Az Ironman születése 1978
Az első Ironman rajtja 1978-ban

Amikor az Ironman megszületett - 'számos' születésnapi köszöntő

1978. február 18-án új esemény született. Születésnapi köszöntő és visszatekintés a számok segítségével.

Negyvennégy éve szervezték meg a legelső Ironman triatlont a hawaii Waikiki Beachen. Judy és John Collins házaspár ötlete, az „Iron Man” (ahogy akkoriban nevezték) a három legnehezebb hawaii versenyt egyesítette egyetlen eseményben: a 2,4 mérföldes Waikiki Roughwater Swim, a 112 mérföld az Around O'ahu Bike verseny és a 26,2 mérföldes Honolulu Maraton. Mi volt a céljuk? Lehetőséget kínálni az állóképességi sportolóknak arra, hogy valami hosszabb és epikusabb dolgot tegyenek, mint valaha előttük bárki. Ma már mondhatjuk, hogy legenda született!

Az első esemény számaival emlékezünk és köszöntjük az IRONMAN versenyt.

18: A versenyre regisztrált versenyzők száma; akik közül hárman még a pisztoly eldördülése előtt lemondtak, és állítólag meggondolták magukat, miután látták, hogy egy szörf darabokra törik a hullámokban a zátonyon kívül. 

12: Azon a sportolók száma, akik átlépték a célvonalat aznap. Három sportoló esett ki útközben „mert kifutott az idejükből, és munkába kellett állniuk”.

0: Az eredeti eseményen részt vevő nők száma. 

5 USD: Az az összeg, amelyet minden résztvevő fizetett a részvételértA nevezési díjat az üzemanyagra fordították, beleértve a „Gookinade”-et, egy elektrolitpótló port, amelyet Bill Gookin biokémikus és futó (a termék még mindig elérhető, bár most a Vitalyte adja) . A költség a "befutóérmet" is fedezte – „Ironman” pálcikafigurát, amelyet John Collins forrasztott rézcsövekből és egy nagy anyacsavarból készített.

1st ever Ironman winner Gordon Haller after years

3: A Collins által írt és minden résztvevőnek átadott szabálykönyv oldalainak száma, amelyek részletezik a szabályokat (például mindenkinek egy úszójárművet és egy evezőst kell biztosítani az úszás versenyszámhoz), valamint a pálya leírását. 

Az utolsó oldalon a ma már híres szlogen szerepelt: „Ússz 2,4 mérföldet! Biciklizz 112 mérfőldet! A végén fuss 26,2 mérföldet! Azután dicsekedj életed végéig!” 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

57 perc, 35 másodperc: A nap leggyorsabb úszóideje, amelyet Archie Hapai, a Hawaii Egyetem 31 éves hallgatója, egy kitüntetett vietnami veterán teljesített, aki azért szállt be a versenybe, hogy visszavegyen egy DNF-t, amelyet egy hónappal korábban kapott egy 26 mérföldes úszás során. 

„Nem emlékszem az összes okra, amiért megcsináltam az [Ironmant], de annak, hogy nem fejeztem be a Molokai-Oahu-i úszást, és a klubúszótársaim hite valószínűleg köze volt ehhez” – mondta Hapai 2011-ben .

6 óra 56 másodperc: A Gordon Haller által beállított kerékpáros "legjobb idő", amely nyolc perccel múlta felül a második legjobbat. Haller, a haditengerészet egykori kommunikációs szakembere, aki akkoriban taxit vezetett a megélhetéséért, egy 2:27-es maratoni PR-val érkezett a versenybe, és gyakran futott naponta többször a fuvarok között. 

1st ever Ironman winner Henry Forrest 1978

13 perc: A 24 éves, egykori SEAL-es, John Dunbar előnye volt a futópályára induláskor. (Van egy történet, ami úgy szól, hogy amikor Dunbar támogatócsapata kifogyott a vízből, a sportoló inkább Budweisert kért.) Végül a gyors lábú Haller (aki 3:30-as maratoni futásával messze megelőzte Dunbar 4:03 maratonját) futott be az első helyre. 11 óra 46 perc 40 másodperc alatt szerezte meg a győzelmet. Haller mintegy két tucat Ironmant teljesített. 

„Akkor csak egy csomó hétköznapi srác voltunk, akik úgy döntöttek, hogy brahiból megcsináljuk. Reméltük, hogy ezt majd mások is látják, és úgy döntenek, hogy ők is elindulnak.” – mondta a motivációjáról, hogy miért is akart indulni. 

1st ever Ironman results 1978

1980: Abban az évben Collins engedélyt adott az ABC Wide World of Sports műsorának, hogy lefilmezze a versenyt. Ez volt a NAGY KEZDET: amikor a felvételek a képernyőkön megjelntek szerte a bolygón, a triatlon hatalmas tempóban vált népszerűvé.

1981: A verseny a Waikiki nyugodt partjairól a Hawaii nagy szigetén lévő Kona-ba költözött, ahol egészen a COVID korszakig maradt .

 Forrástriathlete.com 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
A túra és sport zokni viselés ...
2023.júl..28 15:56 A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész

Gyakran úgy tűnik, hogy az egyre fejlettebb technológiák használata mellett az emberek elvesztették az alapvető ruházat, esetünkben a zokni m [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Az örökös hős Rick Hoyt emléké...
2023.máj..24 12:03 A Team Hoyt szobra a Boston Maraton startjának közelében - Hopkinton, Massachusetts

„A Hoyt család mély szomorúsággal jelenti be, hogy ma reggel szeretett testvérünk és nagybácsink, Rick Hoyt 61 éves korában elhunyt l [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme