Csiszár Vivien, vegan terepfutás

Csiszár Vivien terepfutó, aki vegánként célozza meg a csúcsokat

Csiszár Vivient először terepfutóként láttam, majd egy terepduatlon versenyen. Később edzője – aki versenyzőként régi ismerősöm – és ő is felkerestek, hogy vegán sportkérdésekben kérjék a tanácsomat. Eltelt egy kis idő és Vivi idén már a terepfutó válogatottal volt az Ifjúsági Terepfutó VB-n, ősszel pedig még feljebb lép. Itt volt az ideje, hogy interjút kérjek tőle.

Bemutatkozás

Csiszár Vivien vagyok, 18 éves. Gyöngyösön élek az édesanyámmal. A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban tanulok.

A sport mindig is jelen volt az életemben, a futást 4 és fél éve kezdtem, 3 éve triatlonozok. A tavalyi évben lett fő vonal a hegyifutás, amikor bekerültem a válogatott csapatba. Az edzésnek szentelem az időm nagy részét, hogy minél jobb eredményeket érjek el. A triatlonon kívül szeretek túrázni, síelni, és korcsolyázni. Szabadidőmben szeretek olvasni, és a barátaimmal lenni.

Csinos fiatal lányként miért a terepfutást választottad? Mit szeretsz benne, miben más, mint a többi sport?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Leginkább azt szeretem benne, hogy közben szabadnak és függetlennek érzem magam. A futás segít helyre rakni, ha rossz kedvem van, lenyugtat egy stresszes nap után, és segít tisztán látni a dolgokat. Azért fogott meg ez a sport, mivel itt csak magamra hagyatkozhatok, egyedül kell megdolgoznom az eredményekért. Nincsenek szabályok, hogy hogy kerülj ki egy követ, vagy egy kidőlt fát, nekem kell megtalálnom a legjobb módját. Annak tudom ajánlani a terepfutást, aki szereti a természetet, és szeretné magát szabadnak érezni.

Ebben teljesen egyetértünk. Eredményes időszakot tudhatsz magad mögött. Mire vagy a legbüszkébb?

Legjobb eredményeim:

2017:

Életfa Terepduatlon Országos Bajnokság – 1.hely

2018:

Ifjúsági Hegyifutó VB – 38. hely

Tereptriatlon Országos Bajnokság, Kaposvár- női 2. hely, korcsoport 1. hely

Hegyifutó Országos Bajnokság, Kékestető – 1. hely

Hegyifutó VB, Andorra – 34. hely

Mátra Kör országúti kerékpárverseny női -1. hely

2019:

Zúzmara Félmaraton – női 2. hely

Vivicittá Városvédő futóverseny – 4. hely

Hegyifutó Országos Bajnokság, Kékestető – 2. hely

Kazinczy Vertikál terepfutó verseny (vb selejtező) – 1. hely

Hegyifutó Európa Bajnokság, Svájc – 24. hely

Ifjúsági Skyrunning VB – rövid táv 6.hely, hosszú táv 4. hely

csiszar vivien terepfutas vegan team

Impozáns lista, most is csak gratulálni tudok! Mesélnél nekünk arról, hogy hogyan táplálkozol versenyek előtt, van e különbség a szokásos étrended közt és a verseny előtti között?

Versenyek előtt megnövelem a szénhidrát- és folyadék bevitelem. Verseny előtti este iszom egy nagyobb adag gyümölcsturmixot és eszek egy nagy tál zabpelyhet vagy tésztát. Verseny reggelén már nem igazán szoktam enni, inkább iszom egy bögre zöld teát mézzel, esetleg egy fél banánt ha hosszú lesz a futás. Ez általában elég energiát biztosít a verseny végéig.

A vegán életmódról mesélnél? Mikor és miért váltottál, azóta hogy vagy, mik a nehézségek, hogyan fogadja a környezeted...

Amikor bekerültem a válogatott csapatba, az egyik lány csapattársam vegán volt. Elkezdtem vele beszélgetni és ajánlott egy könyvet, amit egy vegán ultrafutó írt (Scott Jurek: Futni, Enni, Élni). Ez a könyv megváltoztatta a gondolkodásomat, így hát belefogtam a vegán életmódba. Ezután több könyvet is elolvastam a témában, és egyre többet tudtam meg róla. Egy idő után meg is tapasztaltam, hogy mennyi előnye van ennek az életmódnak. Pár hónap alatt 10 kg súlyfeleslegtől szabadultam meg, a közérzetem és a teljesítményem is sokkal jobb lett. Ezért maradtam ennél az életmódnál.

Eleinte az volt a nehéz, hogy a környezetemmel megértessem, hogy miért is csinálom ezt és miért jó ez nekem, de egy idő után elfogadta és megszokta mindenki.

A vegán életmód mellett milyen edzésekkel készülsz a versenyekre? Mi az, amiben a legtöbbet kell fejlődnöd?

Napi 2 futóedzésemet a Mátrában végzem, ezek ideje általában 1,5 és 2 óra között mozog. Legtöbbször egyenletes tempójú, de szoktam iramváltós és résztávos edzéseket végezni. A futás mellett úszok heti 2 alkalommal, és biciklizek. Fontos kiegészítése a futóedzéseimnek az erősítés, amit edzés végén végzek (heti 1-2). Az edzéseimet az edzőmmel, Tari Tiborral állítjuk össze.

Azt mondják, a legjobb edzés a verseny, és ez a kedvencem is. Amiben legtöbbet kell fejlődnöm, az a gyorsaság. Az utóbbi hónapok sérülései miatt nem tudtam gyorsító edzést végezni, így a legtöbb állóképességei edzés volt.

Mik a közelebbi és távolabbi terveid?

A következő nagyobb megmérettetés októberben lesz, Hegyifutó VB Argentínában. Erre a versenyre készülök most főként. Emellett tervezek hazai versenyeken is részt venni edzésként.

Milyen felszereléssel állsz rajthoz, mi az, amit szeretnél fejleszteni?

A hegyifutáshoz elengedhetetlen egy jó cipő. Salomon Speedcross 4 terepcipőt használok, amivel teljesen meg vagyok elégedve. A POLAR M400 sport órám is segíti az edzéseimet. Emellett egy futótáska sem árt, amiben vizet lehet tárolni. Szeretnék a későbbiekben egy komolyabb cipőt, órát és futótáskát beszerezni.

Köszönjük az interjút, gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Zöld recept - mozogj, hogy élj...
2023.máj..04 09:06 Zöld recept - mozogj, hogy élj!

Egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetben való mozgás, létezés nemcsak fontos, hanem elengedhetetlen része a mai kor emberé [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Gene Dykes 75 év felett is szá...
2023.nov..28 18:37 Gene Dykes marathon record holder

Gene Dykes pár évvel ezelőtt azzal került a nemzetközi atlétika reflektorfényébe, hogy komolyabb atléta múlt nélkül 71 évesen megfutotta  [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Egészségmegőrzés és edzés a te...
2022.jan..21 15:39 Egészségmegőrzés és edzés a természetben - hátizsákolás

Hátizsákolás, hátizsákos túrázás másképpen A hátizsák áldás vagy átok? Mikor és miért nehéz, miért tűnik szükséges rossznak? Ho [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme