Terepfutás, XTERRA és Spartan személyi edzés

Versenyfelkészülés 55 évesen az XTERRA, az OCR és a terepfutó versenyekre - az indulás

20 éve edzek, készítek fel, irányítok bajnokokat. Mindenfajta értelemben. Az irányításom alatt születtek Világbajnokok, Európa-bajnokok és országos bajnokok. De születtek önmaguk felett győzedelmeskedő fiatalok, középkorúak és idősek. A sérüléseket legyőző újra versenyző sportolók. Születtek sport szerelmesévé érő kicsi gyermekek és kamaszok. Öröm látni, ahogy mindenki bajnokká válik, mert saját kitűzött céljának szalagját átszakítva erősebb öntudatosabb egészségesebb és örömteli emberré alakul.

Elérkezett a 2023-24-es szezon eleje. 55 éves leszek jövőre. 45 éve versenyzek ebből 25 éve vegánként testi lelki egészségre tudatos emberként.

Az utóbbi hét évben szinte teljesen annak szenteltem magam hogy egész családok vagyis több nemzedék mozogjon együtt a természetben közös edzéseken úgy hogy közben kineveljünk együtt egy új versenyzői nemzedéket és a kifejlesszem a versenyzés és sportolás egy új, családközpontú, közösség-mentő, közösség-gyógyító módját.

A következő évek fordulópontot jelentenek több szempontból is. Próbára teszem a vegánságot újra, ahogyan próbára tettem 25 évvel ezelőtt. 55 évesen kísérletet teszek rá hogy elérjék vagy megközelítsem a korábbi eredményeimet. Ezért hosszas gondolkodás után elhatározásra jutottam: a versenyzőimmel, sportolóimmal együtt, én is elkezdek készülni a szezonra! Miért olyan "különleges" ez, hogy írok róla? 

Emlékek, eredmények az elmúlt évekből

Kriszta: nagy gyermekek édasanyjaként kezdett sportolni, szinte 0 úszástudással, ebből lett triatlon, majd féltáv és ráadásként szerelemnek a terep maratonok.

Enikő: 2-3 km laza, amatőr futóból terep és országúti félmaratonok specialistája lett.

Zalán, Bernát, Csongor: aktívan kerékpározó gyerekek, akik rövid idő alatt az OCR és a terepfutás korosztályos rangsor élére kerültek.

Balázs: túlsúlyos, nehezen mozgó fiatalemberből maratont és terepultrákat futó sportolóvá vált (rövid idő alatt több, mint 30 kg fogyással, miközben ereje és gyorsasága látványosan nőtt).

Dávid: judósként került hozzám, utálta a futást, ma már korosztályában az egyik legjobb OCR versenyző, terepfutásokon pedig egyre közelebb kerül az élmezőnyhöz.

Balázs: introvertált, nehezen mozgó gyerekből pár év alatt erős, gyors atléta lett, aki egyre több versenyt nyert és közel került az élmezőnyhöz. Ezután igazolt át egy atléta csapatba.

Ádám: pár éve még túlsúlyos fiatalemberként koptatta az iskola padot, ma már az Ironmanra készül és minden hónapban egyre jobb eredményeket ér el.

A segítségemmel lett Világbajnok Poór Brigitta, Boronkay Péter. Az egyik legtehetségesebb sportoló, akivel talákoztam Erdélyi Eszter volt, akinek fantasztikus karrierjét a nemzetközi XTERRA világban is én segítettem (az, hogy hogyan vált országos bajnok atlétából egy év alatt monti élversenyző és nemzetközi szintű tereptriatlon versenyző egy egészen érdekes történet, amiből sokat lehet tanulni).

Egyesületem (az X2S TEAM) több tagja szerzett számos hazai és nemzetközi bajnoki címet, köztük Mester Bálint, Sipiczki Csaba, Brogli Réka, ...

Mert eljött az idő hogy magamnak és mindenki másnak is bebizonyítsam hogy a vegánság eredménye egy idős korig kitartó egészséges erős test, lélek és szellem, ami képes felvenni a küzdelmet, akár a húsz évvel fiatalabbakkal. Ahogy bebizonyítottam ezt két évvel ezelőtt, amikor a többséghez képest húsz évvel idősebbként utolsóként estem ki (azaz "harmadik" lettem, hiszen ketten tudták csak befejezni a 120 órás extrém erőpróbát) Magyarország egyik legnehezebb kihívásán, az Elite Challenge-en. 

Mert azt akarom bebizonyítani hogy a természettel együtt élő lélegző tudatos élet nem egy légből kapott mese, hanem az a fajta kőkemény valóság, ami a jövőnk kulcsa lehet, ha hajlandóak vagyunk végre felébredni Csipkerózsika álmukból és felhagyni az ön és közveszélyes életmóddal: a Tv, a számítógép, a játékok, a túltolt buli, az ital, a fékevesztett habzsolások, a növény- és állatvilág kizsigerelésének kábulata.

toth viktor edzo x2s itu vb 2014 800

Ahonnan indulok, az "alaphelyzet"

2019-ig viszonylag egyenletesen tudtam edzeni, készülni, fokozatosan kihevertem a korábbi sérüléseimet, igaz kevés versenyen indultam, főleg arra koncentráltam, hogy barátaimmal, sporttársaimmal és munkatársaimmal elindítsuk a Multisport Bázist, ahol egy igazán különleges edzőközpontot hoztunk létre. Ez 2019 szeptemberében el is indult, elkezdtük a szakmai munkát, edzéseket szerveztünk, programokat szerveztünk, építettük a közösséget... majd a politika közbeszólt és 2020 elejére az egészet kivágták a kukába.

Ez hatalmas törés volt annak a kezdeményezésnek amivel igyekeztünk mindenki számára elérhetővé tenni a minőségi izgalmas de biztonságos körülményeket a sportoláshoz. 

Szinte ezzel egy időben szólt bele mindenki életébe a COVID, ami újabb egzisztenciális csapda volt. Minden megállt, visszaesett, új ötleteket, terveket nagyon nehéz volt elindítani. A 2020-as év szinte senkinek nem a nagy fejlődésről szólt, inkább a felszínen maradásról.

2021-ben az egész évet az Elite Challenge jellemezte: a felkészülés, a teljesítés és az utólagos értékelés, a tapasztalatok leszűrése. Itt olvasható. 

Edzői munka

2022 és 2023 a velem dolgozó sportolók, versenyzők életébe hozott változást, hogy az OCR versenyek, az Európa-bajnokság és a sportág is közelebb került hozzájuk. Más sportolóim Ironman, triatlon vagy terepfutás versenyekre készültek, a COVID után ismét lehetett tervezni. Sajnos a nemzetközi és a hazai helyzet sok mindent tett nehezebbé (van, amit nagyon is), de a sportolóim lelkesedése és elszántsága töretlen maradt.

Fiatal sportolóim számos versenyen szerepeltek jól, a legtöbb esetben dobogón álltak. Volt, aki élete első nemzetközi versenyén, korosztályában a legfiatalabbként léphetett a dobogóra. Több családdal is dolgozom együtt, ahol mindenki sportol, rendszeresen együtt járnak az edzésekre. Egészen fantasztikus látni, hogy pár év alatt mennyit fejlődnek.

Most hogy a sportolóim a győzelem felé tartanak számomra is eljött el az idő, hogy érdemben saját célt tűzzek ki. A cél pedig nem kevesebb minthogy velük együtt én is dobogóra álljak. Újra.

RW X2S TEAM terepsport ocr

Személyes okok és célok

sportolóimmal rendszeresen járok versenyekre, korábban gyakran indultam is, az utóbbi időben kevesebb alkalommal. Látom rajtuk, hallom tőlük, hogy szeretik, amikor én is versenyzek. Számukra ez példamutatás, egyfajta tettleges edzői segítség. Ez az első ok.

Mint többen felhívták a figyelmemet, 2024-ben leszek 55 éves, ráadásul 25 éve vegán. Sok versenyen az előbbi egy új kategóriát, új lehetőségeket jelent, az utóbbi egy nagyon érdekes kérdést vet fel (mennyire lehet eredményesen sportolni 25 év vegán életmód után). Mindkettő olyan lehetőség, amivel érdemes komolyan foglalkozni. Ez a második ok.

A célok egyszerűek: eredményesen felkészülni, sportolni, versenyezni. Nemcsak a sportérték miatt, hanem példát és lehetőséget mutatva a sportolóimnak, a vegánoknak, mindenkinek, aki szeretne életmódot váltani, aki bizonytalan a világ vagy önmaga jövőjét illetően. Mert meggyőződésem, hogy ha eredményeket tudok felmutatni, akkor az nemcsak a sportolóknak, versenyzőknek lesz érték!

hungarian ocr team 2019 h

Multisport edzőként természetesen nemcsak egyetlen sportágban szeretnék rajthoz állni a következő években: elsősorban az OCR, a terepfutó, és az XTERRA / tereptriatlon versenyeken, de országúti futás és talán az országúti triatlon is belefér. Munkámmal és lehetőségeimmel szeretném segíteni az emberek megfelelő motivációját az életben, a sportban, hogy teljesebbek és egészségesebbek legyenek.

A X2S Multisport TEAM is új korszakhoz érkezik, hiszen idén tölti be a 18. életévét, innen új erővel, új lendülettel indulhat a felnőttkornak (noha az igazi felnőttkor majd csak 21 éves korában köszönt be)!

A felkészülés folyamata

Mihály napon, vagyis szeptember 29-én elkezdtem az új időszámítást a versenyzői életemben. Amellett, hogy hosszútávú tervet készítettem a következő időszakra, a kiemelt célversenyekhez, a kiindulási állapotot is rögzítenem kellett.

Ehhez olyan távokat és helyeket választottam viszonyítási alapnak, amelyeket bármikor tudok teljesíteni (télen, nyáron, esőben, hóban). Ezeket havonta az utolsó héten teljesítem, hogy a referencia időket összegyűjtsem.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az intenzitás minden esetben 80% körül volt - egyelőre nem is vagyok olyan formában, hogy érdemes lett volna ilyen távokon magasabb intenzitással felmérést végezni. A pulzus tartományokat is folyamatosan figyeltem, sehol nem akartam (és a későbbiekben sem akarok) ezeken a felmérőkön túlzott intenzitással sportolni

Futás 5 Slötyi kör: 0:24:18 - kb. 1 km hosszú kör (+/- 10 m), főleg murvás talajon, kis kockakővel és kis földes szakaszokkal. Szintemelkedés pár méter.

MTB 18 km: 0:48:37 - Solymár - Nagykovácsi - Solymár, félig beton, félig terep, összes szintemelkedés 296 m.

Úszás 1000m: 0:21:42 - 50 m-es medencében (1500m lett volna az igazán jó teszt, de azt jelenleg nem is tudtam folyamatosan leúszni...)

Novembertől ezeket a távokat fogom teljesíteni minden hónap második felében újra, addigra már várhatóan lesz értelmezhető fejlődés, haladás. A téli időjárás biztosan visszavesz majd a fejlődés sebességéből, de számításaim szerint már így is lesz mérhető fejlődés, ami tavaszra beérik egy jelentősebb javuláshoz.

x2s xchallenge 2017

A tervezett cél április végéig (amikor egy tesztversenyt tervezek):

Futás 5 Slötyi kör: min - 22p, ideális - 20-21p között

MTB 18 km: min - 43p, ideális - 40-42p között

Úszás 1000m: min - 18p, ideális 15-17p között

Látható, hogy úszásban terveztem a legkisebb fejlődést (főleg magamhoz, a múltamhoz képest), de arra van a legkevesebb időm, lehetőségem. Minimálisan heti 1x, jó esetben néha heti 2x tudok menni úszni. És az eddigiekhez képest már ez is egy nagy fejlődés lesz, hiszen utoljára 2015 előtt jártam rendszeresen úszni (amikor még a tereptriatlon versenyekre készültem).

A futásban szeretnék visszakerülni a legjobb szintem közelébe (hiszen a terepfutás az OCR-ben is jelen van), de van olyan tervem is, hogy több, mint 10 év kihagyás után még országúti versenyen is indulok!

A monti azért nehéz kérdés, mert sok helyre járok bicajjal (megbeszélések, tárgyalások, edzéstartás, ügyintézés), amit egyrészt edzésnek is tekintek (amikor lehet, úgy is tervezem az útvonalat, a terhelést), ugyanakkor azért nem teljes értékű edzés. De idővel ezen is alakítok majd, hiszen amikor a 2000-es évek elején az XTERRA Világkupákra készültem, akkor is a "munkába járás bicajjal" volt a bicajos edzéseim alapja, amivel sikerült pár korosztályos dobogós helyezést elérni. Szóval nem esélytelen ez a vonal sem...

toth viktor outdoor vegan elite challenge training uphill run green

Ami mindehhez pluszban jön, korábban nem csináltam: a hátizsákolást, a terheléses gyors gyaloglást. Ezzel pár éve kezdtem el foglalkozni, írtam is erről cikkeket (az alapok: Hátizsákolás, speciális hátizsákos túra, mint core edzés – az alapok ..., haladó szinten a A teherhordás, a cipelés hátrányai, káros hatásai és azok megelőzése és egy elméleti kutatás hátizsákolással, teherhordással kapcsolatos edzéselméleti kérdések – Ruck Deep Dive (1. rész)). Az ezzel való munkát természetesen tovább folytatom, beépítem a felkészülésbe és ezzel is segítem a módszer fejlődését, kutatását.

Továbbra is járok a sportolóimmal versenyekre, de most már egyre többön el is indulok majd, részben a magam, részben az ő  kedvükért.

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Ha érdekelnek az edzések, a felkészülés, kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Gondolatok az két év távlatába...
2024.febr..26 12:55 orosz-ukrán háború

Összefoglalómat nem szánom nagy nyilvánosságnak. Korábban írtam olyan elemzéseket (a cikk végén belinkelem őket), amelyeknek vagy történe [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Bahmut és a média - gondolatok...
2023.márc..19 09:45

Több, mint egy hétig a világtól elvonulva tanultam, ahol nem olvastam a híreket. Volt sok más dolgom. Mikor visszajöttem, megdöbbenve szembes [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Bolygóegyüttállás látványos és...
2022.jún..12 22:57 Bolygóegyüttállás látványos és ritka időszaka 2022-ben

2022 júniusa a hajnali égen egy elképesztően ritka együttállást tartogat: június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre f [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Free Joomla templates by Ltheme