Terepgyerek táborok

TEREPGYEREK program – a X2S gyerek és felnőtt foglalkozásai

Célja: az országban minél több gyermek szabaduljon el az eddig megszokott ártalmas életmódjától és kapjon gyógyírt a természettől testileg és lelkileg egyaránt.

A természet bölcsessége képes megtanítani a gyermeket a kitartásra, az erőre, a változás lehetőségére és képességére, az örökké újrakezdés csodájára, a célok szövevényes összefüggéseire, a világ rejtett titkaira: a mértékletességre, a bátorságra, az igazságosságra és az alázatra. Csupa olyan erény, amire ma nemigen jut idő. De ami a legszebb, hogy mindezt szavak nélkül teszi.

A gyermek jelenléte egy olyan világban, ahol senki nem vesz el többet, mint, amire szüksége van, ahol a felhalmozás megáll a téli mogyorógyűjtésnél, ahol a sárguló és pirosló levelek szépsége és méltósága tiszteletet ébreszt, ahol ha eltévedsz, tudod, hogy társakkal vagy, ahol megélheted, hogy a folyó mindig ugyanaz, de soha nem léphetsz bele kétszer ugyanabba a vízbe , ahol megszámlálhatatlan csillaggal a fejed felett átélheted apró mivoltodat, mégis tudod, mert a csendben megérzed, hogy a hajad szála sem görbülhet meg anélkül, hogy odafent ne tudnának róla.

Manapság nincsenek filozófusok, akik jöttükben-mentükben okítják a népet (ifjút és vént), mert annyira a szemünk előtt van minden, hogy észre sem vesszük az igaz szót és nehéz kiválasztanunk a helyeset.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Milyen egyszerű a dolga annak, aki arra törekszik, hogy összezavarjon bennünket. Elég, ha elénk tárja a világ minden csillogását és így szól: "Néked adok a világon minden hatalmat, ha követsz engem." - néhányunknak talán ismerős ez a mondat.

A gyermekeink még tiszták. De nincs túl sok időnk, Ha elérik a 13-14 éves kort és nem kapták meg azt, ami a lelküknek gyógyír és balzsam lehet, elfordulnak tőlünk, az igaz elvektől és megkezdik fáradtságos kálváriájukat: a harcot a hatalomért, az érvényesülésért, a pénzért, aminek sem lényegét sem célját nem értik és nem ismerik.

Alig pár évünk van tehát. Amíg megóvhatjuk érzékeny kis lényüket a felgyorsult, technokrata nihiltől, tegyük meg. Ha a természet erejétől duzzadón később kerül csak kapcsolatba az internettel, a VERSENGŐ VILÁGGAL a nemtörődöm, megfásult emberekkel, az igazságtalansággal, a csalással, a kételkedéssel, a bizalmatlansággal és a félreértések és félelmek okozta rosszindulattal, sokkal nagyobb eséllyel állja meg a helyét, és teremt magának élhető életet egy élhetetlen világban.

Súlyos szavak ezek egy súlyos helyzetben, ahol sokféle módon, hátráltatják a jóra törekvőt és felmagasztalják a csalót, a hazugot, a törtetőt. Nem egyszerű tisztának és erkölcsösnek maradnunk manapság. Ha nagyban folyik a lopás és a csalás, akkor a kisember felhatalmazva érzi magát, hogy ő is azt tegye kicsiben. És ha a belső törvény vékony hártyája átszakad, akkor a lélek meghasonlik és letompul, hogy ne kelljen végignéznie, ahogy önmaga elveivel kell szembemennie.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A természet azt az erőt és kitartást adja meg nekünk, amivel kiállhatjuk a kísértések próbáját.

Amivel emberek maradhatunk egy ösztönvilágban. Amivel magasztos célokat követhetünk és tiszták maradhatunk.

A terepgyerek program nem versenyezteti a gyermeket, ha csak maga nem akarja azt.

Nem teremt a gyerekek közt versenyhelyzetet, hogy ne egymás ellen, hanem egymással sportoljanak.

A gyakorlatok az erdőben a patak mellett, a fák és bokrok között zajlanak. Saját maguk építik meg az akadályokat, amiket aztán átugranak, megkerülnek, megmásznak. A terep újra és újra más és más arca változatos és mindig izgalmas élményt nyújt számukra. A domb megmászása nem ugyanaz tavasszal, amikor kemény a föld, nyáron, amikor puha a homok, ősszel, amikor avar borítja, vagy télen, ha havas és jeges. Az egész olyan, mint egy velünk együtt változó mesekönyv, amit nagypapának hívnak és a mesék úgy csordogálnak elő a lelkéből a csodálkozó fülecskék hallatán, mint egy kifogyhatatlan forrásból.

A terepgyerek program arra törekszik, hogy a gyermek szabadon döntsön az életkorának megfelelő helyzetekben, de ne váljon szabadossá. Igyekszünk a jó példával egyfajta tekintélyt adni számukra, amit szeretettel és odaadással követhetnek, mert ez az alapja minden felnőttkori alkalmazkodási képességnek, ami szabadságból és nem szolgaságból fakad. Aki soha nem követett egy nála nagyobb, általa tisztelt embert, az később jobban hajlik a deviáns, antiszociális, lázadó, „csakazértsem” viselkedésre, ami csak egy látszatszabadság.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ha mindig azzal ellentétesen viselkedünk, mint amit mondanak nekünk, csak mert nem akarjuk azt tenni, amit mondanak, azzal pont annyira kiszámíthatóak és rabok vagyunk, mintha mindig azt tennénk, amit mondanak. Mindkét embertípus könnyen kiszámítható és irányítható, ha valaki okosan használja őket a céljaira.

Ezért mi arra a feladatra vállalkoztunk, hogy egy harmadik verziót alakítsunk ki magunkban és a gyermekekben: a tudatosan gondolkodó, jelenlévő, szabad embert.

Az edzések futás, biciklizés és úszás. A futás és bringa a természetben zajlik, az úszás medencében. Alkalomszerűen sziklamászás, barlangászás, lovaglás, íjászkodás, túrázás – szinte minden, amit az természetben játékosan és örömmel lehet kipróbálni

Hat-nyolc éves kortól egészen tizenhárom-tizennégy éves korig várja a gyermekeket a TEREPGYEREK program egyenlőre csak Solymáron, de hamarosan Budapesten hegyei között illetve több vidéki város környékén is.

A program kiterjed az idősebb gyerekekre és felnőttekre is, hiszen a szíve mélyén mindenki „terepgyerek”.

 

Malomsoky Ildikó, Terepgyerek életmód és sport tanácsadó

 

A Terepgyerek program weboldala: www.terepgyerek.hu

A X2S TEAM weboldala: www.3x2s.hu

Foto: X2S TEAM

 

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

 

Ajánlott tartalom

A teherhordás, a cipelés hátrá...
2023.jan..14 12:32 Teherhordás, cipelés sérülések és megelőzésük

Minden ember cipel, hord súlyokat. A hétköznapokban iskolatáskát, laptopot, sportfelszerelést, bevásárlást, mindenféle hétköznapi holmikat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Nincs más hátra - túra, mászó ...
2022.máj..17 15:29 Nincs más hátra - túra, mászó és katonai hátizsákok összehasonlítása

A hátizsák az egyik legfontosabb és legszélesebb körben használt túra, outdoor felszerelés, hiszen bárhova mész, ahol fontos, hogy mindké [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Nézz körül a házad táján, soha...
2023.júl..26 09:48

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Free Joomla templates by Ltheme