Szigetvári Eszter, terepfutás és akadályfutás

Kutyaszánnal a sarkvidéken, felkészülés Szigetvári Eszter módra

Különleges sarkvidéki versenyen indult Szigetvári Eszter, aki sok kitartással és kis szerencsével jutott ki a Fjällräven sarki expedícióra, ahol Norvégiából indulva kutyaszánnal tettek meg 330 km-t hóban, fagyban, szélben és értek célba Svédországban. Eszter a felkészülés közben sokat futott terepen, akadályversenyeken vett részt és még számos meglepő dolgot tett. Erről beszélgettünk vele.

Sokat lehett rólad hallani, olvasni, de kérlek mutasd be magadat az olvasóknak - minden amit fontosnak tartasz az elmúlt évekből.

38 éves vagyok, egy 8 éves kislány édesanyja, és Miskolcon élek.

Saját vállalkozásomban dolgozom, és most az elmúlt évek rengeteg munkájának köszönhetően olyan szerencsém van, hogy az 1 éves “szabadságom” töltöm. Ebben az egy évben igyekszem minl többet utazni és új dolgokat tanulni. Eredeti végzettségem mérnök, de életem legnagyobb részében rendezvényeket szerveztem.

Mesélnél az idei nagy kalandodról, amely az álmod is volt? Sokan írtak róla sok helyen, itt inkább a természet és az ember kapcsolatát hangsúlyozzad, Te hogyan élted meg

Már a szavazós része is – ami tavaly november-decemberben zajlott – óriási élmény volt. Rengeteg biztatást, támogatást kaptam az ismerősöktől, de még több ismeretlentől. Összesen 13906 ember szavazott nekem bizalmat, ennyi ismerősöm nincs is.  Hihetetlen volt, hogy az embereket mennyire tudja az lelkesíteni, ha van valaki, aki tesz az álmaiért, és nem adja fel, még akkor sem, ha nehézségekbe ütközik.

Áprilisban pedig megvalósult a szánhúzó álom, ami nem is igazán verseny volt, hanem a világ minden tájáról részt vevő 26 ember életreszóló élménye. 330 kilométert álltunk kutyaszánon Norvégiából Svédországba, az Északi sarkkörtől 300 kilométerre északra, és 5 napot aludtunk kinn a tundrán -15-20 fok körüli hőmérsékletben. A legnagyobb élmény a sarki fény mellett, amit a leghidegebb éjszaka (-24 fok) láttunk, amikor sátor nélkül aludtunk egy hálózsákban, az volt, hogy rájöttem, milyen kevés tárgyi dolog elég a boldogsághoz.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A kutyaszánozás mellett akadályfutásban, terepfutásban is szereztél tapasztalatokat a közelmúltban. Milyen a sportmúltad, mikor és mit sportoltál?

Sosem sportoltam versenyszerűen, de sok mindenbe belekóstoltam hobbi szinten. Kung-fu, kerékpározás, görkori, snowboard, futás, tavaly óta pedig az akadályfutás. Utóbbiból kb 10 versenyen vettem részt azóta.

Megvalósult egy nagy álom. Milyen tervekkel indulsz neki a jövőnek?

Egy következő nagy álmom most nyáron valósul meg, egy hosszabb hátizsákos túra Dél-Kelet Ázsiában, a lányommal.

Milyen elveket követsz az életben, amelyeket a sportban is képviselsz?

Elmegyek a végső határaimig, kíváncsi vagyok, mi van ott mélyen benn. Mindezt tisztességgel és becsülettel.

szigetvari eszter interju kutyak

Egy különleges erőpróba után biztosan sok minden megváltozott az életedben, abban, hogyan látsz dolgokat. Mit tanultál meg, mire figyelsz edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben? Mit veszel szigorúan és miben engedsz kis lazaságot?

Főleg lelki értelemben változtam sokat. Az, hogy igyekszem a valóban fontos dolgokat meglátni és értékelni, a lényegtelenen és a megváltoztathatatlanon pedig nem idegesíteni magam, hanem gyorsan elengedni. A táplálkozásban sokkal tudatosabbnak kellene lennem, nagyon szeretek enni, és nehezen állok ellen az édességnek. A sarkkörön 5000-6000 kalóriát kellett megenni naponta, nagyon élveztem. 

A pihenésre nagyon oda figyelek, szeretem a testem kényeztetni masszázzsal, szaunával, és nem kizsigerelni. Bár hajlamos vagyok néha túlzásba vinni az edzést, de ekkor mindig figyelmeztet a testem.

Felszerelésben inkább “a kevesebb több” híve vagyok, de az legyen minőségi, mégha spórolnom is kell rá. Hosszabb távon sokkal kifizetődőbb. Egy versenyre, túrára általában én vagyok, aki mindent magával visz – persze csak amire szükség lehet, és végül mindig van is. A sarkvidéken is én voltam az, akinek mindig volt sebtapasza, Betadine, ajakír, naptej, stb…

Melyek a kedvenc edzéseid? Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének fejlődni abban, hogy egy hasonló kalandot átéljenek? Mi az amiben neked kellene még fejlődni?

Heti 3x Ultimate training-re (egyfajta saját testsúlyos funkcionális tréning) járok Miskolcon az M1-be, Petre Mátéhoz, és emellett futok heti 1-2x.

Szerintem próbáljanak ki minél többféle edzéstípust, és találják meg azt, ami a legtöbb örömöt okozza. Nekem a változatosság és a profi edző nagyon fontos

Szeretnék gyorsabban futni, és egy kicsit szálkásabb lenni.

A nagy versenyen hogyan tudtál pihenni? Általában Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki? Hol vannak a a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

Fizikailag nem volt annyira fárasztó, láttam kevésbé edzett embereket sokkal jobban elfáradni. Közben a körülmények ellenére nagyon jól aludtam, hiszen napközben azért eléggé elfáradtunk a szánozásban.

A közelben kétség kívül a Bükk a kedvenc helyem, szerencsés vagyok, hogy nem kell messzire menni egy gyönyörű túrához, futáshoz. Ezen kívül itthon még a Balaton felvidéket kedvelem nagyon.

Imádok utazni, a hátizsákos-kalandos formában, közel 40 országban jártam már, és ez most nyáron még néhánnyal nőni fog. A bakancslistámon szerepel még Új-Zéland, Burma, Bhután, Nepál.

Mik a kedvenc ételeid? Szoktál főzni?

Nem vagyok nagy szakács, de azért szoktam főzni olykor-olykor, viszont enni nagyon szeretek. 7 évig vegetáriánus voltam, most ugyan eszem húst, de módjával. Imádom édesanyám főztjét, ha egy utazásból hazajövök, mindig tejfölös csirkét főz nokedlivel.

Nagyon szeretem a halat, a tésztaféléket, és a tengeri herkenytűket.

Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést?

Nagyon fontosak tartom a közösségi életet, önkéntese vagyok egy miskolci egyesületnek, és gyakran állok be nemes célok mögé.

A sarkvidéki túrával a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségét (RIROSZ) támogattuk a másik magyar résztvevővel együtt, úgy, hogy jelképesen meg lehetett vásárolni kilométereket, amivel a szervezet fennmaradását lehetett biztosítani. Az adománygyűjtő kampány továbbra is él a kalandorok.rirosz.hu oldalon.

Ezen kívül nemrég a Csodalámpa Alapítványt is támogattam, akik gyógyíthatatlan beteg gyerekek kívánságait teljesítik. 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Nézz körül a házad táján, soha...
2023.júl..26 09:48

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Bolygóegyüttállás látványos és...
2022.jún..12 22:57 Bolygóegyüttállás látványos és ritka időszaka 2022-ben

2022 júniusa a hajnali égen egy elképesztően ritka együttállást tartogat: június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre f [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
A túra és sport zokni viselés ...
2023.júl..28 15:56 A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész

Gyakran úgy tűnik, hogy az egyre fejlettebb technológiák használata mellett az emberek elvesztették az alapvető ruházat, esetünkben a zokni m [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Nyomtalan Út kalandtúra 2024 m...
2024.jan..19 10:00 Kalandtúra 2024 május

3 napos napos, 2 éjszakás tavaszi-nyári kalandtúra - nehéz útvonalon, szélsőségesebb körülmények között. Szombat reggeli csatlako [ ... ]

HivatalosRészletek
Free Joomla templates by Ltheme