

2021

Volt egy érdekes duplám júniusban:

- 3:56:43-as idővel állítottam fel világcsúcsot 50 km-en

- egy héttel később lefutottam a Mohican 100 Trail versenyt 31:35:32-vel

Októberben volt még egy érdekes, rendhagyó duplám:

- egy sérülés miatt a legrosszabb maratonomat futottam le a London Maratonon 5:37:56-tal

- egy héttel később ugyanezen sérülés ellenére 3:30:02-t futottam a Boston Maratonon

2022

- Bostonban 5. alkalommal nyertem meg a korosztályomat 3:12:38-cal

- egy héttel később lefutottam egy maratont szülővárosomban, az Ohio állambeli Cantonban, 3:20:18 idővel

- megnyertem a korcsoportomat az első Abbott World Marathon Majors Wanda korcsoportos bajnokságon 3:19:50 idővel

- ugyanabban a hónapban, mint a londoni maraton, két 100 mérföldes versenyt is lefutottam 30 óra alatt

2022 utolsó három hónapjában azonban komoly bajok jelei mutatkoztak. Az edzésem egyre nehezebbé vált, és erősen kifulladtam a versenyeim alatt.

Decemberben esszenciális trombocitémiát diagnosztizáltak nálam, amely a vérrák egy ritka formája, megtámadta a szívbillentyűket is. Gyógyíthatatlan, de kezelhető.

2023

A gyógyszeres kezelés, a megfelelő edzés/mozgás, a légzőgyakorlatok és a jól megválasztott kímélő (főleg növényi étkezés) visszaállította a vérképemet a normál tartományba, de továbbra is gyengén teljesítettem a versenyeken. Ennek ellenére hét országos és egy világcsúcsot állítottam fel egy 12 órás pályaversenyen. Futópályafutásom legnagyobb csalódása az volt, amikor nem sikerült befejeznem a Western States 100-at, mert három perccel lemaradtam a 71 mérföldes küszöbről.

Szeptember elején csoda történt. A tüneteim egyik napról a másikra elmúltak. Azonnal elkezdtem keményen edzeni a négy héttel későbbi chicagói maratonra, és futottam egy 3:17:01-et, hogy felállítsam az új amerikai M75-ös rekordot.

gene dykes marathon traul ultra terepsport chicago record

Hogyan tudtál talpra állni a betegségek után?

A COVID-ból való kilábalás könnyű volt, de a rákdiagnózisomból nyolc hónapig tartott. Volt idő, amikor azt hittem, vége a versenyzői pályafutásomnak. Iszonyatos érzés volt.

Most megdöntötted az Egyesült Államok maratoni rekordját a 75+ kategóriában. Hogyan készültél rá?

Ugyanúgy, mint az összes versenyemre – úgy, hogy azt teszem, amit az edzőm mond! Mindössze egy hónapos komoly edzéssel sikerült felállítani a rekordot, mert erős alapjaim voltak, az év során megtett nyolc ultramaratonból. Nem tudtam igazán gyorsan futni, ahogyan korábban, de még így is tudtam sokáig futni és stabilan tartottam a tempót.

Olvastam, hogy újabb országúti versenyekre készülsz. Mik a terveid a következő évre?

Még egy nagy versenyem van hátra 2023-ban – a decemberi Kiawah Island Marathon. Remélem, sikerül megdönteni Ed Whitlock 3:04:53-as M75-ös rekordját. 2024 januárjában megpróbálom megdönteni Ed Whitlock 1:29:26-os félmaratoni rekordját.

gene dykes marathon traul ultra terepsport hill top

Még nem állok készen arra, hogy felfedjem a konkrét versenyeket, amelyeket 2024-ben fogok teljesíteni, de azt mondom, hogy az előzetes programom 7 maratont, 8 ultramaratont tartalmaz (beleértve egy 100 km-t, egy 100 mérföldet és egy 200 mérföldes versenyt), és legalább egy tucat rövidebb versenyt.

Mi a titkod, hogyan készülsz, hogyan edzel?

Ismétlem: az edzőm nélkül senki lennék! Strukturált edzései nélkül, és különösen az elvárásai teljesítésének motivációja nélkül soha nem tudnék olyan gyorsan futni, mint ahogyan most futok. Mielőtt beálltam John Goldthorp mellé, a "Three F" felkészített az edzései intenzitására. Minden évben megpróbáltam gyorsabban (Faster), messzebbre (Further) és/vagy gyakrabban (Frequently) menni, mint az előző évben.

Mi volt a legszebb, legnehezebb és legemlékezetesebb futásod?

Életem legszebb futása minden bizonnyal a 2017-es Bigfoot 200 volt. Hihetetlen táj, fantasztikus közeg. Mint egy álom...

Életem legnehezebb futása talán a 2021-es Bigfoot 200 volt. Az idő melegebb volt, és sokkal több fa dőlt az ösvényekre. 130 mérföld után fel kellett adnom...

A legemlékezetesebb futásom ismét a Bigfoot volt! Idén azonban a megtiszteltetés a Western States 100-t illeti meg. Olyan sokáig készültem erre a versenyre, és örökre emlékezni fogok arra az izgalomra, hogy részt vehetek a "The Original 100 Mile Trail Race"-ben.

gene dykes marathon traul ultra terepsport race profile

Sok csúcsot tartasz országúton, mégis szinte csak a terepről beszélsz. Nyilván ez sokkal közelebb áll hozzád. Mi jár a fejedben, hogyan kezeled a nehézségeket a hosszú futások alatt?

Valószínűleg nem tudok jó választ adni arra, hogy mit gondolok, mert a legtöbb alatt valamennyire transzban vagyok.

Az egyetlen módja annak, hogy mentálisan kezeljük az ilyen nagy távolságokat, ha nem gondolunk rá, vagy csak a pillanatban élünk.

Mindenki elér egy olyan pontot a versenyen, amikor a hátralévő táv elérhetetlennek tűnik, de bízni kell abban, hogy ha csak haladunk, akkor előbb-utóbb megjelenik a cél.

Meg kell jegyeznem, hogy az olyan akadályok, mint a kidőlt fák, nagyon lelassítanak minket, idősebb futókat. Nem vagyunk olyan rugalmasak, mint régen. Fél órába telt, míg átjutottam az első kidőlt fán, amellyel a 2021-es Bigfoot 200-on találkoztam.

Hogyan frissítesz, mit eszel és iszol verseny vagy edzés közben?

Ha arra gondolsz, hogy mi a diétám a versenyek között, akkor tényleg nincs speciális diétám. Megpróbálok egészségesen étkezni és a súlyomat, az energiámat tartani, de mindent megeszek, beleértve akár a gyorsételeket is. De nagyon sok növényt fogyasztok a saját kertemből is. Elárulom, hogy egy igazán fontos verseny kedvéért (például világcsúcsért) komolyan próbálok fogyni. Hat hete kezdtem el diétázni a decemberi maratoni rekordkísérletem miatt. 2.5 kilót fogytam a szokásos 64.5 kilós súlyomról. Lehet, hogy fogyok még egy-két kilót.

gene dykes marathon traul ultra terepsport daughter hilary tnf challenge 50

Van csapatod, aki segíti a versenyeidet, a felkészülésedet?

Úgy tűnik, a legtöbb ember úgy gondolja, hogy az iramfutók és a legénység elengedhetetlen az ultrákhoz, de én csak azt tartom erről, hogy egy újabb probléma. A frissítő állomásokkal, a verseny személyzettel és a saját csomagjaimmal szeretem egyedül csinálni.

Milyen felszerelést használsz az ultrafutásokon?

Néhány 100 mérföldes és a legtöbb 200 mérföldes rendelkezik kötelező biztonsági felszereléssel. Soha nem merészkedem be a hegyekbe vékony, meleg aláöltözet és esővédelem nélkül. A hegyek maguk alakítják a saját időjárásukat. Úgy érzem, egy jó GPS óra elengedhetetlen. Sok versenyen a futóknak műholdas nyomkövetőt kell magukkal vinniük.

Sajnos ebben a korban kevesen futnak, hogyan találsz társaságot, csapatot? Kivel készülsz?

Szerencsém volt, hogy sok barátom van, akikkel megoszthatom az edzéseket. Még akkor is, ha egy komoly edzés során eltérő tempónk van, egy kis képzelőerővel azt a látszatot kelthetjük, mintha az idő nagy részében együtt futnánk. Amikor egyedül futok, hangoskönyveket hallgatok. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy soha nem használok audioeszközöket verseny közben.

Hogyan tudod egyensúlyban tartani a futást és az edzést a családi és a magánéleteddel?

gene dykes marathon traul ultra terepsport mountains

Könnyen számolható az edzésidő. Reggel futok, így bőven marad idő a ház körüli dolgok elvégzésére, beleértve a vásárlást és a vacsorára való főzést. A feleségem még mindig dolgozik, én pedig alig várom a vacsorát, és minden este együtt töltjük az időnket olvasással, de vannak kedvenc műsoraink is. Gyakran utazik üzleti ügyben, így nem érzek bűntudatot, amiért gyakran utazom versenyekre.

Akár csak szórakozásból golfozol vagy bowlingozol néha?

Idén sokat golfoztam, de a játékom nem lett jobb! De még mindig élvezem, mert szórakoztatóan jó játék. Több éve nem bowlingoztam, de úgy alakult, hogy a jövő héttől hetente egy estét bowlingozok.

El tudsz képzelni egy versenyt vagy lehetőséget, amikor Magyarországra jönnél futni?

Láttam már a Budapest Maraton standjait a kiállításokon, így ez mindig is szerepelt a hosszú maratoni listámon. Vizsgáltam a magyarországi ultramaratonokat. Májusban van pár, amit nem bánnék, de egyik sem tűnt elég meggyőzőnek ahhoz, hogy mostanában egy különleges utazást akarjak tenni értük. Mivel a feleségemmel még soha nem utaztunk Európának arra a területére, arra gondolok, hogy amikor ő nyugdíjba megy, összeállítunk egy olyan utat, amiben Magyarország is szerepel.

Személyes profilja: https://x.com/TheUltraGeezer

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Versenyfelkészülés 55 évesen a...
2023.okt..04 13:06 Terepfutás, XTERRA és Spartan személyi edzés

20 éve edzek, készítek fel, irányítok bajnokokat. Mindenfajta értelemben. Az irányításom alatt születtek Világbajnokok, Európa-bajnokok é [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Nagyböjti gyakorlatok, a test,...
2024.febr..14 08:34

Nagyböjt. Leginkább a keresztény kultúrkörben ismert vallásos időszak, de minden embernek ajánlom ezt az időszakot egy kis "extra" elmélye [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Rejtett, de fontos természetjá...
2023.aug..30 14:54 Socks Tricks And Tips terepsport

Terepfutás, ultrafutás, kalandtúrák, túlélő túrák, katonai kiképzés… sok-sok gyaloglás, súlyok cipelése, változó és néha nagyon sz [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme