TEAM Hoyt

A hősök köztünk élnek - Dick Hoyt emlékére (1940-2021) (+videó)

frissítve

Eltávozott egy hős, egy példakép. 2021 március 17-én, 80 éves korában egy másik világban mutat példát Dick Hoyt a legendás Team Hoyt alapítója és motorja. Pedig nem akart ő hős lenne. Családapaként a fiának szeretett volna minél jobb életet teremteni... és itt kezdődik a hősiesség története.

"YES, YOU CAN"

Évtizedek óta legendának számít, amit a fiával véghez vittek. Dick katonatiszti pályáját is feladta azért, hogy sérülten született fiával lehessen, ápolhassa, jobbá tegye az életét.

Most, hogy írom ezt a cikket pontosan ugyanúgy zokogok, mint amikor első alkalommal találkoztam a történetükkel az ezredfordulón. Ez a videó a cikk végén látható. Pontosan ugyanúgy megérint mindaz, amit képviselnek az életükkel, a tetteikkel, a töretlen lelkesedésükkel, hitükkel és szeretetükkel!

Mert ezer példát mutatnak a ma emberének, hogyan kell jól élni, hogyan kell úgy megvalósítani önmagunkat, hogy közben másokat szolgálunk. Ennél szebb és igazabb történet kevés van az elmúlt 100 évben.

Az, hogy ez én életemben is mérföldkő volt az ő történetük csak példa arra, hogy mennyire hatással voltak a sportolókra, a versenyzőkre. A Saucony márka nagyköveteként vettem részt egy vetítésen, ahol bemutatták őket, meséltek a történetükről. Mert nagykövetként hasonló célokat tűztünk magunk elé - a saját munkánkkal, szenvedésünkkel, lelkesedésünkkel másokat szolgálni, másoknak fényt vinni az életébe, példát mutatni azoknak, akiknek kevesebb lehetőségük van vagy nehezebben találnak utat. Azóta én sportolóként, versenyzőként és edzőként továbbvittem ezt a csodálatos ideát és azóta is ez alapján élek, dolgozok. Vagy legalábbis próbálok, ha nem is mindig sikerül.

team hoyt victory

Vegánként nemcsak azért sportolok, versenyzek, hogy egyéni eredményeim számát növeljem.

1999 óta fontos, hogy megmutassam a világnak, a kétkedőknek, hogy vegánként igenis lehet normális hétköznapi élet mellett is eredményesen sportolni.

Ahogyan Dick és Rick is megmutatta, hogy lehet kimagaslóan sportolni úgy, ahogyan azt elképzelni sem tudják a legtöbben!

2005-ben megrendeztem egy különleges versenyt és utána 10 éven át kimagasló eredményeket elérő sportcsapatot vezettem - ez a X2S TEAM.

Nem magamért, hanem azokért, akiknek ezáltal lehetőséget teremtettem magasabb szinten versenyezni, kipróbálni olyan sportokat, amelyekről csak álmodoztunk előtte. A fiatalokért, a jövő generációért.

A csapat eredményei ls tevékenysége mellé szervezett média segítségével a terepsport már nem az "őrültek" sportja volt, hanem mindenki számára áhított és elérhető lehetőség. Dick és Rick példája lebegett a szemem előtt mindig, amikor a legtöbben kinevettek, hogy mit akarok ezekkel a sportokkal, senki nem akar sáros lenni, senki nem akar bokáig sárban futni, ezekre pénzt költeni... eltelt néhány év és hamar kiderült, hogy mennyire nem volt igazuk a kételkedőknek!

Mielőtt a történetükre térek, még egy fontos dolog, amit Dick egész élete példáz. Kérdezték tőle, mit javasol egy apának? Ezt válaszolta:

Azt tanácsolom nekik, hogy neveljék a gyermekeiket. Olyan sok család van, amelynek gyermeke van, de nem figyelnek rájuk, nem törödnek velük. Nem játszanak velük! Nem keresnek velük élményeket. Ez a legnagyobb hiba, amit egy szülő, egy apa elkövethet. A legtöbb családban annyira a munka van a középpontban, hogy a gyermekekről meg is feledkeznek.

És végül az igazi pozitivitás, szintén Dick szavaival:

Középiskolában a futballcsapat kapitánya voltam, a későbbi feleségem pedig a cheerleaderek vezetője. Mi voltunk az álompár sokak szerint. Meg is  házasodunk fiatalon, én 20 éves voltam, ő pedig 19. Olyanok voltunk, hogy csak..., boldogok voltunk, hogy hamarosan gyermeket vártunk. Reméltük, hogy fiú lesz. Erős, magas, jóképű és nagyszerű sportoló. És képzeld csak, mi történt? Pont ilyen fiúnk van!

team hoyt lake

Rick Hoyt 1962-ben született, a nyakára tekeredett köldökzsinór súlyos agyi oxigénhiányt okozott, az agyának több része is drasztikusan sérült, sem mozogni, sem kommunikálni nem tudott. Az orvosi szakvélemény szerint csak a vegetálás fogja az egész életét jellemezni, ezért  azt javasolták a családnak, adják ápoló intézménybe. Ők azonban máshogyan döntöttek és otthon ápolták. Dick 22 éves volt ekkor.

Feleségül vettem középiskolás kedvesemet, és született egy kisbabánk. A dolgok egyáltalán nem alakultak jól. Amikor Rick megszületett, megfordult. A köldökzsinór a nyaka köré csavarodott. Ez oxigénhiányt okozott Rick agyában, ami agykárosodáshoz vezetett, aminek a következménye a bénulás. Akkor már tudtuk, hogy valami nincs rendben Rickkel, de még nem tudtuk pontosan mi. Az orvos ajánlott nekünk egy szakembert, amikor Rick nyolc hónapos volt. Elvittük Ricket és ott mindenféle tesztet elvégeztek. A teszt nagyon negatív lett. Azt mondták, felejtsük el Ricket. Helyezzük szakintézménybe. Élete végéig nem lesz több, mint egy "zöldség". Ma Rick 54 éves. Még mindig nem jöttünk rá, hogy igazából milyen zöldség. Az orvosi vizsgálat után hazafelé végig sírtunk a feleségemmel. Beszélgettünk. És nemet mondtunk az orvosoknak, igent az életnek! Nem fogjuk eltenni Ricket. Hazahozzuk és felneveljük, mint minden más gyereket. Tanítottuk, segítettük, támogattuk. Középiskolát végzett. A Boston Egyetemen végzett. Ma teljesen egyedül él a saját lakásában. Rick és én az elmúlt 22 évben több mint 1200 sporteseményen vettünk részt. A legnagyobb dolog, amit meg akartunk tenni, az volt, hogy Ricknek segítsük a normális életet megélnie. Azt akartuk, hogy az összes többi gyerekkel együtt menjen az iskolákba.

1977-ben Rick egyik iskolatársa lebénult egy baleset következtében és Rick közös részvételükkel szerette volna bizonyítani számára, hogy sérülten, fogyatékkal élve érdemes élni. Dick Hoyt 37 évesen, futó múlt nélkül állt be segíteni - bár nyugalmazott katonatisztként és középiskolai sportolóként nem volt idegen számára a testmozgás. Amikor látta, milyen örömet tud szerezni ezzel fiának (“Dad, when I'm running, my disability disappears.”), elkezdett komolyan készülni és további terveket kovácsolni, hiszen Rick teljesen átváltozott, amikor együtt sportoltak. Amíg Rick iskolában volt, cementes zsákot tett a saját maga által fejlesztett futókocsiba és azzal végezte edzéseit.

team hoyt old bw

Rick másik híres, gyakran idézett mondása:

“Dad, when I’m running, it feels like I’m not handicapped.”

Maratonok, Ironmanek... összesen több, mint 1000 verseny, ebből 72 maraton és 6 teljes Ironman!

Aki futott már maratont (vagy akár félmaratont) az tudja, hogy 3 óra alá bemenni hatalmas teljesítmény. Aki futott már babakocsival az tudja, mennyivel nehezebb úgy futni, hogy közben egy 8-10 kg-os gyermeket kell tolni. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy Rick Hoyt 45-50 kg-os, a speciális kocsi sem babakocsi súlyú, akkor még elképesztőbb, hogy a TEAM HOYT több alkalommal is futotta 3 óra alatt a maratont, a legjobb idejük 2:40:47!

team hoyt elegant

Az Ironman táv teljesítéséhez 14:26-ra volt szükségük (a videóban is látható, hogy Dick hogyan húzza úszva, hogyan kerékpározik és fut Rickkel).

  • Dick és Rick igazi hazafiként nem hagyták ki az USA keresztbe szelését sem: 1992-ben kerékpárral és futva teljesítették a teljes 3,735 mérföldes távot 45 nap alatt.
  • A 2009-es Boston Marathon hivatalosan is a Team Hoyt 1000. versenye volt!
  • Utolsó közös maratonukat 2014-ben futották, természetesen Bostonban, ahol Dick Hoyt 74 évesen végigtolta 52 éves fiát egy maratonin. Utána már egy barátja vállalta ezt a feladatot.

A feleség és anya Judy Hoyt 2010. szeptemberében hunyt el. Élete során nemcsak azért küzdött, hogy Rick bekerüljön az iskolába, hanem az oktatási felügyeletet is megszervezte az oktatásban úttörő módon. Judy köztudottan fáradhatatlanul dolgozott az ország első gyógypedagógiai reformtörvényének, a 766. fejezetnek az elfogadásában. Megalapította a Massachusetts-i Humán Szolgáltató Társaságot (ASHS), az emberi szolgálatot ellátó ügynökséget. Ott hozta létre a Kamp for Kids-t, az első nyári tábort fogyatékkal élő gyermekek számára.

Egy kis TEAM HOYT statisztika

DistanceQuantity
Triathlons 257
Ironman distances 6 (included in triathlons)
Half Ironman 7 (included in triathlons)
Duathlons 22
Marathons (Boston Marathons) 72 (32)
20 miles 8
18.6 miles 8
Half Marathons 97
20 km 1
10 miles 37
15 km 8
Falmouth 7 miles 37
11 km 2
10 km 219
5 miles 162
8 km 4
7.1 km 1
4 miles 18
5 km 176

Total events (as of March 22, 2016): 1,130[11]

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

A hátizsákolással, teherhordás...
2023.márc..23 13:56 Edzés hátizsákkal

A hátizsákolás, a hátizsákkal végzett terhelés (túra,, mászás, menetelés, katonai és edzésjellegű terhelések) felvetik azt a kérdést, [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Derékalj, matrac választás tan...
2023.márc..31 13:19

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények kö [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Versenyfelkészülés 55 évesen a...
2023.okt..04 13:06 Terepfutás, XTERRA és Spartan személyi edzés

20 éve edzek, készítek fel, irányítok bajnokokat. Mindenfajta értelemben. Az irányításom alatt születtek Világbajnokok, Európa-bajnokok é [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme