Szűcs Fatima, terepfutás és Ironman

Szűcs Fatima interjú - Ironman, triatlon, tereptriatlon és terepfutás

Szűcs Fatima évtizedek óta a magyar sportélet aktív és eredményes versenyzője. Személyesen 1993 óta ismerem, a Bécs-Budapest Szupermaraton versenyről. Azóta az országúti atlétából ironman versenyző, majd extrém tereptriatlonokat is teljesítő terepsportoló lett. Ma három gyermekes családanya és kiváló terepfutó. Ezt a pályafutást nem lehet egy beszélgetésben összefoglalni, de azért néhány érdekességet sikerült megtudni Fatimáról.

Egy rövid bemutatkozással kezdi az interjút.

Édesanya vagyok legfőképp, háromszorosan is (most 8, 7 és 5 évesek, két fiú között egy kislány) . Emellett van egy huszonsokéves sportolói múltam (atlétika, triatlon, terepfutás és ezek keverékei) 19 Ironmanem – köztük a Hawaii VB -, személyi edzősködöm on- és offline gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az utóbbi években a terepfutás nyújtja azt az élményt, amitől kerek egész tudok lenni és a családom is működőképes marad, sőt! 

Régóta ismerlek Téged, sok éven át triatlonoztunk együtt, mégis összefoglalnád, a legfontosabb sport pillanatokat az életedből?

Hogyan jött a triatlon, az Ironman után a terepfutás? A tereptriatlon és a terepfutás milyen kapcsolatban van az életedben?

Az egyik legfontosabb, amikor 1992-ben a Dunakeszi VSE-ben elkezdtem atlétizálni (érdekes, már akkor maratont akartam futni, 17 évesen, de 800 és 1500m-en kezdtem) ’96-ban futottam az első maratonomat 3h17, ami 5. helyet ért az OB-n, erre nagyon büszke voltam. ’97-ben pedig már Nagyatádon álltam a medence partján életem első Ironman távú versenyén, amit 10h 48-al sikerült megnyernem.

Innentől egyértelmű volt az utam, a környező országok Iron-távú versenyein próbálgattam szárnyaimat mondhatni egész jó eredményekkel, míg 2007-ben sikerült rajtjogot szereznem a Hawaii VB-re, fantasztikus élmény volt! Ez után jött a család, sorra érkeztek a gyerekek, nekem meg nem nagyon volt időm sportolni, megtanultam a fülemen is levegőt venni és növesztettem még néhány kart… Három gyerekkel sűrű lett az élet. Aztán egy kiújuló ételallergia döbbentett rá, hogy mennyire nincs ez így jól és újra sportolnom kell, hogy helyreálljon a rend.

Triatlonra időhiány miatt nem is gondoltam, maradt a futás - amúgy is az a kedvenc. Persze kell a kihívás, a változatosság, így kézenfekvő volt, hogy a terep hozza meg ezt az élményt. Egyébként nem tartom magam ultrafutónak, az az évi néhány 5-6-7 órás verseny bőven nem az a műfaj… Őszintén megmondom, nem is vágyom ennél hosszabb távokra, csináltam már jó sok hosszú triatlonversenyt és mindig fájt, ha rosszul csináltam, akkor még sokáig is tartott, vagyis dupla szívás. Most a gyerekeimnek van szükségük rám és ebbe nem fér bele, ha pl. azért nem tudok esti mesét mondani, vagy játszani velük, mert túl fáradt vagyok az edzés miatt…

A terepfutás pillanatnyilag kielégíti a kalandvágyamat és bár a tereptriatlon is nagyon jó műfaj, most nem tudom beilleszteni az életembe… (noha a legnehezebb magyar tereptriatlon versenyen, a 2005 évi első X2S Visegrád futam után még sok versenyen szerepelt eredményesen Fatima - a szerkesztő)

A cikk folytatódik a hirdetés után...

2016-ban milyen versenyeken voltál, mire emlékszel a legszívesebben? A sok nehéz pillanat között vannak rossz emlékeid is?

3 fontosabb versenyem volt tavaly, Mátrabérc trail (54km D+2800m), Korinthosz (81km Szekszárd és Baja között) és Lemkowyna terepmaraton (48km, D+1700m). Ezek mellett persze több kisebb verseny, csak a móka kedvéért.

Sporttal kapcsolatban nincs rossz élményem, természetesen vannak nehéz pillanatok, de minden percet ajándéknak élek meg, amikor sportolhatok.

Milyen tervekkel indulsz neki a következő 3 évnek? Csak hosszútávokat tervezel vagy nem áll távol tőled pár régi triatlonos verseny  felelevenítése sem? Régebbről tudom, hogy a terepfutás mellett a tereptriatlon is közel áll hozzád, de az mégiscsak triatlon, több idővel és nyűggel.

Hű, ez jó kérdés… jövőre szeretnék kicsit beleerősödni a 30-50km körüli távokba terepen, ez nagyon kemény munka lesz, sok fájdalmas edzéssel, de tudom, a komfortzónán kívül lakik a fejlődés, igyekszem heti 1-2 alkalommal meglátogatni. Egyelőre a fent említett okok miatt nem nagyon tervezem a triatlont, bár a bringám meg van és folyamatosan ott motoszkál a fejemben a gondolat, tudom, fogok én még triatlon versenyen is indulni. 20 éve teljesítettem az első ironman versenyemet, 10 éve hawaiit, szóval érik az a 20. Ironman.

Idén is 3 fontosabb terep-versenyt tervezek: áprilisban Balaton-felvidéken terepmaratont, júniusban Szentendre trail, valamint az őszi Lemkowyna 48km. Ezeket kisebb versenyek egészítik majd ki erőnléttől és kedvtől függően  

Anyaként, sportolóként, edzőként, sok szervezést igényelhetnek a mindennapok. A család, a gyerekek mellett milyen elveket követsz az életben, hogyan szervezed a napjaidat? 

A három gyermek valóban sok feladatot ad, a velük kapcsolatos logisztika is egyre több. Alapvetően sportos család vagyunk, férjem is kerékpáros és futó időszakok között mozog, gyerekeknek is ez a természetes. Úgy látom, a gyerekek is örököltek néhány jó képességet, de egyelőre teljesen játékos formában, nem nagyon erőltetve bontakoztatják szárnyaikat. Reggelente a gyerekeket elviszem suliba/oviba, majd otthonról dolgozom, így nagyjából szabadon tudom beosztani az időmet kora délutánig. Heti 2x délután tartok gyerekeknek atlétika edzést ahová nagyfiam is jár, heti 2x pedig néptánc próba a két iskolásnak (ami felér egy kőkemény edzéssel). Hétvégén vagy verseny, vagy valamilyen kirándulós program, vagy „csak” otthon vagyunk - ami a legjobb dolog, mert egy erdőben lakunk. Alapvetően igyekszem olyan körülményeket megteremteni a gyerekeim számára, ahol ki tudják bontakoztatni a bennük rejlő erőket…

Mindig is vidám természetűnek ismertelek, aki a legnehezebb körülmények között is mosolyog, kedves, de biztosan neked is vannak olyan dolgok, amiket szigorúan veszel. Hogyan készülsz fel a versenyekre? Mire figyelsz edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben? 

A gyerekek előtti időszakban nagyjából a sportból éltem, vagyis létfontosságú volt, hogy jól menjek 1-1 versenyen. Ma már ez bőven nem így van, igazi jutalomjáték, ha el tudok menni versenyre és igyekszem annak minden pillanatát élvezni. Ez nem azt jelenti, hogy nem versenyzem, sőt! Versenyző típus vagyok, tudok küzdeni, ha kell, de nem keseredek el, ha nem állok mindig dobogón (ez amúgy nagyon kemény munka volt, hogy átprogramozzam a fejemben a versenyzéshez való hozzáállásomat, hogy attól még igenis lehet jó egy verseny, ha nem vagyok elöl). Az edzéseimet természetesen én tervezem, de van kicsi rugalmasság a tervben. Pl. egy tempófutós edzésnél tudom, hogy 8-10db 1000m-t fogok futni, milyen pulzussal/pihenőre. Ha jól megy, akkor mehet a 10, de ha nagyon küzdős már a felénél, akkor nem erőltettem, marad a 8. Szóval picit engedékeny vagyok, de azért szét tudom hajtani magam - ezekre az edzésekre gyakran szervezek edzőtársat, együtt könnyebb szenvedni.

Alapvetően igyekszem jó minőségű változatos ételeket készíteni a családnak, persze külön fejtörés, hogy mindezt a gyerekek is megegyék , de néha meg tudnak lepni, amikor nagy örömmel fogadnak el egy-egy egészséges újdonságot. A pihenést komolyan veszem, nagyon visszaüt, ha nem tudok eleget aludni , 11-től reggel 6-ig senki ne zavarjon 

Felszerelésben nem szeretem a kompromisszumot, a tárgyak azért vannak, hogy kiszolgáljanak minket (és nem fordítva) Persze nagyon vigyázok a cuccaimra, van, amit kézzel, óvatosan mosok és vannak alapelveim (pl. futócipőt nem teszek mosógépbe soha). A terepfutásnál a jó cipő az egyik legfontosabb kérdés. Azon kívül, hogy a gyártók mit mondanak, nagyon egyéni, hogy milyen terepviszonyok között kinek mi válik be. Azt tudom, hogy azóta kedvelem a sáros, csúszós pályákat, mióta van egy Salomon Fellraiser cipőm, amit egyszerűen imádok, a legsarasabb sípályán is simán lejöttem vele a Lemkowynán.

Sokéves sporttapasztalattal rendelkezel, különböző sportágakban, sok-sok edzésmódszerrel találkoztál. Melyek a kedvenc edzéseid? Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének komolyan fejlődni az terepfutásban vagy bármiben, amihez kitartás és akaraterő kell?

A Szekszárdi dombságban van egy futókör, nem hosszú, kb. 3,5km, de technikás, kanyargós, emelkedő-lejtő, én „Játszós-körnek” hívom. Az a kedvenc pályám, szeretek rajta iramot/fokozót futni… mindig egy különleges edzés, ha ott vagyok (meg persze jól kicsinálom magam). A fejlődéshez leginkább elhatározás kell, illetve nagyon fontos a reális célkitűzés. Sokan szerintem ott buknak el, hogy túl nagyot terveznek egyszerre.

Ebben is sokat tud segíteni egy jó edző. Jó, ha van egy csapat, akik segítenek átlendíteni a nehezebb időszakokon . Amikor éppen nagyon nehéz, akkor a kitűzött célra fókuszáljunk! Azt gondolom, hogy az egész edzés egy önismereti folyamat és mivel mindig változunk, folyamatosan van feladatunk magunkkal. Ez egy olyan út, ahol sok minden tapasztalunk, a szépségtől a fájdalomig, az örömtől a könnyekig bármit. Nem kell megijedni tőle, mind az út része.

A jó pap holtig tanul...tartja a mondás. Mi az amiben neked kell még fejlődni?

Nagyon sok mindenben, folyamatosan tanulom magam. Ez egy összetett, soktényezős, állandóan változó halmaz, kiváltképp terepen. Nagyon sok összetevője van annak, hogy igazán jól sikerüljön egy verseny és nagyon ritkán van, hogy minden klappol. Persze ettől még lehet jó eredményt elérni és tanulni belőle. Igyekszem minden helyzetből a lehető legtöbbet kihozni és a jó oldalát nézni . Ha nem csak a sportot nézzük, akkor a három gyerek igazi főnyeremény, komoly tanítómesterek, ha hagyom magam és igazán oda tudok rájuk figyelni. Mindenesetre nagyon igyekszem. Sokszor olyan nézőpontból tudnak rávilágítani a dolgokra, amit én észre sem veszek.

Fizikailag is bőven van még mit fejlődnöm, a terepen való mozgás sokat ad, de még többet kér. Alapvető izmokat kell megerősítenem, hogy gyorsulni tudjak. Egy ideje a futást jógával egészítem ki, ami erősít és lazít is egyszerre.

Ellenfeleid, versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak? Mi az, amit el szoktál lesni másoktól?

Természetesen vannak nagy sportolók, akikre mindig felnéztem és tiszteletre méltó eredménylistával rendelkeznek. Csomor Era szerintem minden idők legjobb triatlon és duatlon versenyzője, igazán nagy kincs, hogy tudását edzőként továbbadja. Kropkó Petire szintén felnézek, fantasztikus eredményei mellett gyermekeit tereli kimagasló szinten a sport rögös útján… Az ultrafutásban Lubics Szilvi motivál leginkább. Ő is háromgyermekes anya, hivatás és család mellett fut nagyon sokat, emellett pedig másokat is motivál, előadásokat tart. 

Egy anyának különösen fontos kérdés a pihenés. Egy sportolónak szintén. Aki pedig egyszerre mindkettő... Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Az aktív pihenést szeretem legjobban. Amikor a gyerekekkel megyünk kirándulni, vagy csak kint vagyunk a természetben az szuper jó (persze van, hogy ebben is elfáradok, de mentálisan meg feltölt). Persze olyan is van, hogy csak egy jó nagy alvásra van szükség, vagy egy kellemes beszélgetésre egy pohár jó bor mellett, gyerekek nélkül.

Sokat utaztál, sokat láttál már az elmúlt években. Hol vannak a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem. 

Nagyon sokat edzőtáboroztam Dél-Franciaországban, nagyon szeretem ezt a vidéket, az illatát, a dombokat, a tengert… az is lehet, hogy előző életemben ott éltem. Lanzarote a másik kedves hely, bár a helyi Ironman verseny a világ egyik legnehezebb versenye, különleges atmoszférája van a szigetnek. A nagy kedvenc persze Hawaii – a gyerekek gyakran kérdezik, hogy „ugye elmegyünk oda egyszer”? – Azt hiszem, bármennyi időt el tudnék tölteni a Szigeten, de abban a tudatban, hogy egy idő után hazajövünk.

Az egyik legkedvesebb hely Horvátországban Omis városa, ott ismerkedtünk meg a férjemmel bő 10 éve… Igazából nagyon szeretek utazni (legyen az akár a szomszédos dombság), világot járni, de azt abban a biztos tudatban tudom élvezni, hogy itthon vagyok otthon

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Többször találkoztunk  már úgy, hogy láttam jó az étvágyad, szereted a finom ételeket. Mik a kedvenceid? És a gyerekeknek? Otthon sportos anyuka vagy, aki sportos és egészséges ételeket készít, vagy ha kérik készítesz másfajta finomságokat is?

Elég édesszájú vagyok. Mindenféle csokis, kókuszos és marcipános finomságot szeretek, de törekszem a változatosságra. Nagy kedvencem még az avokádó mindenféle formában és a pesztós ételek. Ahány gyerek, annyi kedvenc, de szerencsére nem nagyon válogatósak. Elég következetes vagyok az étkezés terén, ha valaki a terített asztalnál éhen marad, magára vessen. Szinte naponta főzök és fontosnak tartom, hogy jó minőségű ételeket együnk, igyekszem mellőzni a finomított, félig-meddig-előkészített élelmiszereket. Családi kedvenc a csülkös bableves, vagy a pörkölt, no meg a táj adottságaiból adódóan a halászlé (Tolnán több halbolt is van, nagyon sok halat eszünk, mindenki szereti a családban), amit a férjem főz bográcsban és isteni finom. Amúgy elég sokat főzünk szabad tűzön …

Sok helyen megfordulsz, sok emberrel találkozol a család és a sport miatt is. Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést?

Városunkban edzőként gyerekatlétikát tartok, hamarosan lesz tanuszodánk, így az erre nyitott gyerekeket a triatlon felé terelném, valamint igyekszem a felnőtt futókat is összefogni… A helyi nagycsaládos egyesületben vezetőségi tagként programokat szervezünk az egyesület családjai számára. Ezen kívül alternatív iskolába járnak a gyerekeink, ami alapvetően nagyon sok közösségi munkára épül. Nem unatkozunk...

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Nézz körül a házad táján, soha...
2023.júl..26 09:48

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Bahmut és a média - gondolatok...
2023.márc..19 09:45

Több, mint egy hétig a világtól elvonulva tanultam, ahol nem olvastam a híreket. Volt sok más dolgom. Mikor visszajöttem, megdöbbenve szembes [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Rejtett, de fontos természetjá...
2023.aug..30 14:54 Socks Tricks And Tips terepsport

Terepfutás, ultrafutás, kalandtúrák, túlélő túrák, katonai kiképzés… sok-sok gyaloglás, súlyok cipelése, változó és néha nagyon sz [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme