Ha futsz, ha úszol, ha mászol, ha erősíteni szeretnél, ha beteg voltál, ha gondod van a cukorral...használd a természet egyik kincsét a csicsókát. Könnyen emészthető, tisztít, frissít pedig nem is mentolos...
Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. A csicsókagumók lehetnek egészen világos sárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek. Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. Akár két méteres növénnyé is kifejlődhet, szép sárga – a napraforgóra hasonlító – virágai ősszel nyílnak.
Kevés olyan élelmiszernövény akad, amely annyi félreértés, félrehallás következtében oly sok névre tett volna szert, mint az Észak- és Közép-Amerikában őshonos Helianthus tuberosus. Angolszász nyelvterületen és számos újlatin nyelvben is topinamburként vagy jeruzsálemi articsókaként ismert, de sok termőterületén elterjedt a kanadai burgonya, édesburgonya (nem összetévesztendő a batátával!), földi alma, földi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba, nálunk pedig a csicsóka, sőt a csókapityóka név is.
Csicsóka, az igénytelen
Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el. Ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle. Cserében még télen is szüretelhetünk a csicsókából, amit érdemes azonnal felhasználni. A kerítésen kívülre is ültethetjük, sárga virágai ősszel még díszítenek is.
Civilizációs betegségek ellenszere
Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.
A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.
Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.
Aki még soha nem kóstolta, de kedveli az olyan intenzív ízeket, mint ami egy képzeletbeli zsenge karalábé, kevés szarvasgomba, valamint kissé füstölt újburgonya és enyhén borsos zsenge káposztatorzsa, no meg némi friss articsókaszív elegyítéséből számos aromaanyaggal keverve elővarázsolható volna, mindenképp próbálja ki! A csicsóka remek kiegészítői lehetnek pl. a burgonya és a hagymafélék, de a zöldfűszerek használatának is csak a képzelet szab határokat. Mivel nagyon intenzív és komplex ízek rejlenek benne, karakteres fűszerekre nincs is szükség az ízesítésénél, mégis fantasztikusan gazdag, rendkívül ízletes és egészséges fogások készülhetnek belőle
Egy csipetnyi tudomány:
100 gr-ban található: 31 Kcal (130 Kjoule) 78, 46 gr víz 2,44 gr fehérje 0,41 gr zsír 4 gr szénhidrát 12,5 gr rostanyag 44 mg linolénsav 478 mg kálium 10 mg kalcium 20 mg magnézium 78 mg foszfor 3 mg nátrium 3,7 mg vas 0,15 mg réz 60 ηg cink 4 mg C-vitamin 200 ηg B1-vitamin 60ηg B2-vitamin 1,3 mg B3-vitamin (niacin) 90 ηg B6-vitamin 1,3-2 mg E-vitamin 0,023 mg K-vitamin
Mi következik mindebből?
Ha sportoló vagy, nyúlj bátran ehhez a különleges kis növényhez, mert magas ásványi anyag tartalma, magas vitamintartalma védeni fog a tavaszi fáradtságtól, betegség után könnyebben regenerálódsz. Amire vigyázni kell: Mint minden magas rosttartalmú étel, megbolygathatja a béltraktust. Egy kiadós csicsókaétkezést ne a verseny előtti estére időzíts, mert akkor a verseny azzal fog telni, hogy 10szer hagyod el a pályát egy kis megkönnyebbülésre a bokrok között. Jobb, ha ezt két három nappal korábban teszed, vagy rendszeresen teszed, mert ez esetben a bélbolygató hatás a bélben felhalmozódott felesleges bélsár eltűnésével jelentősen lecsökken.
Magas inulin tartalma miatt érdemes édességként fogyasztani. Nem terheli, sőt segíti a máj a lép és a hasnyálmirigy működését, ami egy hosszú távú verseny esetében nagyon jól jön.
Ha frissen vásárolunk csicsókát, érdemes a piacon keresnünk, mert az anyókák ismerik értékeit, ott valószínűleg szebbeket találunk, mint az áruházakban. Figyeljünk rá, hogy nagyok legyenek de arra ne figyeljünk, hogy milyen formájúak, mert mindenféle előfordul. De kövér és élénk színű legyen. Ne legyen se fonnyadt, se penészes. A frissen szedett csicsóka héja feszes, húsa kemény, ha letörsz belőle, roppan. Sokféle színe lehet a sárgától a barnáig, vörösesig, de zöld nem lehet.
Hogyan használjuk fel?
A csicsóka tisztítása némi türelmet igényel. Érdemes kicsit beáztatni és levagdosni róla a kis gumókat, hogy könnyebben hámozhassuk.
Ha elkezdtük megtisztítani, elég hamar elszíneződik, ettől nem kell megrémülni, nincs semmi baja. Tegyük rögtön vízbe, akkor kevésbé színeződik el.
Készülhet belőle mártás, szósz, saláta, leves, főzelék, de ehetjük nyersen bármihez. Legfinomabb magában.
Süthetjük egészben, de szeletelve is. Helyezzük tepsibe, öntsünk rá olívaolajat sóval és borssal ízesítsük, és tegyük a sütőbe.
Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc alatt pedig szeletekre vágva megfő.
Tároljuk megfelelően!
Műanyag fóliába téve hosszabb ideig, akár két hétig is tárolható. Természetesen, mint minden zöldség, a csicsóka is frissen fogyasztva a legjobb, hiszen akkor van a legjobb íze és a legtöbb tápanyagtartalma is.
És végül következzen néhány ígéretesnek látszó recept (vegán). Próbálgassátok őket és a csicsókát mert mindenki jól jár vele. Ti is, meg a Föld is:))
Céklás-csicsókás vitaminsaláta
-
50 dkg cékla
-
50 dkg csicsóka
-
3 szál sárgarépa
-
3 lilahagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
tengeri só
-
almaecet
-
cukor (édesítő) ízlés szerint
-
víz
-
1 teáskanál gyömbér (reszelt vagy por)
-
2 teáskanál őrölt szegfűbors
-
1 evőkanál kapor
-
A díszítéshez:
-
zöldpaprika
-
főtt tojás
Elkészítés
A céklát és a répát félpuhára főzzük, majd csíkokra, illetve karikákra szeleteljük.
A hagymákat felszeleteljük, sózzuk és hagyjuk fonnyadni.
A csicsókát uborkagyalun szeljük, sózzuk, pár csepp citromlével keverjük.
A végén porcelán tálba helyezzük, a sózottakat kicsavarjuk, és az egészet a fűszerekkel elkeverjük
Csicsókalepény
-
40 dkg tisztított csicsóka
-
5 dkg vaj
-
tojáspótló
-
1 pohár yofu
-
1 fej vöröshagyma apróra vágva
-
1 csokor apróra vágott petrezselyem
-
só
-
bors
-
szerecsendió
-
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Egy tepsit jól kivajazunk. A megtisztított, vékonyra leszeletelt csicsókát összekeverjük a vöröshagymával és a petrezselyemmel. Sózzuk és fűszerezzük.
Beleterítjük a tepsibe, a tojáspotlóval elkevert tejfölt a tetejére öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe.
Ha megsült, kovászos uborkával tálaljuk
Csicsókakrémleves újhagymával
-
50 dkg friss csicsóka
-
3 vékony szál újhagyma
-
2 kisebb szétfővő burgonya (pl. Ella), kb. 20 dkg
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 l zöldségalaplé (vagy leveskockából készült zöldségleves)
-
1,5 dl tej (aki sűrűbben szereti, ugyanennyi tejszínnel is helyettesítheti)
-
1 csokor petrezselyem
-
só
-
bors
Elkészítés
A csicsókákat folyó víz alatt erős szálú kefével alaposan megsikálom. Egy fazékban vizet forralok, 3-5 percre beledobom a kis göcsörtös gumókat. Egy tálban előkészítek jeges vizet, ebbe dobom az épp csak előfőzött csicsókákat. Zöldséghámozó késsel vékonyan meghámozom, nagyobb kockákra vágom, majd citromos hideg vízbe dobom, hogy ne barnuljanak. A krumplikat szintén meghámozom, felkockázom, és a csicsókák mellé dobom. Az újhagymát megtisztítom, kis karikákra vágom, a zöld részével együtt.
Olívaolajon megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom a csicsókát és a krumplit, felöntöm az alaplével. Kb. 20 perc alatt megfőnek a zöldségek, mikor már majdnem kész, hozzáadom a tejet, beleőrlöm a borsot, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az újraforrás után botmixerrel pürésítem
Csicsókafasírt
-
50 dkg csicsóka
-
tojáspótló
-
só
-
1 késhegynyi őrölt kömény
-
1 marék zsemlemorzsa
-
1 kis fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
késhegynyi pirospaprika
Elkészítés
A megtisztított csicsókát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojáspótlót, a sót, az őrölt köményt, a zsemlemorzsát. Kevés olajban megfonnyasztjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, és ezt is a csicsókához keverjük a pirospaprikával együtt. (Ha szükséges egy kevés keményítőt adunk még hozzá, esetleg lisztet, hogy összeálljon)
Kis fasírtokat formázunk belőle (kerekre vagy kolbász formájúra), és olajban nem túl barnára megsütjük
Korianderes csicsókakrémleves tofus szivarkával
1 kg csicsóka
-
2 l zöldségleves-alaplé
-
2 csokor korianderzöld
-
só
-
frissen őrölt bors
-
12 db réteslap
-
20 dkg tofu
-
5 dl kokusztejszín
-
5 dkg margarin
Elkészítés
A csicsókát gondosan meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A forrásban lévő alaplébe tesszük a finomra vágott korianderrel együtt. Megsózzuk és megborsozzuk, majd puhára főzzük.
Kiterítjük a réteslapokat. Megtöltjük.
Ha a csicsóka megpuhult, a levest a tejszínnel és a felkockázott hideg margarinnal dúsítjuk. Botmixerrel pürésítjük, majd leszűrjük. Forrón tálaljuk a ropogós szivarkával.
Forrás: lelekoldal.hu |