Mardingtop túra / taktikai hátizsák teszt 2020

MARDINGTOP 65 taktikai, túra és bozótmíves hátizsák teszt

Kiváló túrazsák, kifejezetten bozótjáráshoz, nehéz terephez. Kiemelkedően jó tervezés, a kisebb és nagyobb részletek minőségi kivitelezése, számtalan apróság, ami a használhatóságot nagymértékben növeli. A zsák rendelkezik egy MOLLE rendszerrel, amellyel további kiegészítők felhelyezésére van lehetőség. A Mardingtop 65 hátizsák a tesztek során nagyszerűen helyt állt, egészen szélsőséges körülmények között is. Mégsem teljes értékű taktikai felszerelés!

Nem kicsi kétkedéssel vettem kézbe ezt az interneten rendelhető zsákot. Sokkal jobban szeretem egy boltban megnézni, kézbe venni a terméket, mielőtt megveszem, tesztelem, de néha ilyet is be lehet vállalni. Próba, szerencse... sokat hallottam, olvastam a Mardingtop 65 hátizsákról, így örültem, amikor elindulhattam a terepre vele.

Az első benyomás nagyon pozitív volt: a zsák anyaga, tartása, varrásai és kivitelezése mind erőt és magabiztosságot sugároztak, öröm volt végignézni a sok okos és ötletes apróságot, amelyeket a tervezők elhelyeztek a zsákon. A legtöbb ilyen ötlet persze az igazi katonai / taktikai zsákokon fellelhető, de azért olyan újdonságot is találtam, amellyel máshol még nem találkoztam.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szokás szerint azonnal telepakoltam 25 kg súllyal (vizes kanna, könyvek, hálózsák, kabátok), hogy kipróbáljam a terhelés közben milyen kényelmet biztosít - hiszen egy hátizsáknak ez az egyik legfontosabb funkciója. A súlyelosztás nagyon jó volt, a kényelem a derék- és vállpántoknál kiválóra vizsgázott. Amikor még 5 kg-t beletettem, már nem volt ennyire kényelmes (előző tesztalanyunk, a Teesar 100 még efeletti súllyal is kényelmes maradt), de a stabilitását és a hordhatóságát megőrizte.

Több túrán teszteltük, az egynapostól a többnapos bozóttúráig, így elég széles tartományban szereztünk tapasztalatokat.

  • kényelmes
  • erős
  • praktikus
  • átgondolt tervezésű
  • jól használható normál körülmények között - extrém helyzetekben már nem egyértelműen ajánlható de még ott is inkább az "igen", mint a "nem" oldalon áll a mérleg nyelve

Előnyök - Mardingtop 65

mardingtop 65 test official 6

A legjobban a zsák felépítése és pakolhatósága tetszett: a 65 liter nagyrészt két fő rekeszben oszlik el, amelyet 3 helyen lehet nyitni: felül, alul és a legjobban kihasználhatóan az elülső oldalon. Ez az "első ajtó" jól átgondolt pakolással megtöbbszörözi a zsák akció értékét, a felszerelések használat közbeni elérhetőségét. Nem annyira nagy, hogy egy normál méretű hálózsákot ki lehessen rajta venni, de a ruháknak, kabátnak, kisebb pakkoknak tökéletes búvónyílása. Kétoldalas erős és simán működő cipzárral nyitható. A panel elején lévő MOLLE hevederekre nem érdemes nehéz holmikat függeszteni, de az a pakolás szabályai szerint sem szerencsés.

Kisebb rekeszek és zsebek: a zsák tetején 1 oldalain 2-2 található. A felső elég nagy a mindennapi és gyors elérést igénylő kisebb holmiknak (lámpa, multitool, GPS, elsősegély, paracord, tűzszerszám...), de mégis nagyszerű tartása van, nem libeg sem üresen, sem telepakolva. Az oldal rekeszeket nem nevezném zsebeknek, mert bár nagyon jól elhelyezhetőek bennük mindenféle közepes holmik, elsősorban arra szolgálnak, hogy nagyobb, merevebb felszerelést helyezzünk el bennük. Tökéletes hely a bozótvágónak, baltának, nagyobb késnek, ponyvának, kulacsnak, palacknak... a kisebb dolgok lecsúsznak az aljára és azokat nem egyszerű előhalászni innen. Nyílásuk hevederrel szűkíthető, a felső kettőn további MOLLE pántokat varrtak.

MOLLE pántok (a katonai szóhasználatban a „Modular Lightweight Load-carrying Equipment” rövidítése – azaz könnyen cserélhető felszerelés hordozó rendszer): a zsák szinte teljes felületén erős pántokból korrekt varrással megtalálhatóak - elől teljesen felületen, alul, a fedőlap teteján és a két felső oldalpanelen. Kisebb-nagyobb zsebeknek, felszerelésnek tökéletes elhelyezést biztosítanak. Ezt többnapos esős, saras túrák után is megerősíthetjük, ahol megmálházva is tökéletesen tartottak.

mardingtop 65 test trek 2

Nem hiba, de felhasználótól függően "+" vagy "-" pontot ér: az esővédő huzat sárga, ami jó, ha fel akarjuk hívni magunkra a figyelmet és nem jó, ha el akarunk rejtőzni (új információ: a 2020-ban gyártott zsákokban zöld színű az esővédő). Amúgy teljesen jól működik, nagyobb esőben is távol tartja a zsák tartalmától a vizet. Jól illeszkedik, erősebb szélben, sűrűbb bozótban sem csúszik el. Anyaga erős, bírja az ágak, szederindák erőteljes kapaszkodását is. Én csak a teszt miatt használtam, 2 órát mentem vele esőben, de valószínűleg bírná a 3-4 órás folyamatos esőt is. Erről nincsen tapasztalatom. A huzat a zsák alján lévő zsebben várja a bevetést.

A zsák felső borítójának belsejére nyomtattak sok hasznos információt, vészjeleket, túlélési tanácsokat. Kezdőknek különösen hasznos!

mardingtop 65 test 1

A felfüggesztése, a pántjai kiválóan szellőznek, jó a teherelosztó képességük, gyorsan száradnak (akár eső, akjár megizzadás után). Öröm a hátra venni! Komolyan!

Hibák, problémák - Mardingtop 65

Nem bosszantó, de kellemetlen hiba, hogy az amúgy nagyon praktikus, jól használható oldalzsebeknek nincsen vízkifolyó nyílása alul. Így a használatot megkönnyítő felső nyitott részen akadálytalanul beeshet az eső, ellenben nem tud távozni sehol. Persze van esővédő a zsákban, annak a használata ezt megakadályozza - de ki az, aki egy kisebb esőben ezt felteszi? Ez egy mínusz pontot jelent, de nem többet.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A csatok közül némelyiknek a minősége elmarad a zsák tervezett használatától. Normál esetben semmi problémát nem jelentenek a csatok, hiszen egy magas minőségű zsák csatjai - de taktikai és bozótmíves körülmények közepette (amelyekre a zsák többi tulajdonsága abszolút alkalmassá teszi) gyengének tűnnek (igaz eddig nem volt velük gond, de lehetnének erősebbek).

Teljesen megpakolt állapotban - főleg, ha nem elég körültekintően helyezzük el a felszerelést - könnyű elkövetni azt a hibát, hogy a zsák hátfala kipúposodik, és így a vállpánt közepe kiemelkedve nyomja a hátat. Ehhez tényleg dugig kell pakolni a zsákot, de a hátpánt okosabb / nagyobb kivitelezésével ez a probléma elkerülhető lett volna.

mardingtop 65 test 7

Figyelem: a márka nagyon hasonló zsákja (Mardingtop 65+10, két oldalzsebbel) messze nem ilyen tudású hasonló körülmények között! Az nagyszerű túrazsák, de pont az apró, jelentős részletek hiányoznak, hogy kiemeljék a zsákot a tömegből, ahogyan azt a tesztünk alanyánál megtapasztalhattuk.

 

 

Akinek az extra zsebek hiányoznak, az a 65-s zsákra nagyon könnyen tehetnek fel MOLLE zsebeket, kiegészítőket. Sokféleképpen variálva! Több különböző zsebbel, kiegészítővel próbáltam, nagyon stabil és könnyen kezelhető a zsák MOLLE rendszere.

mardingtop 65 test front bag

A zsák elérhetősége korlátozott, szinte csak a nagy webshopokban kapható! Amazon, eBay... 80-90 Euró közötti áron, a szállítási költséggel együtt is megéri, kiválóan használható zsákot vehetünk birtokba. Én az amazon.de címről rendeltem, a szállítási költség ott a legalacsonyabb és az ár is megfelelő. A szállítás és a kapcsolattartás zökkenőmentes volt, de mások tapasztalatai is megerősítik, hogy az esetek túlnyomó részében nincsenek gondok, a garanciális kérdéseket is jól kezelik. De ritkán sajnos adódhatnak problémák... erre fel kell készülni, hanem boltban vásárolunk.

Technikai mátrix


Súly

         

a 2,6 kg önsúly átlagos, a felhasználáshoz mérten nagyon jó


Anyag

         

erős, jól megtervezett és mindenhol megfelelően alkalmazott anyagok


Kezelhetőség

           

Felfüggesztés

         

a zsák megérdemelne erősebb, stabilabb felfüggesztést, de átlagos felhasználáshoz tökéletes


Felső zseb

         

megfelelő méret, hozzáférhetőség, tartás


Középső rekeszek

           

Oldalrekeszek

         

nagyon praktikusak, de nincsen vízkivezető nyílás, ami nagyobb esőben kellemetlen lehet


Alsó rekesz

         

megfelelő méretű, jól kezelhető cipzárral, extra hevederekkel


Külső eszközök

         

MOLLE, túrabot, leszorító pántok - tökéletes


Esővédő huzat

         

jól elhelyezett, erős, jól használható

             

Összegzés - Mardingtop 65

A hátizsák felhasználási köre elég tág és leszámítva a szélsőséges túra helyzeteket, nagyszerűen teljesít. Többnapos túrákhoz, bozótjáráshoz, vándorláshoz vagy azoknak, akik szeretnének egy átgondoltan tervezett és magas szinten elkészített zsákot. Nem csúcskategória, hiszen vagy az önsúlya miatt érheti kritika (magasabb, mint a profi túrazsákoké) vagy a felfüggesztés hiányosságai miatt. De ezek csak nagyon ritkán érik el azt a szintet, amelynél számítanak - ugyanakkor az áráért messze jobb minőséget kapunk, mint az a kategóriájában tapasztalható.

Ajánljuk 25 kg-ig (ha átgondoltam pakoljuk meg) több napos túrára, akár nehéz terepre is. 25 kg felett már nagyon okosan kell összeállítani a felszerelések sorrendjét - de valljuk be őszintén, ma, amikor minden nagyon könnyű, igazán ritka, amikor valaki 25 kg-nál nagyobb súllyal túrázik! Esőben, sárban, a teszt miatt a földön, sziklákon húzva-vonva sem sérült, könnyen lehetett tisztítani.

mardingtop 65 test trek

Weboldal: mardingtop.com

Innen szereztem be: amazon.de

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
A Van Buren nővérek sporttörté...
2023.júl..27 12:15 Van Buren nővérek 1916

Egy születésnap kapcsán merült fel ez a különleges sporteljesítmény és sporttörténelmi esemény. 1889 július 26-án született Adelin [ ... ]

Blog, naplóRészletek
A túra és sport zokni viselés ...
2023.júl..28 15:56 A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész

Gyakran úgy tűnik, hogy az egyre fejlettebb technológiák használata mellett az emberek elvesztették az alapvető ruházat, esetünkben a zokni m [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme