Nyújtás, lazítás

Nyújtás, lazítás

Nyújtás, lazítás - az edzés egyik kiemelkedően fontos része, az edzésmunka lezárása, felkészülés a edzésutáni tevékenységre, a következő edzésre. Segít a sérülések megelőzésében, segít az edzés hatékonyságának a növelésében.

Mikor alkalmazzuk a nyújtást?

Sportolás előtti bemelegítésnél alacsony intenzitással.

Sportolás után intenzíven, minimum 7-12 percen keresztül ajánlatos nyújtani, de akár sokkal hosszabban is lehet. Vannak esetek, amikor kifejezetten fontos a hosszú nyújtás. Ehhez eszközöket és/vagy társat is igénybe lehet venni, korlát, fal, ajtófélfa, SMR henger, bordásfal, törülköző, gumiszalag.

A nyújtásnak, strechingnek nincsenek életkori korlátai, egy teljesen merev ember is kellő óvatossággal egészen lazává tehető! Bármilyen életkorban, fizikai kondícióban elkezdhetjük, ha odafigyelünk és türelmesek vagyunk. A nyújtás a türelemről (is) szól! Fejleszti is.

Idős korban különösen fontos – sőt, talán még fontosabb – hogy a mozgékonyságot, hajlékonyságot megőrizzük, fejlesszük. Olyan ruházat szükséges hozzá, amiben könnyen lehet mozogni, de bárhol és bármikor végezhető.

A gyerekek többek között azért olyan fiatalok, mert lazák az izmaik, a szalagjaik. Minél idősebb valaki, annál merevebbé válik. De ez a folyamat megfordítható, a fiatalság, a gyerekkori könnyedség visszaszerezhető!

 Az ízületeket körülfogó inak, szalagok rendkívül erősek, de nem elasztikusak.

A hajlékonyság, „lazaság”, vagyis az ízületben lejátszódó mozgásnál az ín 10%-ban, a bőr 11%-ban, az ízületi tok 35%-ban, és az izom 41%-ban fejt ki ellenállást a létrejött forgatónyomaték alatt – vagyis ez azt jelenti, hogy az izom elaszticitása adja az ízület mozgás kiterjedésének, „lazaságának” majdnem a felét!

Miért jó a nyújtás?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

– fejleszti az izmok feletti akaratlagos kontrollt

– a légzéssel összhangban végezzük a nyújtógyakorlatokat

– folyamatos figyelmet, ellazulást igényel, segít elvonni a figyelmet a mindennapok gondjairól, ezzel csökkentve a belső feszültséget

– stimulálja a központi idegrendszert, önmegfigyelést segíti

– csökkentheti az izomláz kialakulását – ezért is különösen fontos a nyújtás egy erős edzés után, de ebben az esetben nagyon kell figyelni a helyes és türelmes kivitelezésre

– segíti a pihenést, a regenerációt

– segíti a következő edzés hatékonyságát

A nyújtás gyakorlása kitartást kíván, összpontosításra és türelemre tanít. Sokszor el kell viselni akár fájdalmat is, de a "türelem rózsát terem" mondás a nyújtás esetében nagyon hamar bebizonyítja az igazát. A társas nyújtás fejleszti az együttérzést, odafigyelést.

A hajlékonyság az élet minden pillanatában érezhető: hogyan kelsz fel, hogyan mozogsz, hogyan kötöd be a cipődet...? A mozgásod könnyed vagy nehézkes, darabos vagy lágy?

Gondolj a kisgyerekre, aki magához képest hatalmasakat esik és még sincsen semmi komoly baja. A macska "9 élete" sem légből kapott, olyan helyzeteket is túlél, amit szemmel láthatóan nem élhetne túl. Mindkét esetben a hajlékonyság, lazaság az egyik alapvető tulajdonság!

A nyújtás az edzés végén gyakran fontosabb, mint maga az edzés! Ha csak korlátozott időd van, akkor az edzésből csípjél le, a nyújtást hagyd meg a végén, hogy a következő edzésed hatékony legyen!

 

További tanácsok: Edzéstervek, edzéstanácsok

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Amikor az Ironman megszületett...
2023.febr..18 15:35 Az Ironman születése 1978

1978. február 18-án új esemény született. Születésnapi köszöntő és visszatekintés a számok segítségével. Negyvennégy éve szervezté [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Gondolatok a háborúról, a honv...
2023.jan..18 11:06 retired Brigadier General Huba Wass de Czege

Az elmúlt napokban egy szakmai cikkhez gyűjtöttem anyagot () és ennek [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Zöld recept - mozogj, hogy élj...
2023.máj..04 09:06 Zöld recept - mozogj, hogy élj!

Egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetben való mozgás, létezés nemcsak fontos, hanem elengedhetetlen része a mai kor emberé [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
A Van Buren nővérek sporttörté...
2023.júl..27 12:15 Van Buren nővérek 1916

Egy születésnap kapcsán merült fel ez a különleges sporteljesítmény és sporttörténelmi esemény. 1889 július 26-án született Adelin [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Free Joomla templates by Ltheme