Jon Albon 2018
Jon Albon 2018

Az OCR és a Spartan szupersztárja, a sokszoros világbajnok Jon Albon - interjú

Jon Albon brit születésű, jelenleg Norvégiában élő terepfutó és terepsportoló – a legkeményebb fajtából. Nemcsak terepfutó világbajnoki címei sorakoznak a vitrinben, hanem a terepakdályfutásban (OCR – obstacle course racing) is megkérdőjelezhetetlen a koronája. Idén teljesítette azt, ami szinte felfoghatatlan: négy egymás utáni hétvégén, három világbajnokságon érdemelt 3 világbajnoki győzelmet, miközben a 4. hétvégén egy tájékozódási extrém túra versenyen pihent, amit szintén győztesként fejezett be. Ki ez az ember, hogyan készül, hogyan edz? Interjúnkban sajnos a különleges akcentusát nem tudjuk visszaadni...

 Rövid bemutatkozás. Hogyan indultál a sport rögös útján?

Gyerekkoromban elsősorban görhokiztam (mint a jégkorong, csak görkörcsolyán), de 20 éves korom körül abbahagytam és elkezdtem a futást. Tisztán azért, hogy egészséges, fitt legyek. Brahiból neveztem a Tough Guy versenyre, egyáltalán végig tudom-e csinálni. Sikerült, megtetszett. Ettől kezdve egyre több OCR versenyen indultam és egyre többet készültem ezekre. Folyamatosan fejlődtem és hamar elértem a dobogót, a sikerek folyamatosan jöttek. Amikor 2014-ben megnyertem a Spartan Világbajnokságot, akkor kiléptem a korábbi munkámból, Norvégiába költöztem és onnan kezdve a versenyzés a munkám.

Hihetetlen, amit az elmúlt hetekben véghez vittél. Hogyan élted meg ezt a sikersorozatot?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Spartan VB, Spartan Trifecta VB, OCR VB – mindhárom fantasztikus volt, kemény versenyek és erős versenytársak.

Ryan (Atkins) a legkeményebb fickó a mezőnyben, iszonyatosan gyors, erős és robbanékony. A vele való csata volt életem legkeményebb küzdelme, az utolsó downhill a Spartan VB-n pedig minden idők legnehezebb futása volt számomra.

De a „három hétvége – három Világbajnokság – három győzelem”… azért ez feledhetetlen!

Közben a Trifecta előtt megnyertük az OMM kalandtúra versenyt is, ami tájékozódási terepverseny, a 2 nap alatt közel 100km 5000m szinttel. De nincsenek kijelölt utak, arra mész, amerre a tájolód és a térképed segítségével a legjobbnak látod. Na ez egy igazi kaland volt...

Számodra mit jelent a sport, az OCR?

Elsősorban élmény, kikapcsolódás és stresszmentesítés. Ameddig dolgoztam, addig a sport volt ami motivációt adott, feltöltött, amivel esténként kipihentem a napi fáradalmakat. A versenyzés ma már a munkám, de továbbra is az élmény és az érzés az elsődleges – ha ez nincsen, akkor nem működik a versenyzés sem.

jon albon ocr spartan trail trifecta 2018 4

Igen, ezt minden ilyen eseményen meg lehet kapni, akár könnyű, akár nehéz. Szerinted miért ennyire népszerű sport az OCR a világon szinte mindenhol?

Elsősorban azért népszerű mert sok élményt ad és mindig más! Nincsen legjobb idő, világcsúcs, minden egyes verseny egy teljesen új kihívás.

A kalandokat és a kihívásokat szereted, miért az OCR lett a választott sportod?

Azért a legjobb, mert teljesen igénybe veszi az embert, minden készséget fejleszt. Ilyen nem nagyon van más sportban: erő, gyorsaság, állóképesség, koordináció, reflexek, ügyesség – „all in one”. De azért a többi sport is ott van, csak ebben indulok sok versenyen.

A sok közül melyik a kedvenced?

Egyértelműen legjobb a Toughest Oslo. Amúgy is extra kemény verseny, de utolsó akadályként felfutni a síugrósáncon… na az felejthetetlen!

A világon már mindenhol van OCR, mit gondolsz a sportág nemzetközi helyzetéről, az alakulóban lévő szövetségről?

Egyelőre nem tudom mi lesz ebből, de bízom abban, hogy gyorsan kialakul a sportág minden fontos szegmense. A nemzetközi szövetségnek első lépésként a hagyományokat és a múltat kell megismerni és feldolgozni, hogy tervezhessék a jövőt.

Tudod kik vezetik a szövetséget?

Nem, nem foglalkoztam még a kérdéssel.

Ismered Ian Adamson nevét?

Igen, régebben profi kalandtúra versenyző volt, nagyon sokat tett ezekért a versenyekért.

Ő a FISO elnöke és egyik alapítója!

Akkor nincsen baj, ő abszolút érti ezt a sportágat!

Te hogyan kezdted az OCR edzéseket, versenyeket?

Egyszerűen. Sokat voltam a természetben, mindig imádtam. Aki kint van és szeret is kint lenni, az szinte automatikusan OCR sportoló. Ahogyan megismertem az OCR versenyeket, onnan nem is volt kérdés, hogy ami a természetben van és ilyen jó, az nekem való.

jon albon spartan trifecta 2018 TRIWCS

Sokan vannak kint, mégis a sportág elég újnak számít, régebben nagyon szűk kör művelte csak. Hogyan éled meg a z elit sportoló közösségi felelősségét, hogyan mutatod meg az embereknek az OCR szépségét?

A legjobban úgy tudom megmutatni a sportág szépségét, hogy sokat versenyzek eredményesen és örömmel, majd mindezt elviszem az emberek közé. De mindenkinek magának kell megtalálnia az szépséget a sportban, a mozgásban.

A sport mellett mivel foglalkozol?

Most már főállású sportoló vagyok, de egy sportboltban dolgozom kiegészítésként. Szerencsére a sport teljesen ki tudja tölteni az életemet, így sok időt tölthetek a feleségemmel, a családommal és a barátaimmal.

Van személyes hősöd, példaképed?

Mindig kerültem azt, hogy legyen hősöm. Így nem korlátozom le magamat azzal, hogy másnak feleljek meg és nem lesz csalódás, ha nem sikerül másnak lennem. Persze vannak emberek, akikre felnézek és akiknek a munkáját, életét nagyra tartom. De mindenki saját maga hőse kell legyen!

Az álmokról, nagy tervekről mi a véleményed? Neked van, volt ilyen?

Nem voltak nagy álmaim. Gyakorlati ember voltam és vagyok. Azt gondolom ez is a sikereim alapja – ha kell, akkor leszegem a fejem, felállok a hullám tetejére és addig lovagolok rajta, ameddig el nem érem a célomat.

Sokat beszéltél a kalandokról, az élmények fontosságáról. Ezeket hogyan illeszted be az edzéseidbe?

A kalandok mindig színesebbek és izgalmasabbak, mint bármilyen más edzés és speciális felkészülés. Kellenek a monoton dolgok is, de az élet maga a változatosság, akkor miért szűkítsük be mi magunk?

Ez nagyon szép gondolat! Hogyan edzel, ki segít neked?

Teljesen magamnak készítem az edzéseket. Sok szakembert, edzőt meghallgatok, megnézek, de mindig a saját formámra alakítom amit tőlük látok. Ehhez szerencsére van érzékem és tapasztalatom. Emiatt a legtöbb edzésemet élvezem is, ritkán fásulok el. Elsősorban futok, szinte csak terepen, sokat mászok sziklát (néha teremben falat is), a többi specifikus edzés ezekhez képest viszonylag kevés. Alapelvem, hogy a természet tölt fel igazán, teremben soha nem tudsz olyan jól edzeni.

A családoddal hogyan tudod mindezt egyeztetni?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szerencsére könnyen. A legtöbbet a feleségemmel edzek. Gyakran viselek súlymellényt, súlyzsákot, ha együtt futunk, de gyakran egyszerűen élvezem, ha lassabban futhatok, hiszen arra is szükség van. A sziklamászást is együtt csináljuk, szinte mindig ez a legviccesebb része a felkészülésnek.

A sport mellett van speciális táplálkozás, amit követsz?

Nincsen. Teljesen normálisan étkezem, persze figyelek arra, hogy a lehető legkevésbé feldolgozott ételeket egyek, és az is minél értékesebb legyen, de azt tudom, hogy ez az a része az életemnek, ahol még sokat kell fejlődnöm.

A munkád a sport, a sport kitölti az életedet. Mivel szoktál pihenni, kikapcsolódni?

A hobbim a terepfutás és a sziklamászás. És igen, ez azért is jó, mert most ez a munkám! Az ezeket követő hobbi a sítúrázás, ami a legjobb téli sportok egyike. Norvégiában.. pláne! A pihenés legjobb formája a heverészés, zöld teát kortyolgatva és fimet nézni a Netflixen a feleségemmel.

Kikapcsolódás pihenés közben az emberek gyakran tervezgetnek. Neked mik a terveid az elkövetkező időre?

Nincsenek nagy terveim. Amióta futok az élmény miatt teszem, a flow nagyon gyakran elkap a terepen. Mivel ez eddig célravezető volt a jó eredményekhez, ezért nem is akarok változtatni ezen a taktikán. 10 év múlva (vagy később is) remélem pontosan annyira fogok szeretni futni, mint most!

Mi lenne az a 10 legfontosabb tanács, amit az eredményes és élményekkel teli sportoláshoz adnál?

1. bármilyen edzést csinálsz, élvezzed és legyél motivált

2. mindig változtass kicsit, ne legyen unalmas a rutin

3. kövesd a fejlődésedet (pl. a Strava alkalmazásban, edzésnaplóban)

4. barátaid vagy társaid segítségével motiváld magadat

5. inspirálj másokat és ezzel magadat is

6. ne feledd, hogy a sok edzés pszichésen is fáraszt / motivál

7. legyen egy jó reggeli rutinod, ami egész napra feltölt

8. ha nincsen időd edzeni, akkor ne a tv, mobil, számítógép legyen helyette

9. jelentkezzél versenyekre, legyen ez is egy motivációs segítság

10. pihenj, aludj eleget

Köszönöm az interjút, további sok szép kilométert!

Jon albon eredményei az elmúlt időszakban

 • 03/11/2018 - Spartan Race Trifecta World Championships in Sparta, Greece (OCR) 
  Finished 1st in 4:40:07 over 8, 16, 30km
 • 27/10/2018 - The OMM in Black Mountains, Wales (Orienteering) 
  Finished 1st in 12:12:19 over 96km
 • 20/10/2018 - OCR World Championships Classic Course in Essex, England (OCR) 
  Finished 1st in 1:27:17 over 15km
 • 19/10/2018 - OCR World Championships Short Course in Essex, England (OCR) 
  Finished 1st in 15:37 over 3km
 • 07/10/2018 - Spartan Super Windsor in Windsor, UK (OCR) 
  Finished 1st in 1:12:17 over 14km
 • 29/09/2018 - Spartan World Championships in North Lake Tahoe (OCR) 
  Finished 1st in 2:07:04 over 22km
 • 22/09/2018 - Tougher Mudder World Championship in Seattle (OCR) 
  Finished 1st in 01:02:00 over 165km
 • 16/09/2018 - Salamon Ben Nevis Ultra in Ben Nevis, Scotland (Sky Run) 
  Finished 1st in 03:48:02 over 49km
 • 01/09/2018 - Toughest Oslo in Oslo, Norway (OCR) 
  Finished 1st in 36:08 over 8km

 Forrás: Tóth Viktor | jonathanalbon.com 

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Gene Dykes 75 év felett is szá...
2023.nov..28 18:37 Gene Dykes marathon record holder

Gene Dykes pár évvel ezelőtt azzal került a nemzetközi atlétika reflektorfényébe, hogy komolyabb atléta múlt nélkül 71 évesen megfutotta  [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
A teherhordás, a cipelés hátrá...
2023.jan..14 12:32 Teherhordás, cipelés sérülések és megelőzésük

Minden ember cipel, hord súlyokat. A hétköznapokban iskolatáskát, laptopot, sportfelszerelést, bevásárlást, mindenféle hétköznapi holmikat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Gondolatok az két év távlatába...
2024.febr..26 12:55 orosz-ukrán háború

Összefoglalómat nem szánom nagy nyilvánosságnak. Korábban írtam olyan elemzéseket (a cikk végén belinkelem őket), amelyeknek vagy történe [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme