Spartan Race, OCR - X2S TEAM
Spartan Race, OCR - X2S TEAM

Spartan, OCR, Tefutsz - rakjunk kicsit rendet a fejekben

A napokban éles szóváltás alakult ki (illetve kisebb szünet után folytatódott) a Facebookon a magyar Terepakadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) munkájával kapcsolatban. A vitában elsősorban a Spartan Race hazai képviselői vesznek részt.

Mivel én az OCR sportág hazai megjelenése óta több szinten is részt vettem és részt veszek a munkában (versenyzőként, edzőként, szervezőként, moderátorként), nem tudom szó nélkül hagyni ezt a vitát. Mivel a vita lényeges részei nagyon mélyre és messzire nyúlnak, ezért elég hosszú lett az írás.

(A fotók saját gyűjteményből kerültek a cikkbe, azokról a versenyekről, ahol részt vettem. Részt vettünk együtt.)

(A kiinduló Facebook poszt itt olvasható)

Kedves László, Viktor, Kornél!

Néhány tényt hadd világítsak meg számotokra!

(Mégis elsősorban László írására válaszolok, mert az övé a leghosszab és legrészletesebb.)

A Spartan EB-n összesen kb. 40 magyar vett részt, és ők nem mind a magyar Spartan élmezőny (mondjuk a TOP30). A többi itthon maradt ember miért nem jött el az első nyílt OCR országos bajnokságra?

A Spartan 2010 óta létező márka, de Joe De Sena már 2004 óta fejlesztette, 2012 óta egy nagy üzelti csoport üzemelteti. Nem magyarok. A sponzorok nagy összegű támogatása lehetővé tesz bármilyen minőséget és emellett a nevezési díjak itthon mégis kirívóan magasak. Ennek ellenére sok kritika érte és éri a versenyeket 2014 óta, amikor az első magyar verseny volt.

Amikor ahelyett, hogy támogatóan és segítően az OCR mellé állnál, inkább a külföldi és üzletorientált Spartant ujjongod körbe, akkor két dolgot teszel:

1. egy magyar kezdeményezés alatt vágod a fát

2. saját magad alatt vágod a fát

Kicsit közelebbről is megvilágítom mindezt.

Tűz, aminél melegedhetsz, sok helyen van. A Spartannál elsősorban azok vannak a tűznél, akik Spartan nagykövetek, és akiket  indulási lehetőséggel, felszereléssel és médiával támogat a Spartan (legalábbis többen kapnak ilyen támogatást), pedig amennyit a nevezési díjakból beszednek, abból akár teljes ellátást és szállást is fizethetnének a versenyeken. Reméljük meg is teszik. 

A TEFUTSZ az egész sportágat képviseli, és nem a Spartan-t, egy üzleti vállalkozást. Mivel a TEFUTSZ magyar szövetség, magyar érdekeket és magyar egyesületeket képvisel.

x2s team running warriors epleny PODIUM h

Ismersz, tudod, hogy a következő példázat valós ismereteken nyugszik: ha te kiválasztod magadnak az Ironmant és abban nagyot kanyarítasz, de nem indulsz el olyan versenyen, ahol kvalifikálod magad a Triatlon VB-re akkor sírdogálhatsz meg vádaskodhatsz bármennyit, max. körberöhög a TRIATLON szervezete, hogy miért nem olvasod el a szabályzatot. Megnyerhetsz bármilyen IRONMAN-t akkor sem indulhatsz el az ITU VB-n, ha nem teljesíted a hivatalos feltételeket. Ez van.

Másképpen, hogy érthetőbb legyen: aki a Spartan versenyeken elindul, és csuda ügyes, az nagyon örül, mert kijuthat a Spartan VB-re. Mindössze azt nem értem, hogy ha ez ennyire nagyszerű, és ennyivel jobb, mint bármi más, akkor miért fontos kijutni OCR Európabajnokságra vagy más OCR veresenyre? Miért nem elég azoknak, akik nem veszik a fáradtságot, hogy kvalifikálják magukat egy OCR futamon hivatalosan licenszes versenyzőként -, azzal érvelve, hogy milyen rosszak a magyar OCR versenyek - az hogy a SPARTAN VB-n részt vehetnek? De végképp nem értem, hogy akkor miért nem váltják ki a liszenszet, lesznek tagok a TEFUTSZ-nál és indulnak el egy külföldi "minőségi" kvalifikáló versenyen, amely nem esik egybe rajongott Spartan versenyeikkel. Hiszen megtehetnék, az éves licenszdíj a töredéke egy Spartan verseny nevezési díjának.

Jelen pillanatban a Spartan több emberrel, nagyobb médiával és sokkal több pénzzel és háttérrel rendelkezik, mint a TEFUTSZ. Ott aztán szép nagy lobogó tűz van, ami mellett jól meg lehet melegedni.

Ezzel szemben a TEFUTSZ nem így működik. El kell, hogy szomorítsalak: ha szeretnél sem tudnál melegedni ennél a tűznél, mert itt egyenlőre nincs más, csak néhány lelkes ember, akik csiholni próbálják a tüzet, amihez maguk hordják a fát és a saját két kezükkel szerveznek és saját pénzükkel meg a néhány támogatóval fizetnek mindent. Szóval megértem, hogy nem rohansz ide segíteni, mert itt jelenleg adunk a sajátunkból és nem kapunk a máséból.

A TEFUTSZ -nak, mint minden friss kezdeményezésnek nagy szüksége van segítségre és a legkevésbé arra van szüksége, hogy dilettánsok szapulják, akik soha egyetlen versenyen, vagy taggyűlésen nem vettek részt, fogalmuk sincs, kik és miért csinálják az egészet, csak ahhoz értenek, hogy telesírjanak saját hátrányos helyzetükkel egy százas csomag zsepit, mert hozzá vannak szokva, hogy körbeugrálják őket.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A magyar OCR versenyek nem profitorientált üzleti vállalkozások, ez a nevezési díjjakból is kiderül.

A TEFUTSZ szintén nem üzleti vállalkozás, hanem a sport támogatására létrejött szövetség. Ezt a sportot pedig bármilyen fájdalmas is a számodra, nem úgy hívják, hogy Spartan Race, hanem úgy, hogy akadályfutás.

Amerikában a Spartan nem a legnagyobb akadályfutó verseny. Hasonlóak, mint a TOUGH MUDDER, a WARRIOR DASH, a SAVAGE RACE, a BONE FROG szintén nagyok, néha nagyobbak, néha kisebbek. Az a nagy helyzet, hogy aki igazán "istenkirály" Amerikában, az a Spartant nem veszi előre a versenyei között, hanem gyakran a másik versenyt választja. Bizony! Elég csak megnézni a legjobban jegyzett OCR neveket, milyen versenyeken indulnak.

Szóval vegyünk kicsit vissza a "Spartan a legnagyobb király" csatakiáltásból, mert még leégetjük magunkat!

És még néhány csemege azoknak, akik szeretnének korrekten kommunikálni.

A degradál jelentése:

degradál

1. lealacsonyít, leminősít, lenéz
2. lefokoz, a rangjától megfoszt

Ha azt mondom, idézem: "az melegszik, aki a tűznél van". Ez itt is érvényes, mint azt láthatjuk - ezzal azt állítom, hogy azok jutnak be, akik urambátyám viszonyban vannak a döntéshozókkal, vagy eleget fizetnek neki. Aki nem így érti az alábbi mondatot, az nyugodtan menjen vissza alsóba, mert ott megtanítják fogalmazni.

Mivel pedig, amiről azt gondolom, hogy így működik, az nem jó, hanem rossz, ez kimeríti "leminősít, lenéz, lefokoz, rangjától megfoszt" kategóriát. Ha egy ügyvédről azt mondom, hogy hazug, mint minden ügyvéd, akkor ne nagyon csodálkozzak, ha beperel ő is, aztán szép sorban a kamara minden tagja. Hogy mi folyik ennél a bizonyos tűznél, az akkor derülhetne ki, ha odajönnél és megnéznéd. Ezt  senki nem tiltja, tehát gyere bátran. 

Amikor pedig ledegradálod az OCR versenyeket, akkor azokat az embereket is ledegradálod, akik azon fáradoznak, hogy legyen magyar akadályfutó verseny. És mielőtt a Spartan teljesen mennybe menne, tisztázzuk, hogy vannak olyan kiemelkedő versenyzők, akik azért nem indulnak többé Spartan versenyeken, mert olyan feltételeket szabtak a Spartan magyarországi szervezői, amiket már etikátlannak és korlátozónak tartanak a maguk számára.

Továbbá, idézek Tőled kedves Kornél: "Csupán jeleztem Viktor versenytársam számára, hogy a tefutsz korántsem pártatlan, holott valóban nem KELLENE részrehajlónak lennie". Ha valaki nem pártatlan, pedig annak KELLENE lennie, akkor a működése alapvetően hibás. Ezt pedig úgy hívjuk, hogy oktalan kritika. Oktalan, mert semmilyen ok vagy bizonyíték ezzel kapcsolatban nem áll rendelkezésre, és még kevésbé lett megemlítve. És mivel nyilvánosan pocskondiáz, ezzel mások előtt a szövetség hitelét rongálja, ráadásul bármilyen tény, adat vagy bizonyítható ok  nélkül. Ez bizony lealacsonyító, vagyis degradáló.

Idézet Mészáros László úrtól: "Viszont ahogyan a Kornél is írta azonnal tudnánk legalább 6-8 olyan versenyzőt mondani, akinek az eredményei vagy ilyen szintűek vagy még jobbak". A képlet rendkívül egyszerű: azt lehet delegálni, aki tag, van liszensze, és kvalifikálta magát egy OCR versenyen. Ha Te, vagy akár csak egy is az általad említett 6-8 emberből, - akiknek mint írod, jobbak az eredményeik, mint a delegáltaknak -, ebbe a kategóriába esik, akkor beszélhetünk pártatlanságról, de még akkor is illendő lenne megkérdezni, hogy nincs-e  valamilyen más, általad nem ismert ok. Mert általad ismert okok csak akkor létezhetnének, ha vetted volna a fáradtságot, hogy érdeklődj az okok felől.

Pihenőnek egy kis érveléstechnika. Mészáros László ezt írja: "Ezt a hazai ocr „társadalom” jó pár ezres tömege is tudja, valamint rendszerint nem tetszését fejezi ki ezzel kapcsolatban". Ezt az érveléstechnikában úgy hívják: vakcsoport képzés. Ez egy nagyon gyakori érveléstechnikai hiba. Akkor használjuk, ha elfogytak az érveink és azt akarjuk bizonyítani, hogy mindenki mögöttünk áll, tehát az érv megdönthetetlen. Úgy teszel, mintha birtokában lennél egy olyan információnak, amelynek valójában se te, se más nincs a birtokában. Fogalmad sincs mit gondol a jó pár ezres tömeg, mert legfeljebb pár tucat ember véleményét ismered, akik a hangadók, ráadásul ugyanazt szajkózzák, amit hallani szeretnél, mert azt halljuk meg szívesen, ami egyezik a mi nézeteinkkel.

Esetünkben, nyilván arról van szó, hogy együtt pufogtatok páran verseny előtt vagy után, esetleg telefonon vagy a neten, amitől hirtelen úgy érezted az egész OCR tömeg a hátad mögött áll és te vagy Petőfi a Nemzeti Múzem előtt, aki most felszabadítja a sínylődő magyar OCR társadalmat. Ki kell ábrándítsalak: Petőfi nem szavalta el a Nemzeti Múzeum előtt a Nemzeti Dalt, de ez csak egy kultúrtörténeti csemege. Épp így te sem szabadítottál föl senkit, mert a TEFUTSZ mindenki számára szabaddá tette a döntés jogát, hogy melyik versenyen indul és hol lesz tag. Csak egy valamit szabadítottál fel: az indulataidat.

Az a tény, hogy a kvalifikációhoz tagság kell illetve részvétel egy OCR versenyen, ismert és a szabályzatban olvasható. Nem a TEFUTSZ agyalta ki, hanem a FISO, vagyis a nemzetközi szervezet, amelynek a versenyére annyira áhítozol. Felőlünk akár ki is mehetnél, még támogatnánk is, sőt szívesen áldásunkat adjuk rád, de sajnos ettől még nem fognak engedni elindulni a versenyen, mivel elmulasztottál megfelelni a kívánalmaknak. Nincs liszenszed, nem vagy tag, nem indultál OCR versenyen.

E rövid kitérő után térjünk vissza kedvenc témádhoz, mely így hangzik: "a TEFUTSZ által szervezett versenyeken a „minőség” miatt csak pár százan vesznek részt, míg a TEFUTSZ-on kívüli márkát (nevezzeük nevén a Spartan Race-t) több ezren látogatják! " Na, ez legalább részben igaz. Az a része igaz, hogy a Spartan-t több ezren támogatják.

Nos, ez pont olyan, mint az, hogy hova menjek vásárolni? A kis sarki magyar csemege üzletbe, ahol kizárólag magyar termékeket kapok, vagy a csili-vili hatalmas külföldi szupermarketekbe, ahol a rettentő nagy leárazások mellett - melyekkel teljesen tönkre vágják az egész magyar gazdaságot - csodás kínai csillogó minőségtelen, de annál vonzóbb, sokat reklámozott termékeket vehetek meg, támogatva ezzel azokat, akik sárba gyömöszölik kis hazánkat. Na ezt hívják úgy, hogy magunk alatt vágjuk a fát, vagy kevésbé szalonképesen arra az asztalra sz@runk, amelyikről eszünk.

spartan pozsony magyar csapat h 

Ha magyarként szeretnél csillogni a VB-n, akkor legyél akkor is magyar, amikor a munka dandárja van, és ne úgy váltogasd a köpenyedet, mint Náncsi néni a fogsorát. A TEFUTSZ olyan erős és minőségi versenyeket szeretne, amire az OCR általad említett sok ezres tömege is vágyik. De azt nem lehet egy éves előélettel és nulla támogatottsággal elérni. Ha pedig pont azok nem támogatják, akikben a legnagyobb lehetőség és erő van, akkor azt nyugodtan nevezhetjük hátba támadásnak. Mi szívesen szervezünk nektek akár nagyobb és jobb MAGYAR versenyeket, mint a Spartan!

De ehhez szükség van rátok! Támogassátok a magyar OCR sportot, versenyezzetek nálunk is! És senki nem fog senkit pártatlansággal vádolni, mert az irányítás olyan kezekben van, akik ezt soha nem fogják engedni. Itt nem a pénz, hanem a sport az úr. Nem az üzlet vagy a lobbi, hanem a sportolók öröme egészsége és jó eredményei számítanak. Akik ezt a szövetséget vezetik, nem a maguk gesztenyéjét sütögetik az éppen éledező lángoknál, hanem a Tiédet Kornél és a Tiédet László és a többiekét, akiket magyarként ki akarnak juttatni minden létező versenyre, ahová csak a szívük húzza és a tehetségük engedi. Olyan emberek várják a támogatásotokat, akik egész életükben a sportért dolgoztak és soha nem gazdagodtak meg abból, hogy legomboltak a versenyzőkről vagy a sponzorokról hatalmas pénzeket, amiket aztán magukra költöttek.

A TEFUTSZ munkáját 2016 óta ingyen végzik azok, akik naponta, hetente sokszor nagyon sokat dolgoznak - értetek is! Érted ezt a szót? INGYEN! Nem kapnak érte fizetést. Évek óta! Rengeteg saját pénzt időt és energiát fektettek abba, hogy nektek legyen MAGYAR akadályfutó versenyetek!

És ők lennének a legboldogabbak, ha ezek a versenyek olyan színvonalúak lennének, hogy Ti örömmel jöjjetek és büszkék legyetek rá, a Spartannak meg leessen az álla. De ehhez ti is kelletek. Nem arra van szükség, hogy megpróbáljatok csírájában elfojtani egy nagyszerű magyar kezdeményezést, hanem arra, hogy mögé álljatok. Ha most eljöttök mindannyian a minőségtelen versenyekre, amit szívvel lélekkel nektek csinálnak, akkor jövőre már sokkal jobbat kaphattok, és azután még jobbat és még jobbat.

Nem várhatjátok el, hogy néhány magán ember vigye a hátán azt a felelősséget, amit ez jelent! Szükség van rátok!

A mondat nem igaz része:

A TEFUTSZ nem tud gyenge versenyt rendezni, mert a TEFUTSZ egy szövetség, és nem rendez versenyt. A RUNNING WARRIORS rendezte meg az első MAGYAR bajnokságot, ami érthető szívfájdalma azoknak, akik szívesebben kotorásznak gesztenyék után zsíros külföldi tüzekben, de mivel ez egy magyar verseny, nem igazán szervezheti külföldi cég.

A TEFUTSZ versenyei lehetnének egy új magyar "SPARTAN"! Azzal a különbséggel, hogy ez mindig értetek lesz. Akit érdekel, hogy kik azok, akik sok éve dolgoznak azon, hogy ez az álom  létrejöhessen értetek, az lépjen be a szövetségbe, vegyen részt a közös munkában és hallgassa meg őket! És akkor minden ötletetek és véleményetek meghallgatást kap. Mert ennek a párbeszédnek ott van a helye és nem a neten.

Várunk mindenkit aki akadályfutónak érzi magát!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Íme a kiinduló OCR Sport Facebook poszt és kiemelve külön a kommentek

Viktor Kolozsvári

arról is szívesen olvasnék egy cikket, hogy mi alapján döntött a TEFUTSZ a kiutazók személyéről

OCR Sport

Kedves Viktor!
A Terepakadályfutó szövetség a FISO rendszer(versenyszabályzat) alapján választotta ki a versenyzőket.A legalapabb feltételek:Egyesületi tagsággal rendelkezzen,sportorvosi igazolással rendelkezzen,és a magyar OCR bajnokság futamain induljon és eredményes legyen.

Kornél Nagy

Viktor Kolozsvári, ismered az országunk mottóját: "az melegszik, aki a tűznél van". Ez itt is érvényes, mint azt láthatjuk

OCR Sport

Kedves Kornél!
Olvasd el légyszíves a szabályzatot ;) Aztán irj degradáló véleményt! Ha neked is lesznek a kvalifikációhoz szükséges eredményeid stb akár "te is melegedhetsz a tűznél"...A TEFUTSZ amely egy VILÁGSZÖVETSÉG TAGJA nem lehet és nem is részrehajló

Kornél Nagy

Kedves OCR Sport!
Szívesen olvasgatom a szabályzatot, de "degradáló véleményt" eddig sem írtam és ez után sem fogok írni, mivel nem alacsonyítottam le senkit és nem is fogok. Ha mégis így értelmezted a fentit, nem az volt. Mielőtt még félreértés történne, és csak hogy tisztába tegyem: semmiképp nem a két delegált versenyzővel szemben vannak fenntartásaim, hiszen jól ismerem a teljesítményüket, munkájukat és a megkérdőjelezhetetlen és elismerésre méltó eredményeiket.
Csupán jeleztem Viktor versenytársam számára, hogy a tefutsz korántsem pártatlan, holott valóban nem KELLENE részrehajlónak lennie, így nem is kell csodálkoznia.
Egyébként valószínűleg nekem is és még rengeteg kiváló versenyzőnek vannak olyan eredményei(nk), melyekkel kvalifikálhat(unk) erre a versenyre.
A "tűznél melegedés" mentalitását kellene felszámolni. Elvből nem vagyok ennek híve, szóval akkor sem élnék vele, ha lehetne.
Fairplay

Mészáros László

Kedves OCR Sport!
Nagyon szépen és szisztematikus bevédik a TEFUTSZ-ot. Azonban ez az Önök pártatlanságát, azonnal megkérdőjelezi! Mint, ahogyan a TEFUTSZ tavalyi munkássága és idei tevékenysége is nagyon megkérdőjelezhető.
Tekintve, hogy tavaly a Spartan Race Európa Bajnokságra rászervezték az akkor még egyetlen OB futamot. (Így egy rakás versenyzőt kizárva az esélyesek közül, mert addigra a szállásuk, indulásuk, utazásuk le volt szervezve és ki volt fizetve!) Ez minden csak nem fair, nem etikus és nem a szakmaiság keretein belül tudható lépés!
Önök egy nemzetközi szervezetre hivatkoznak, azonban ez a nemzetközi szervezet kapcsolatban áll a Spartan Race-el, mint az egyik (vagy a legnagyobb) OCR márkával és egymás munkáját, eseményeit tiszteletben tartva szervezik meg a nagyobb versenyeiket, lásd EB vagy VB. Ezzel szemben a TEFUTSZ még csak kapcsolatban sem áll a SR-el! Igen tudom most felhozhatnák, hogy az SR nem áll kötélnek! Persze, mert minőségi munkát tesznek le az asztalra, azért is tudja ez a márka a saját EB és VB-jét is megszervezni. Szóval illene inkább a TEFUTSZ háza táján körbe nézni vagy tisztogatni, hogy miért is nem jön létre ez az egyesség.
Nagy Kornél és Kolozsvári Viktor is remek versenyzők, nagyon jó eredményekkel, pont úgy, mint a két delegált versenyző Tímea és László!

Viszont ahogyan a Kornél is írta azonnal tudnánk legalább 6-8 olyan versenyzőt mondani, akinek az eredményei vagy ilyen szintűek vagy még jobbak! Ezt a hazai ocr „társadalom” jó pár ezres tömege is tudja, valamint rendszerint nem tetszését fejezi ki ezzel kapcsolatban. Például azzal, hogy a TEFUTSZ által szervezett versenyeken a „minőség” miatt csak pár százan vesznek részt, míg a TEFUTSZ-on kívüli márkát (nevezzeük nevén a Spartan Race-t) több ezren látogatják! Ez ez ami tökéletesen példázza, hogy hol lehet melegedni, kit enged oda a szövetség a melegedő helyhez. Ez minden csak nem pártatlan viselkedés!

Olyan embereknek, versenyzőknek veszik figyelmen kívül a munkáját, edzésbe fektetett energiáját pusztán önös érdekből, akiknek csak megköszönhetnék a hazai OCR színtéren végzett munkáját!

Szövetségüknek miért nincs versenyzői ellenőrző tanácsa? Egy olyan szervezet, mely igenis vétójoggal élhet, ha valami nem tetszik. Már pedig az, amit Önök művelnek nagyon sok embernek szúrja a szemét, de inkább nem vesznek tudomást róla, pontosabban ezért nem indulnak az Önök égisze alatt rendezett versenyeken.

A cikket írta Malomsoky Ildikó, szakmai szakértő Tóth Viktor

Ajánlott tartalom

Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
A teherhordás, a cipelés hátrá...
2023.jan..14 12:32 Teherhordás, cipelés sérülések és megelőzésük

Minden ember cipel, hord súlyokat. A hétköznapokban iskolatáskát, laptopot, sportfelszerelést, bevásárlást, mindenféle hétköznapi holmikat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Egészségmegőrzés és edzés a te...
2022.jan..21 15:39 Egészségmegőrzés és edzés a természetben - hátizsákolás

Hátizsákolás, hátizsákos túrázás másképpen A hátizsák áldás vagy átok? Mikor és miért nehéz, miért tűnik szükséges rossznak? Ho [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
A hátizsákolással, teherhordás...
2023.márc..23 13:56 Edzés hátizsákkal

A hátizsákolás, a hátizsákkal végzett terhelés (túra,, mászás, menetelés, katonai és edzésjellegű terhelések) felvetik azt a kérdést, [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme