OCR Európa-bajnokság 2019

A mai kor egyik legnépszerűbb sportja az akadályfutás, más néven OCR – Honnan ered az elnevezés, mi a sportág története?

2019-ben az „akadályfutás” kifejezés elsősorban a terepfutással összekötött, katonai stílusú sportot, eseményt jelenti. Megvizsgáltuk, hogy mennyire helyes és helytálló ez a szóhasználat, hiszen az atlétikában is létezik egy ehhez hasonló nevű verseny típus: a 3000 méter akadályfutás, amire ritkán akadályfutásként is hivatkoznak. 

Törekedtünk a tárgyilagosságra, de a cikk végén összegezzük személyes véleményünket is.

Az atlétikai versenyszámok között a magyar szóhasználatban a „3000 akadály” terjedt el. A junior, serdülő, stb korosztályok kapcsán is mindig távval összekötve szerepel a kifejezés, noha a MASZ honlapján néha szerepel önmagában is. Az IAAF, illetve a nemzetközi sportnyelv a „steeplechase” kifejezést használja. Nézzük meg honnan ered maga a sportág és az elnevezés.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Gyökerei a ködös Albionban keresendők, ahol népszerű versenyszám volt az akadálylovaglás, tereplovaglás. A XIX. sz-ban kitalálták, hogy egy futó is mérje össze a gyorsaságát egy lovassal. Így született meg a „steeplechase”, ami ma is az atlétikai akadályfutás nemzetközi kifejezése, amelyet jóval korábban a lovassport használt és használ ma is. Az atlétika onnan vette át. Ennek nyers fordítása „torony hajsza”, mert toronyiránt kellett eljutni a rajttól a célig, bármin keresztül. Ki a gyorsabb: a futó vagy a lovas?

Az 1900-as olimpiától kezdve szerepel a játékok műsorán, eleinte csak 3000m körüli távokkal – nőknek ebben a számban csak 2008 óta van lehetősége induln iaz olimpián ! A magyar nyelvben a kezdetektől akadályfutásnak és „X méter akadályfutásnak” nevezik.

Az OCR akadályfutás gyökerei sem sokkal fiatalabbak. Az „OCR” jelentése „obstacle course running / racing” – „akadálypálya futás / verseny”.

ocr ec 2019 hun team 20190627 140126

Az ókori olimpiai játékoktól kezdve egészen korunkig a sportolóknak mindig voltak olyan kihívásaik, amelyekben akadályokat kellett legyőzni, leküzdeni. Az ókori olimpiai pentathlonhoz öt versenyszám tartozott egy nap alatt. A stadionban kezdődött rövid futással, majd gerely hajítás, diszkoszvetés, távolugrás és végül a birkózás következett. Ezt a multisport eseményt először a 18. ókori olimpián rendezték meg Kr. e. 708-ban, és nagyon hasonlított a mai OCR versenyekre, amelyek magukban foglalják a futást, a dárdát, az ugrást, mászást és a birkózást a különböző súlyokkal, tárgyakkal ( egyes versenyeken valódi birkózással lehet bejutni a célba). Az OCR alapvetően tehát ókori olimpiai ősökkel büszkélkedő sportág!

Ráadásul a modern olimpiai játékokon 1900-ban volt egy alig ismert szám: 200 m akadályúszás! Öt nemzet 12 sportolója állt rajthoz. A 200 m úszás alatt 2 átmászós és 1 alámerülős akadályt kellett leküzdeniük. A döntőben az ausztrál Frederick Lane győzött (2:28:4) az osztrák Otto Wahle (2:40:0) előtt. Harmadik helyen a brit Peter Kemp érkezett célba (2:47:3).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az első mai értelemben vett hivatalos (katonai) OCR versenyt 1947 augusztusában rendezték meg a francia Henri Debrus kapitány kezdeményezésére, aki a hagyományos öttusát szerette volna a modern katonai elveknek megfelelően a katonai kiképzéshez alakítani. Akkor még ejtőernyős ugrással kezdődött a verseny, majd 20 km terepfutás, gyaloglás következett és közben kúszó, mászó, függeszkedő, cipelő és egyensúlyi akadályokat kellett leküzdeni, természetesen további katonai gyakorlatokkal kiegészítve (gránátdobás, célbalövés). A holland ejtőernyősök kiképzését vette alapul – a hollandok azóta is kimagaslóan jók az OCR sportban! 1950 óta évenkénti világbajnokságon mérik össze az erejüket a katonák.

A holland és belga sportolók körében azóta is népszerű ez a fajta katonai sportág, és nem törődtek vele, hogy egészen napjainkig nem lett világszerte közkedvelt. 1987-ben az USA-ban a Tough Guy nevű verseny volt az első, amelyik nemzetközi publicitással rendelkezett, Itt már a marketingben is láttak értéket, szerették volna a sportot népszerűsíteni, több versenyzőt elérni. 

A 80-as 90-es években egyre több versenyt rendeztek, ami lassan megalapozta a sport mai népszerűségét, de a nagy áttörést egy igazán komoly marketing ötlet hozta meg, hiszen akkoriban az emberek többsége még a betonon, az országúton vagy a teremben tudta csak elképzelni a sportolást. 2006-ban egy képregényt és a hozzá tartozó történelmi eseményt olimposzi magasságokba emelt egy mozi… a 300 című akció/fantasy film óriási sikereket ért el, újszerű képi világával és döbbenetes erejű motivációs erejével. Ezt kihasználva 2010-ben elindult a Spartan Race versenysorozat, amely nagyságrendekkel megnövelte az OCR sport ismertségét. Innentől kezdve már nemcsak „kevesek” hobbija volt ez a sport, hanem pillanatok alatt vágyott cél lett rengeteg aktív ember számára.

Az OCR persze ennél sokkal több, egészen más típusú versenyeket és próbákat is jelent. Az OCR sportág nemzetközi szövetsége (FISO – Fédération Internationale de Sports d’Obstacles) 2014-ben alakult és jelenleg már több, mint 80 ország képviselői alkotják a tagságát. A magyar Szövetség (HOCRA - Hungarian OCR Association / Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség) 2017-ben csatlakozott a nemzetközi szervezethez. Hamar világossá vált mindenki számára, hogy a jövő egyik kiemelkedő olimpiai sportága lehet az OCR. Jelenleg a bejegyzési fázisában tart a folyamat, nagy valószínűséggel a GAISF és az IOC még 2019-ben bejegyzi az OCR sportágat.

Az OCR versenyszámai 2018 decemberében nyertek felvételt a 2019-es délkelet-ázsiai Nemzetközi Multisport Játékokba. Ezek a távok: 100 m, 400 m és 5 km. A SEA Játékok a Délkelet-ázsiai Játékok Szövetségének (SEAGF) szabályozása alatt állnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és az ázsiai olimpiai tanács (OCA) felügyelete mellett.

Az OCR sportág legfrissebb jelenkori és az IOC-hez beadott definíciója: „az OCR olyan sporttevékenység, amelyben előrehaladás közben különböző akadályokat kell leküzdeni”.

ocr ec 2019 hun team 20190627 141312

A Magyar Olimpiai Bizottság weboldalain 2013 óta több hírben, cikkben úgy szerepel az  OCR akadályfutás sportág, mint „akadályfutás” [1][2][3]. (sajnos az olimpia.hu weboldal jelenleg nem érhető el a biztonságos https protokollal és ezért nem minden böngészőben nyílik meg - ekkor az url-t kézzel kell átírni "http" kezdetűre (pl: https://olimpia.hu/magyar-ezusterem-az-extrem-akadalyfutas-elso-europai-kupafutaman-szlovakiaban -> http...) - a szerk.)

Szerkesztői vélemény: az OCR-re alkalmazott „akadályfutás” szóhasználat valóban sokkal újabb keletű, mint az atlétikai versenyszám. Legalábbis Magyarországon, ahol az eredeti kifejezést („steeplechase”) pontatlanul fordították. Az OCR legalább olyan régi (vagy még régebbi) sport, csak itthon nem volt ismert, nem volt elfogadott, noha ebben az esetben az „akadályfutás” szóhasználat sokkal inkább indokolt lenne. Ugyanakkor mindkét sportág nagyon hasonló alapokon nyugszik, így semmiképpen nem félrevezető a kettős használat. A hosszú távú érdekeket is figyelembe véve az a javaslatunk, hogy a távval ellátott kifejezést alkalmazzuk az atlétikai versenyekre („3000 m akadályfutás, 2000 m akadályfutás”), a puszta „akadályfutás” kifejezést pedig az általános OCR formákra (amelyek 100m-től egészen a 4 órás versenyekig vagy a több napos kalandversenyekig terjedhetnek). 

 

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

A Van Buren nővérek sporttörté...
2023.júl..27 12:15 Van Buren nővérek 1916

Egy születésnap kapcsán merült fel ez a különleges sporteljesítmény és sporttörténelmi esemény. 1889 július 26-án született Adelin [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Amikor az Ironman megszületett...
2023.febr..18 15:35 Az Ironman születése 1978

1978. február 18-án új esemény született. Születésnapi köszöntő és visszatekintés a számok segítségével. Negyvennégy éve szervezté [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme