Csziszár Vivien vegán terepfutó

Csiszár Vivien terepfutó és tereptriatlon évértékelése

Csiszár Vivient talán már nem kell bemutatni, hiszen a fiatal terepfutó üstökösként tűnt fel és 2019-ben már több nagy verseny dobogóján is felállhatott az abszolút elsők közé. Bemutatkozó beszélgetésünket érdemes újraolvasni.
 

Köszönöm, hogy év végén is vállaltad az interjút. Rövid áttekintést mesélnél az idei évről?

Egy sikeres téli alapozás után jól indult az idei évem a Zúzmara Félmaratonon elért 2.helyezésemmel. Már év elején elkészült az idei versenynaptáram, amiben legfontosabb versenyekként a Hegyifutó EB, VB, a Skyrunning VB, és persze a válogató versenyeik szerepeltek. Mivel a tavaszi válogató versenyeken sikerült dobogóra állnom, így továbbjutottam mindegyikre.

Idén volt néhány nagyon komoly nemzetközi megmérettetésed. Ezekre hogyan készültél?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az idei évem több sérülés is nehezítette. Az áprilisi biciklis balesetem komolyabb sérülést okozott a lábamban, amely a mai napig nem múlt el teljesen. Eleinte több hétig nem tudtam futni, majd laza kocogással kezdtem. A júliusi Hegyifutó EB-n már tudtam rendesen futni, viszont még mindig fájt. Az augusztusi Skyrunning VB-t és a novemberi Hegyifutó VB-t is így futottam végig. Mára már csak enyhén érzem.

A vegánság megmaradt az életed részeként?

Vegán életmódra 2018 nyarán tértem át, ami pozitív hatással van mai napig is a teljesítményemre, közérzetemre. Azért tértem át a vegánságra, mert egészségesebb.

Hogyan edzel most, hogyan folytatod az edzéseket az új szezonban?

csiszar vivien vegan trailrunning 2

Minden nap 2 edzésem van, így 25-30 km-t futok egy nap. Az edzések időtartama 1,5 - 2,5 óra, melyeket a Mátrában végzek. Az egyenletes tempójú futás mellett fontosak számomra a résztávos, és iramváltós edzések.

Igazi multisportoló vagy, első alakalommal is egy terepduatlon versenyen találkoztunk. Ez megmarad az életedben a terepfutó sikerek mellett is?

A futás mellett úszok és biciklizek, így a triatlon még mindig jelen van az életemben. Úszni egyszer megyek egy héten, biciklizni 2 hetente. Erősítést a futóedzések után szoktam végezni hetente 2 alkalommal. Egész évben így néz ki a felkészülésem. Tavasszal és ősszel a versenyszezonban szinte minden hétvégén versenyen veszek részt.

A terepfutás egyre népszerűbb sport, egyra nagyobb figyelmet kap. Számodra ez miben nyilvánult meg az idén?

Ebben az évben sikerült támogatókat szereznem, a Hűtőépítők cég és a Salomon Team Hungary jóvoltából. Így a legjobb Salomon ruhákban, cipőkben és Suunto órával edzhetek, versenyezhetek.

Mik a terveid 2020-ban?

csiszar vivien vegan trailrunning 1

Jövőre ismét indulni szeretnék azokon a nagyversenyeken, melyeken idén is részt vettem. A hegyifutó versenyek mellett terepduatlon/tereptriatlon versenyeken is tervezek részt venni.

Végül egy látszólag kényes kérdés: az ünnepek alatt mit fogsz csinálni?

Az ünnepek alatt sem lustálkodok, ugyanúgy megy az edzés, mint az év többi napján. Sem a bejgli, sem a rántott hús nem térít le az életmódomról, így én a saját egészséges, vegán, cukormentes menümnél maradok.😊

És végül egy személyes ünnepi üzenet Vivitől:

Megtiszteltetés, hogy a Salomon Team Hungary csapat tagja lehetek. Köszönöm továbbá Borsodi Attila sportmasszőrnek és Trencsényi Tibor kineziológus és masszőrnek a segítségét!

Köszönöm a beszélgetést, szép, jó és igaz 2020-as évet kívánok! Vegán sportolóként, edzőként pedig azt, hogy példás sok embernek mutassa meg a lehetőségét annak, hogy jobban éljen!

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

Ajánlott tartalom

Gene Dykes 75 év felett is szá...
2023.nov..28 18:37 Gene Dykes marathon record holder

Gene Dykes pár évvel ezelőtt azzal került a nemzetközi atlétika reflektorfényébe, hogy komolyabb atléta múlt nélkül 71 évesen megfutotta  [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Nagyböjti gyakorlatok, a test,...
2024.febr..14 08:34

Nagyböjt. Leginkább a keresztény kultúrkörben ismert vallásos időszak, de minden embernek ajánlom ezt az időszakot egy kis "extra" elmélye [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme