Besencziné Nagy Kornélia
Besencziné Nagy Kornélia

Dupla Ironman és a fitnesz, interjú Besencziné Nagy Kornéliával

Egy olyan hölggyel készítettem interjút, akit elsősorban sportolóként ismerek, bár a legtöbb embernek inkább a közéleti szereplései miatt lehet ismerős: Besencziné Nagy Kornélia TV bemondó, riporter és műsorvezető, ...kicsit talán "celeb" is. Nelli számomra triatlonista, Ironman és csodálatosan vidám, aktív nő, aki Dupla Ironman magyar bajnok. Idén nem sokkal a harmadik gyermeke születése után ismét teljesítette az Ironman távú Extrememan nevű versenyt Nagyatádon. 

Videó >>>

Sportolóként és közéleti emberként is sokan ismernek, mégis kérnék egy rövid bemutatkozást, hogy azok is megismerjenek, akik esetleg még nem találkoztak veled.

nagy kornelia bemondoSzabadkán születtem (annak minden hátrányával és előnyével), de mindig is tudtam, az anyaországban fogom tudni kiteljesíteni magam. Húszéves lehettem, amikor ösztöndíjasként az ELTE Média szakára kerültem. Mivel akkoriban bölcsészhallgatóként már televízióztam Újvidéken, gyorsan megtaláltam a módját, hogy itt is kipróbáljam magam. A Magyar Televízió után az Echo Televízióban kezdtem el dolgozni híradós műsorvezetőként, s tettem ezt addig, amíg az első gyermekemmel a várandósság az utolsó harmadába fordult. Mivel rövid idő alatt, pontosan három éven belül nagycsaládos lettem (megszületett Hella, Zsongor és Liána), s közben lakhelyet is váltottunk (Keszthelyre költöztünk Uram munkájából kifolyólag, aki a zalaegerszegi teátrumot vezeti immáron nyolc éve) egyelőre legkisebb, éppen egyéves gyermekem mellett vagyok GYED-en.

A sporttal, konkrétan a triatlonnal még évekkel ezelőtt kezdtem foglalkozni. Úgy tűnik, a bűvös hármas szám itt is érvényesül: az esküvő és a szülések előtt három éven belül megcsináltam három maratont, hat Ironman-távú versenyt és két Dupla Ironman-t, ebben jegyzem legnagyobb sikeremet is, ugyanis magyar bajnok lehettem. Mindemellett fitnesz versenyeken is indultam, ahol szintén dobogós hellyel is büszkélkedhetek.

Mivel évekig várandós vagy épp ’frissen szült anyuka’ voltam, egy időre abba kellett hagynom a versenyzést. Idén éreztem magamban először erőt és kedvet, hogy a visszatérést megtervezhessem. Nem kevesebbel, mint a nagyatádi ExtremeMan versennyel, amely a hazai hosszútávú triatlon verseny bajnoksága. A táv: 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42,2 km futás.

Akárhányszor találkozunk - igaz, mostanában ritkán - mindig friss, üde és aktív vagy. Mi motivál, hogy ilyen aktív legyél?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az egészségem megőrzése a legfontosabb természetesen, amihez hozzájárul az ép test és lélek. Mindemellett háromgyermekes anyukaként az életem jelenlegi szakasza egy vég nélküli futás az idővel – úgy a gyermekeim után, hiszen épp most tanulnak kerékpározni, a labdajátékok is egyre inkább érdeklik őket, fogócskázunk, bújócskázunk, rollerezünk, ’futóbabakocsikázunk’, túrázunk, úszunk, kirándulunk; másrészt a köztes időben a házimunka is rám vár, amely nem kisebb feladatot ró három gyermek után a megfelelő rend és higiéné szempontjából a ház egyedüli ’üzembentartójára’. Ez részben motiváló erő, részben kötelesség.

Sokat hozod szóba, ezért kicsit menjünk bele mélyebben: mit jelent számodra az egészséges életmód?

nagy kornelia ironman futasA sport, az étkezés és a lélek harmóniája. Sokan mondják, hogy egy ’energiabomba’ vagyok. Liána keresztszülei (Rékasi Károly és Pikali Gerda színművészek) szerint az Ironman teljesítése semmi ahhoz képest, amit a három pici gyermek ellátása (hiszen korban nagyon közel vannak egymáshoz) megkövetel tőlem a mindennapok során. Már a szülőágyon voltam a harmadik gyermekemmel, amikor még tandemben szoptattam a másik kettőt. Iszonyatos erőpróba ez a szervezetnek, nem kisebb erőtétel, mint a versenypályán róni a köröket. Viccesen mindig megjegyzem, hogy a gyermekeim által edzésben vagyok folyamatosan. Nagyobb lett a teherbíró képességem. Az első szülés után (sürgősségi császármetszés) még hadilábon álltam magammal, s megváltozott testemmel, a második mellett már elkezdtem a babakocsis futásokat, a harmadik várandósság alatt viszont az utolsó pillanatig úsztam, a medencéből átugrottam a szülészetre, majd vissza.

De a sport mellett az étkezésre is odafigyelek, s igyekszem a család mindennapjaiba is belecsempészni az egészséges étkeket. Gondolok itt a fehérliszt és a cukor száműzésére, helyette teljeskiőrlésű liszteket és gabonaőrleményeket használok, a cukros üdítőitalok és az édességek is csak nagyon ritkán fordulnak elő a konyhámban. Próbálok gyermekeimnek egy olyan utat mutatni és kínálni, ami egészséges felnőtté teszi őket, s megóvja az esetleges ’népbetegségektől’.

A lélek harmonizálására jut a legkevesebb időnk, de azt gondolom, hogy minden egyes együtt töltött idő ezt szolgálja, még ha oly fárasztó is időnként nagyszülői segítség nélkül. S természetesen a férjem munkájából adódóan időnként néhány színházi előadás is a repertoáron van, amely elvarázsol, megmosolyogtat, elgondolkodtat. De ezt szolgálják a közös utazásaink is (nyaralás, síelés vagy egy tókerülő biciklitúra).

Ilyen aktív életmód mellett gondolom a gyerekek is sportolnak, sportolni fognak. Milyen sportot szeretnétek a gyermekeiteknek?

Egyelőre a nagyobbik lányom jár úszásoktatásra a keszthelyi Tanuszodába. Nagyon élvezi, de egyelőre csak ismerkedik a vízzel, az úszásnemekkel, a közösségben létezéssel. Ha időm engedi, a legkisebbel hamarosan elkezdem a babaúszást Alsópáhokon, s majd a középső gyermekemnek is megtalálom a módját, hogy az úszás alapjait mielőbb magáévá tegye. Nem könnyű feladat megszervezni mindezt, s az Uram segítségét is igénybe kell vennem hozzá, de mindent megteszünk azért, hogy ez heti rendszerességgel megtörténjen. Nem fogok erőltetni semmit, de minden sporttal kapcsolatos kívánságukat maximálisan támogatni fogom.

Televíziós személyiségként, bemondóként napi szinten kellett ügyelned a megjelensédre. Korábban egy sport miatt is reflektorfényben volt a "kinézet". Mit gondolsz a szépségről általában?

Mivel korábban ’testépítéssel’ is foglalkoztam, elég tág értelemben gondolok a szépségre. A szépség számomra az egészség, ami belülről fakad. Az erő, a báj, az energiától kicsattanó test, egy belülről fakadó őszinte mosoly, a lélek tükröződése a tekintetben, egy szeretetteljes kézfogás. Inkább a belbecs szépsége az, ami megfog, ami fontos, kevésbé a külcsíné.

Elég széles és színes pályát jártál be. Gyermekkorodban mi volt a vágyálmod? Sikerült megvalósítani?

Mindig is híradós bemondó akartam lenni. Hároméves koromtól kezdődően ezt játszottam folyton. S emellett a szüleim mindig elmondták, hogy ha úszással vagy kerékpározással foglalkoztam volna versenyszerűen, biztos sikereket érek el, mert kitartó vagyok. Sajnos, a lehetőségeim akkor korlátozottak voltak, de ha úgy vesszük, ez az ’álom’ is valóra vált a hosszútávú triatlon versenyek révén. Örülök, hogy belecsöppentem, s megfertőződtem általa.

Említetted a sok közös családi programot. Szerettek együtt játszani, kirándulni, van a családnak közös hobbija?

Színház az egész világ! A családunk is eszerint él. Szeretünk nevetni, boldogan és önfeledten játszani, de osztozni is egymás fájdalmában. Az érzelmek széles skáláját bejárva a biztonságra, az állandóságra törekedni. Nem vagyunk átlagos család, azt hiszem. Míg sokan burokban nevelnék gyermeküket legszívesebben, mi sokat vagyunk ’úton’. Nem félünk új helyzetekben kipróbálni magunkat, új helyeket felfedezni. Szeretünk kirándulni, s a közös hobbink is ebből fakad – kerékpárral bejárni a ’világot’. Nemrég épp a Fertő-tavat kerültük meg, Podersdorfban is járva, ahol korábban korosztályos női harmadik helyezett lettem egy hosszútávú triatlon versenyen. Nem könnyű vállalkozás elindulni három gyerekkel, hiszen ők még önállóan alig kerékpároznak. Ilyenkor én vagyok az, aki a két kisebbet s a csomagokat húzza utánfutóval, Uram pedig bicikliülésben viszi a nagyobbat. Ezek az utazások életre szóló élménnyel gazdagítanak mindannyiunkat.

Végül egy kis ars poeticát szertnék kérni Tőled. Mi az, amit sikeres nőként és sportolóként a legfontosabbnak tartasz az életben?

  1. Család, hiszen – ahogy Goethe írta - „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.”

  2. Egészség, amely nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota.

  3. Sport, amely számos közvetlen gyógyhatással is rendelkezik, de több mint gyógyszer - hat az egész emberre. 

  4. Belső harmónia, amely a lelki kiegyenlítettségnek önismeret általi elérését jelenti.

Nagyon köszönöm ezt a beszélgetést, remélem hamarosan talákozunk a pályán is! 

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Nyomtalan Út kalandtúra 2024 m...
2024.jan..19 10:00 Kalandtúra 2024 május

3 napos napos, 2 éjszakás tavaszi-nyári kalandtúra - nehéz útvonalon, szélsőségesebb körülmények között. Szombat reggeli csatlako [ ... ]

HivatalosRészletek
A Van Buren nővérek sporttörté...
2023.júl..27 12:15 Van Buren nővérek 1916

Egy születésnap kapcsán merült fel ez a különleges sporteljesítmény és sporttörténelmi esemény. 1889 július 26-án született Adelin [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Az örökös hős Rick Hoyt emléké...
2023.máj..24 12:03 A Team Hoyt szobra a Boston Maraton startjának közelében - Hopkinton, Massachusetts

„A Hoyt család mély szomorúsággal jelenti be, hogy ma reggel szeretett testvérünk és nagybácsink, Rick Hoyt 61 éves korában elhunyt l [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Versenyfelkészülés 55 évesen a...
2023.okt..04 13:06 Terepfutás, XTERRA és Spartan személyi edzés

20 éve edzek, készítek fel, irányítok bajnokokat. Mindenfajta értelemben. Az irányításom alatt születtek Világbajnokok, Európa-bajnokok é [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme