Teveli Petra, olimpikon maraton futó

Prokoppné Teveli Petra olimpikon maraton futóból közösségi sportszervező

A Multisport Bázison egyik nap különleges vendéget köszönthettünk - Prokoppné Teveli Petra látogatott meg minket, hogy egy újpesti közösségi sportrendezvény kapcsán beszélgessünk. A 9. Jótékonysági Mikulás Futás és Sport Pont a kerület hagyományos családi napja, amihez mi is örömmel csatlakoztunk. Erről is beszélgettünk Petrával.

Prokoppné Teveli Petra

család: 13 éve házas, 3 gyermek édesanyja,

lakhely: Újpest

végzettség: okleveles tájépítészmérnök

munkahely: családi vállalkozás (Park-és Kertteremtés Kft.)

sportmúlt: 17 éven keresztül az UTE országos bajnok, többszörös válogatott sportolója, 2008 Peking olimpikonja maratoni távon

közösségi sport: a 10 éve működő Közös Sport Egyesület vezetője, edzője

Mikor és hogyan jött a decemberi rendezvénysorozat ötlete?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az egyesület létrejöttének előzménye egy önkéntes csapat által szervezett családi sportnap sorozat volt. Ebben a sport iránt elhivatott, lelkes csapatban született meg a vágy, hogy szervezett formában tevékenykedjünk tovább. Így alakult meg 2009-ben a Közös Sport Egyesület, majd nem sokkal utána elindult az amatőr futóélet is heti rendszerességű edzésekkel és közösségi eseményekkel.

2011-ben rendeztük meg első ízben meg a Mikulás Futás eseményt. Szerettük volna, hogy az egyesület fő profiljához illő – futás – nyílt eseménnyel szolgálhassuk a helyi szabadidősportolókat. Hogy miért éppen Mikuláskor? Egyik partner szervezetünkkel, a Káposztási Családok Egyesületének(KCSE) vezetőivel együtt született meg bennünk a gondolat, hogy összeköthetnénk közösségi eseményeinket egy nagy közös programmá ezen ünnepkörhöz – Advent és Mikulás - illesztve. Így lett a Mikulás futás és Adventi vásár több éven át egy nagy összefogás eredménye. Idén először a Mikulás Futás különálló esemény lesz, mely a futóverseny mellett egy széles körű bemutatkozási lehetőséget ad a helyi szabadidősport élet képviselőinek. Így lett az esemény új neve: Jótékonysági Mikulás Futás és SportPONT

(a képre kattintva az esemény honlapjára jutsz tovább)

mikulas es jotekonysag sportnap

A futóverseny programjában a hosszabb és rövidebb távok egyaránt jelen vannak. Tovább igyekszünk kedvezni minden korosztálynak, így felnőtt, iskolás és óvodás futamok egyaránt lesznek, egyéni és váltóverseny formájában. A futóversennyel párhuzamosan a Homoktövis Általános Iskola aulájában számos Újpesten működő sport és mozgás szakember, szervezet, aktivitás mutatkozik be és hívja egy interaktív játékra a látogatókat.

Az esemény jótékonysági címét 5 éve szerezte meg, amikor is egy egykori UTE-s sportoló gyógyíttatására gyűjtöttünk. Egykori sporttársam esete nagyon megérintett és úgy éreztük csapatunkkal, hogy szeretnénk neki szentelni az eseményt. Megható pillanatok voltak, amikor az eseményen összegyűlt nevezési díjakból és egyéb felajánlásokból összegyűlt összeget személyesen tudtuk átadni Ordina Tibinek az eseményen.

Milyen célok és életelvek adnak erőt ahhoz, hogy egy ilyen rendezvényt szervezzél?

Az esemény létrejötte sok-sok ember segítő, önfeláldozó, önkéntes munkájának köszönhető, mely munka azt gondolom, hogy még inkább felértékelődik és még nagyobb örömet okoz nekünk szervezőknek is, ha ez által valakit segíteni is tudunk.

Résztvevők szemszögéből azt tapasztaljuk, hogy a jó cél nagyon sok embert megindít és késztet a segítés valamely formájára. A sporteseményen való részvétellel a sportolók vállalják az önmaguk leküzdésével járó, olykor határaikat súroló teljesítményt. Az eseményen jótékonysági mivoltjából fakadóan a futók nemcsak egyéni céljukért küzdenek, hanem egy ügyért, egy rászorulóért, amelynek mentén saját küzdelmük felértékelődik és a cél egy közös üggyé válik. A futóverseny nevezési díjainak egészét ugyanis a támogatott személynek ajánljuk fel.

Ezt az emberi gesztust hivatott szolgálni e jótékonysági esemény is, amely egy értékesebb, érzékenyebb társadalom kialakulását szolgálja.

Olimpikonként mit gondolsz a tömegsportról, az élménysportról, ahol nem az eredmények számítanak? És a versenysportról?

Versenysportolóként teljes mértékben az eredményekben, az újabb és újabb célok elérésért végzett kemény, küzdelmes munkában éltem. Elsődlegesen saját magam legyőzése, a minél jobb eredmények elérése, végül a Pekingi Olimpiára való kijutás vezérelt. Amikor ez az álom megvalósult, már csak a családalapítás foglalkoztatott. Úgy éreztem, hogy az olimpiával felkerült a pont az i-re és eljött az ideje a családalapításnak, hogy az élet más szépségeit, örömeit is megismerjem.

Első gyermekünk megszületése után, mely egyben a Közös Sport Egyesület megalapításának időszaka is volt, kezdett szépen átformálódni bennem a sport, mint olyan.

Nyilvánvalóan élethelyzetemből adódóan sem lehetett az eredményesség a mindennapos mozgás megtartása mellett motiváció, így a sportolás maga már egy örömforrássá vált számomra. Az egyesületünk keretein belül elindított futókör pedig teljesen más dimenzióba helyezte számomra a sportot, a teljesítmény és eredményesség fogalmát.

Míg a versenysport az egyéni és csapatsikerek eléréséért folytatott, magasabb szinten pedig nemzeti büszkeséget hozó munkában teljesedik ki, addig a szabadidősport a társadalmat alkotó egyének, közösségek lelki-testi és közösségi egészségét hívatott szolgálni.

Egyesület tagjaival való munka, közös sportolás is ezt igazolta számomra. A tagok ugyanis rendkívül színes csapatot alkotnak, vannak abszolút kezdők, akik még csupán ismerkednek a futással. Vannak olyanok, akik már tapasztaltabbak, de a futó szakág számos edzésmódszerét még nem ismerik, így változatosabbá válhat sportolásuk. Továbbá vannak olyanok, akik vérmesebb célok eléréséhez kérnek tanácsot és újabb és újabb kihívásokért dolgoznak. Mindezek a célok, szándékok megférnek egymás mellett csapatunkban, sőt jótékony hatással vannak egymásra. Nem utolsó sorban nagyon jó csapatmunka alakul ki az edzéseken, melyeken igyekszünk személyre szabott, ugyanakkor csapatmunkában is végezhető munkát megalkotni.

Egy igazi közösséggé formálódtunk.

Ebben nagyon egyetértünk, a Multisport Bázis is elsősorban a közösség teremtés és a szabadidő sport iránti tettek miatt jött létre. De azért vannak versenyzői ambíciók is. Mostanában hogyan edzel, sportolsz?

Ma már 3 gyermeket nevelünk férjemmel. A munka világában pedig eredeti szakmám nyomán családi, kertépítő cégünkben dolgozom. Mindemellett vezetem az egyesületet. Ebben az élethelyzetben már mások a prioritások és az időbeosztásom. Hetente 3-4 alkalommal megyek el futni, korábbi edzéseimből mazsolázom, de természetesen sokkal visszafogottabb módon. Jó megélni, hogy pusztán a mozgás szeretetéért megyek el futni, sőt egyéb mozgásformákkal egészítem ki azt, túra, kerékpározás és minden, ami a gyerekek, családom körében művelhető.

Prokopp csalad

Mi az amit megtanultál a sporttól és mindenkinek szívesen adod tovább?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A sport világába szüleim irányítottak, látva azt bennem, hogy nagyon aktív gyerek voltam és mindenféle mozgásban örömömet leltem. Azt is látták, hogy a sport egy hasznos, értelmes időtöltés, ami rendszert vihet az életembe.

Ez a rendszeresség és az ezzel járó tudatosság, tudatos élet „vezetés” a leginkább kiemelhető, amit a sporttól kaptam. Függetlenül attól, hogy iskolába, egyetemre vagy éppen munkába jártam, az edzések mindig ott voltak az életemben. Így a szabadidőm igen szűkre szabott volt, de ezt én nem bántam, sőt megtanított jól gazdálkodni az idővel, rangsorolni, kisebb-nagyobb céljaim, vágyaimhoz vezető utat felépíteni. A sport sokat formált egyéniségemen is, megtanított a küzdeni tudásra, a kitartásra, és felülemelkedni egy-egy kudarc élményen, majd újrakezdeni. A sport adott egy közösséget is, ami mai napig élő és egy hovatartozást jelent számomra.

A sikerek nyilvánvalóan adtak egy önbecsülést is, ami segített mindig a reális énképem kialakítására. Nyilván voltak/vannak hullámvölgyek mindig, de családom, szüleim, testvérem, majd férjem kiváló partnerek, segítőim voltak ebben mindig.

A Közös Sport Egyesület szellemiségében épp ezeket a megtapasztalt értékeket, testi, szellemi, lelki és közösségi dimenziókban képzeljük ez a sport társaimmal. Azt szeretnénk, hogy az egyes emberek szintén megélhessék és megtapasztalhassák a mozgás örömét és váljanak egészséges, kiegyensúlyozott személyekké.

A Közös Sport Egyesületről

Egyesületünk alapszabályban is megfogalmazott célja egy új sportkultúra létrejötte, amely a sportot és annak megélését 4 pillérre helyezi. Testi, lelki, szellemi és közösségi dimenziók együttes hatása formálja, hat igazán az emberre.

Testi dimenzió alatt a rendszeres testmozgás elősegítését értjük, szakemberek által. Szellemi dimenzió azt jelenti, hogy a sport a formálódás eszközeként hat lényünkre, hozzáállásunkra. Küzdeni tudás, kitartásra való nevelés, a rendszerszemlélet kialakítása mind ennek eredménye. Nem utolsó sorban a szellemi tudás a sport, mint tudomány megismertetése is ide sorolható. A lelki tényezők szintén alakulnak bennünk a sport által. Vágyunk az egymást tisztelő, elismerő, alázatos és vidám emberek közösségének formálása.

A közösségi dimenzió, pedig mint egy alapvetősége a sportnak, azáltal alakul, hogy nem magányos emberek, hanem egy közös pont, a sport mentén szerveződő emberek csoportjáról beszélhetünk. A sport ugyanis egy „nyelv”, a párbeszéd egy eszköze az emberek között generációtól és hovatartozástól függetlenül.

Egyesületünk különösen erős a közösségi szemlélet, mivel egy helyi közösség tagjaiból született az egyesület maga és mindegyikünk megtapasztalta a közösség meglétének értékét. Heti rendszerességű edzéseink mellett szervezünk tagjaink és családjaik számára közösségi programokat, amelyeken a szűken vett sportoláson túl lehetőség van egymás jobb megismerésére és a közös, kötetlen együttlétre. Ilyen például a Farsang -futás, Rétes-futása Normafán és csapatvacsorák.

Tiszteletre méltó bemutatkozás, igazi közösségi szellemben. Erre ma különösen szükség van. Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

Teveli Petra 1

Sport tekintetében a Közös Sport Egyesület működtetése, csapatunkkal megfogalmazott célokért való tevékenykedés.

A heti rendszerességgel zajló edzéseink biztos és jól működő helyszínek kijelölése, megtartása. Közösségünk számára fenntartani a hovatartozás élményét közösségi programokkal.

Továbbá a decemberi eseményünk fényében, és a korábbi együttműködések jó példájára építve a helyi sportszervezetekkel, aktivitásokkal való jó kapcsolat ápolása. Ebből bármi születhet, de mutassa ezt meg a jövő.

KÖSZÖNJÜK, OTT LESZÜNK!

Ajánlott tartalom

Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
A túra és sport zokni viselés ...
2023.júl..28 15:56 A túra és sport zokni viselés kérdései, problémái és azok megoldása 1. rész

Gyakran úgy tűnik, hogy az egyre fejlettebb technológiák használata mellett az emberek elvesztették az alapvető ruházat, esetünkben a zokni m [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
A hátizsákolással, teherhordás...
2023.márc..23 13:56 Edzés hátizsákkal

A hátizsákolás, a hátizsákkal végzett terhelés (túra,, mászás, menetelés, katonai és edzésjellegű terhelések) felvetik azt a kérdést, [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme