Anna Salomon terepfutó és OCR versenyző

Akadályfutó, terepfutó, matematikus és vegán - interjú Anna Solomonnal

Ismét egy érdekes és aktív sportolóval készítettem interjút. Anna matamatikus, de évek óta edzőként dolgozik, fő sportja a terepfutás és az akadályfutás. Ezekben elég jó eredményeket ér el. Mindemellett - számomra egy kicsit jelentőségteljesebb módon - vegán sportoló. Közösségi médiában "plant powered anna" néven is megtalálható...

Örülök, hogy megismerhettelek, rövid levelezésünk után kérlek, röviden mesélj magadról és a sportmúltadról!

Anna Solomonnak hívnak és 2014 óta veszek részt az OCR versenyzésben. 2015 óta elit versenyző vagyok, mivel 2015 óta minden évben kvalifikáltam magam az OCR világbajnokság profi mezőnyébe és a Spartan Race világbajnokságra. A Washington állambeli Seattle-ben élek, és gyakran vagyok megtalálható meredek pályákon Fini nevű német juhászommal, amint a hegycsúcs felé tartunk. Matematikából diplomáztam, de az időm nagy részét közösségi médiatartalmak futtatásával és fitnesszórák tartásával töltöm!

Az akadályfutás kapcsán ismertelek meg. Mi a sport szerepe az életedben, miért fontos számodra? "Terepfutás / OCR" - mit jelentenek ezek a számodra? 

Gyerekkoromban képtelenség volt engem a házban tartani. Kinn akartam lenni a természetben, a fák között játszottam és futkároztam. Főiskolás koromban rábukkantam egy Obstacle Course Race-re (OCR - akadályfutóverseny) és rájöttem hogy ott ismét gyereknek érezhetném magam. 28 éves koromban a terepfutás és az OCR segített, hogy újra fiatalnak érezzem magam.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nem mintha erre szükséged lenne, hiszen nemcsak fiatal és szép vagy, hanem eredményes is. Hogyan tudnád olyan embereknek ajánlani, akik valami újat, érdekeset és izgalmasat keresnek?

Nem nehéz az embereket bevonni az OCR-be. Néhányak számára elsőre ijesztőnek tűnhet, de amikor úgy írom le mint játékot a sárban, mintha megint gyerek lennél, akkor a legtöbb ember kapva kap a lehetőségen hogy kipróbálja. Minden ember szereti átélni a gyerekkor örömét akár nap mint nap - akár erősen és versenyzőként, akár buliból a barátok miatt.

Magad aktív versenyző vagy, sok helyen jársz. Melyik a kedvenc versenyhelyszíned?

A kedvencem valószínűleg a Texasi Austinban van (Spartan Super/Sprint hétvége). Nagyon egyedi pálya bulis sziklamászással (szó szerint, egy gigantikus szikla amire felgyalogolsz vagy felfutsz), hűvös víz forró napokon, és az egyenletes valamint a göröngyös terepnek egy nagyon jó kombinációja. Nagyon kiegyensúlyozott pálya, és mindig nagy a mezőny, ami igen jó, hiszen nagyon kellemes a régi terepfutó barátokkal összefutni.

anna salomon interju vegansport 4

Ezek régi kapcsolatok, hiszen gyerekkorod óta sportolsz. Számtalan sport lehetőséged lett volna. Miért pont terepen kezdtél futni majd az OCR versenyeken részt venni?

Véletlenül. A terepfutás nagyszerű módja volt annak, hogy elmeneküljek a stressz elől és egy időre szabadnak érezzem magam. Az egyedüllét, ami az embert a terepen utoléri, nagy békét hoz. Odakint futni felér egy meditációval. Úgy tűnt hogy az OCR visszavisz engem a gyerekkorom napjaiba, így nem volt nehéz elkezdenem felfedezni és részt venni a versenyeken. Most már a fitness rutinomat sem tudom elképzelni nélküle.

A közösségi megjelenéseid alapján sokat sportolsz, mozogsz, túrázol. Mi a civil foglalkozásod és hogyan tudod megszervezni a napodat az edzésekkel, a munkával a családdal és a barátokkal, hogy minden benne legyen?

Fitneszedző és közösségi médiaguru vagyok. Mindkét dolog segíti az edzést. Felkelek, elviszem futni a kutyát, otthon dolgozom egy kicsit a számítógép mellett, aztán edzek vagy edzést tartok, majd ismét futok a kutyával. Gyakran összekötöm a saját edzéseket a közösségi edzésekkel, mert azt vettem észre, hogy az embereket sokszor jobban motiválja a közösségi érzés, a jó hangulat, mint az eredmények. Kényelmes élettel áldott meg a sors, ami az edzés körül forog.

Van személyes hősöd?

Nem hiszem hogy lenne ilyen. Nálam ez sokkal inkább egy “idea”, mint egy létező személy: azok az emberek, akiknek vannak nehézségeik, gyengeségeik, mégis sikerül felkelniük reggel és edzeniük. Ők az inspiráló személyek, akikre felnézek. Szinte naponta találkozom ilyen emberekkel - fontos dolog, hogy észre kell venni őket és segíteni kell nekik, hogy önmaguk is ráébredjenek, miben áll a napi hősiességük!

Matamatikusként, majd edzőként éled az életedet. Neked ki állítja össze az edzéstervedet?

Saját magam állítom össze az edzésprogramomat, bár most keresek egy futóedzőt. Évek teltek el úgy hogy én magam építettem fel a terveket magamnak és másoknak, szóval rengeteg tapasztalatom van. Az edzés legrosszabb része, amikor nehéz dolgokat kell cipelni. Utálom. A helyzet az, hogy gyakran kihagyom ezeket a gyakorlatokat és a versenyek során ennek meg is iszom a levét! Azzal nincs bajom hogy ha egy homokzsákot kell vinni ide-oda, de pfuj! Az a VÖDÖR! Egyszerűen csak nem akarom!

Imádok futni a terepen, szóval a legjobb edzésnapjaim azok, amikor eltűnök egy hegyen a kutyámmal és a futózsákommal.

anna salomon interju vegansport 1

Ismeretségünk egyik fontos része, hogy mindketten vegánok vagyunk és mindketten terepfutunk, akadályfutunk. Mikor és miért kezdted el a vegán életmódot?

Öt éve lettem vegán, miután az egyetemen környezetismereti előadásokat hallgattam. Rájöttem, hogy ez a legjobb dolog amit tehetek, hogy segítsem ennek a gyönyörű bolygónak a fennmaradását. Most már nem tudom másképp elképzelni az életemet. Az étkezési része másodlagos, elente kicsit tartottam tőle, de hamar utánanéztem és megértettem, hogy az ember a tudatos döntései révén sokkal messzebb juthat, mint a megszokásai és a társadalmi normák alapján.

Sportolóként az egyik legfontosabb "vegán" kérdés: hogyan állítod össze az étkezési tervet edzések és verseny esetén? Mi a kedvenc ételed és italod?

Használok alkalmazásokat, mint amilyen a "My Fitness Pal", amelyek segítenek egyensúlyban tartani a makrotápanyagokat (szénhidrát, zsír, fehérje). Ez mindig változik, a verseny- vagy az edzésnaptól függően. A legjobb az nekem, ha reggel több zsírt viszek be, ha aznap futni fogok, például.

Mindig tartok magam mellett vizet és kávét. Miközben beszélünk, két nagy vizesüveg és egy kávéscsésze van mellettem! Most hogy melegszik az idő, el fogok kezdeni GQ-6-ot (elektrolit) tenni a vizembe reggelente, hogy felkészüljek a hosszú futásokra. A kedvenc ételem… MINDEN?! (Haha!) Imádom a párolt zöldségeket. Nemrég megettem egy egész fej párolt karfiolt kora délutáni nassolásként. Körülbelül hetente 3-4-szer eszem thai curry-t. A kókusztej nagyon egészséges a tofu pedig nagyszerű fehérjeforrás. Imádom az olajos magokat és a gyümölcsöket is.

Szabad és aktív életet élsz, talán ez egy felesleges kérdés, de mi a hobbid, hogyan pihensz és hogyan töltődsz fel testileg és szellemileg?

Nagyon szeretem meglátogatni az édesanyámat a kaliforniai Monterey-ben, és ott teljesen fel tudok töltődni. Ő csodálatos, és közvetlenül a tengerparton lakik. Ez megkönnyíti azt, hogy szünetet tartsak az edzésben. A lakóhelyén emellett csodálatos ösvények és akadály nélküli utak vannak, így remekül lehet futni és kerékpározni a közelben. Otthon pedig szeretek jógázni az alagsorban a sötétben, egy pohár borral. A csend és a nyugalom nagyszerű a nap befejezéséhez, ha nem tudok kiszökni a terepre.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ez nagyon szép! És valóban pihentetőnek hangzik. Ilyen ideális körülmények között talán tervezni is könnyebb. Mik a sporttal kapcsolatos terveidet - a közeli és a távoli jövőben? Mi a leginkább vágyott célod?

Épp most teljesítettem az első Ulrabeast Spartan versenyemet, és a közelmúltban ez VOLT a nagy célom. Most a duatlon világbajnokságra koncentrálok, ami Brit Kolumbiában lesz megrendezve augusztusban. Utána az OCR világbajnokságra fogok összpontosítani. Ott a 3k-s és a 15k-s versenyekre egyaránt beneveztem. Remélhetőleg találkozom majd néhány magyar versenyzővel is!

Extra - sportolói, versenyzői tanácsok

Mi a 10 legfőbb javaslatod azoknak az embereknek akik rendszeresen kezdenek edzeni - akár terepfutásban akár bármilyen más terepsportban?

1. Mindig hallgass a testedre.

2. Ahogy növeled a távot/súlyt, úgy növeld a vasbevitelt is.

3. Soha ne feledd el a fogásodat erősíteni. Ez nem csak az OCR-hez hanem a mindennapi élethez is fontos.

4. Csináld a “bonk”-edzést. Ez azt jelenti hogy étel és ital nélkül edzel, így tudni fogod, hogy a testednek hol vannak a határai.

5. A jóga nagyon fontos a sérülésmegelőzés szempontjából.

6. Fektess be egy foam rollerbe és egy roller ball-ba. A csípőd és a lábaid hálásak lesznek.

7. Találj egy új versenyt. Valamit, amit még soha nem csináltál. Ez segíteni fog hogy lelkes maradj az edzések során.

8. Utazz el egy versenyre. Ez remek ürügy arra hogy lásd a világ egy másik részét, a verseny pedig egész életre szóló emlék lesz.

9. Ne tartsd meg magadnak a céljaidat. Mondd őket el valakinek. Így valóságosabbak lesznek és megfoghatóbbnak fogod érezni, mint egy puszta ábrándot.

10. Szeresd magad annyira, hogy jól táplálod a tested. Ez nem arról szól hogy mennyire finom valami, hanem arról, hogy a tápanyagokon keresztül szeretetet adj a testednek.

 Forrás: Tóth Viktor - Labancz Emőke | Instagram: "plant powered anna"

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Egészséges és aktív lehet mind...
2024.jan..10 10:43 Egészséges és aktív lehet mindenki, kortól függetlenül

Sport minden korban, az évek csak számok Sportolnak fiatalok és idősek. Versenyeznek is. Közöttük sokan példaképpé válnak. Mégis kevesen  [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Egészségmegőrzés és edzés a te...
2022.jan..21 15:39 Egészségmegőrzés és edzés a természetben - hátizsákolás

Hátizsákolás, hátizsákos túrázás másképpen A hátizsák áldás vagy átok? Mikor és miért nehéz, miért tűnik szükséges rossznak? Ho [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Kalandra fel - gyaloglás, túrá...
2023.júl..20 08:38 Terheléses gyaloglás, hátizsákolás - alapok

Terheléses gyaloglás - alapvető útmutató a terepen, szabadban gyalogláshoz, amikor terhet, hátizsákot cipelsz és a körülmények is nehezebb [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme