Zöld recept - mozogj, hogy élj!

Zöld recept - mozogj, hogy élj!

Egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetben való mozgás, létezés nemcsak fontos, hanem elengedhetetlen része a mai kor emberének, aki be van zárva a civilizációs "csapdákba". 

A mozgás jótékony, preventív és regeneráló hatásai régóta ismertek. A "zöld recept" egyre több helyen hódít! Ennek révén egyes mozgásformák már receptre is felírhatók! 

A "zöld recept" hasonlóan néz ki, mint egy hagyományos recept, csak éppen nem gyógyszert, hanem mozgást ír fel rá az orvos.  

A koncepciót először a 90-es években vezették be Új-Zélandon, de azóta már az USA-ban és Nagy-Britanniában is meghonosodott. Felmérések szerint azok, akik zöld receptet kaptak orvosuktól, nagyobb valószínűséggel kezdenek mozogni, az egészségükre gyakorolt hatás pedig mérhető (a zöld receptek révén egy önkormányzat egészségügyi kiadásai is csökkennek). 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

De nem kell megvárnod a bajt, a szükséget, az orvosi véleményt - elkezdheted magadtól is!

"Tudományosan igazolt, hogy a természettel való közvetlen kapcsolat és tapasztalás enyhít a mentális betegségeken – mondta Mihók Barbara ökológus és mentálhigiénés szakember, a Szegedi Tudományegyetem kutatója és a Természet és lelki egészség című tanulmány első szerzője, és felidézte, hogy ezt a tudást már külföldön és hazánkban is elkezdték beépíteni az orvosi gyakorlatba, bár a magyar egészségügyi ellátórendszerbe nem egyszerű bevinni újításként."

A természeti hangok, színek, illatok mind az egészséget szolgálják. Ezért se hallgassunk zenét az erdőben, hanem figyeljük a madarakat, a fákat, az apró neszeket.

„A madárcsicsergés egykor minden ember életének természetes háttérzenéje volt, és úgy gondolom, ez valahol mélyen beágyazódott az elménkbe. A tavaszhoz, a megújuláshoz és az eljövendő jó időkhöz társul, és emiatt is fontos foglalkoznunk a természet válságával, és gondoskodnunk kell arról, hogy a természet ne csendesedjen el” – mondta Adrian Thomas, madárvédelemmel foglalkozó kutató.

A finn Természeti Erőforrások Intézete kiséletben mutatta ki, hogy a természet közelében lévő gyerekek immunrendszere erősödik, ellenálóbbak lesznek a betegségekkel szemben és a mentális közérzetük is rohamosan javul.

"Amikor kapcsolatba kerülünk a természettel, a mikrobák széles körének tesszük ki magunkat, aktiválva védekező rendszerünk különböző részeit – magyarázza a tanulmány. A természetes környezettel és a biológiai sokféleséggel való csökkent érintkezés azonban hátrányosan befolyásolhatja az immunrendszert – ez a „biodiverzitás hipotézis” néven ismert."

Mehetsz egyedül, családdal, barátokkal, vagy közösséggel. Lehet akár pár perc és több nap is. Érezd jól magadat, de figyelj mindenre ami körülvesz. Akár látható, hallható, érezhető, akár valami több ...  

Bővebb információ az edzésekről, programokról a  weboldalon olvasható.

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 Forrás: triatlonedzo.hu | Már Magyarországon is írnak fel receptre erdőjárást, ami több százezer súlyos depresszióson segíthetne | Just 1 month in greener play areas could boost kids’ immune systems, study says |

Ajánlott tartalom

Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Kalandra fel - gyaloglás, túrá...
2023.júl..20 08:38 Terheléses gyaloglás, hátizsákolás - alapok

Terheléses gyaloglás - alapvető útmutató a terepen, szabadban gyalogláshoz, amikor terhet, hátizsákot cipelsz és a körülmények is nehezebb [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Gene Dykes 75 év felett is szá...
2023.nov..28 18:37 Gene Dykes marathon record holder

Gene Dykes pár évvel ezelőtt azzal került a nemzetközi atlétika reflektorfényébe, hogy komolyabb atléta múlt nélkül 71 évesen megfutotta  [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Free Joomla templates by Ltheme