fbpx

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

HAIX Nepal Pro bakancs

Mi a különbség egy túra és egy katonai bakancs között? A Haix Nepal Pro segítségével ebben a tesztben erre a kérdésre is keresünk válaszokat, figyelembe véve, hogy mindkét kategóriában nagyon sokféle különböző igényre készülnek cipők, így nem lehet éles határt húzni közöttük. A túra célú felhasználás oldaláról kezdtük a tesztet...

(a HAIX Nepal Pro bakancs egyik változata félig-meddig a Magyar Honvédség hivatalos lábbelije, de a teszt ettől a ténytől függetlenül született)

Amikor katona voltam, még más világ volt, akkor a katonai bakancs (a „surranó”) alig néhány szempontnak kellett megfeleljen: olcsó előállíthatóság és tartósság. A kényelem, a hatékonyság, a használati értéket növelő apró, de fontos részletek nem játszottak szerepet. Az akkori turista bakancsok összehasonlíthatatlanul jobbak voltak, igaz árban és előállításban sem lehetett összemérni a két kategóriát.

Ez azóta nagymértékben változott, hiszen valószínűleg a katonai tervezők is rájöttek arra, hogy egy jól megtervezett és legyártott bakancs egy-egy pillanat előnyt is jelenthet egy harci szituációban, amin életek múlhatnak.

A Haix cég nemcsak katonai, hanem többféle különleges célra gyárt lábbeliket (tűzoltóknak, rendőröknek, hegyimentőknek, …). Ugyan a Haix Nepal Pro kifejezetten katonai célú bakancs, de mégis a legjobb túrabakancsokkal vetekszik több tulajdonságában.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A dobozt kinyitva az első élményem a „hű, ez mekkora cipő”! Nagy és robusztus. Kézbe véve a következő élmény a „mégis milyen könnyű” volt. Azonnal hihetetlenül komfortos, kényelmes, de az igazi erényeit a terepen, az első hátizsákos túrán mutatta meg. Azóta összenőttünk, alig várom, mikor indulhatunk új ösvényeken járni.

Kiemelt szempontok

  • stabil, merev, nagyon jól tartó felsőrész
  • kiemelkedően jó, praktikus fűzési rendszer
  • minden terepen jól teljesítő talp
  • merev, de mégis csillapító középtalp
  • vízálló és jól szellőző Gore-Tex membrán
  • extra orrvédelem
  • VIBRAM talp

Előnyök - Haix Nepal Pro

HAIX Nepal Pro test info 2

A szára elég magas és elsőre merevnek tűnik – de pár lépés után már elkezdődik az összeszokás. A sarok felett lépéskönnyítő betét van, ami a magas szár miatt indokolt, ez a túrabakancsoknál régóta megtalálható extra.

A színe miatt a kosz szinte egyáltalán nem látszik rajta! Persze a friss sár látszik, de amint megszárad, a cipő máris „elrejti” a szennyeződést. A homok, a por egyáltalán nem szúr szemet több napos túra után sem. Ilyen élményben még nem volt részem, soha túrabakancsot nem kellett ilyen keveset tisztítani! (ha nem túra szempontból nézzük, akkor az olajos, zsíros kosz persze ezen jobban látszik, mint egy fekete bakancson)

Gore-tex rétege tökéletesen működik, akár a szellőzést, akár a vízállóságot nézzük. Biztosan van különbség „gore és gore” membránok között, ebben a jobbfajta van! 27-28 fokos időben, 20-23 kg-os hátizsákos egész napos túra után sem izzadt be a lábam (na jó, csak minimálisan). Ami persze nemcsak a szagok, hanem a napközbeni lábkomfort miatt is fontos. A cipő reggelre mindig tökéletesen kiszáradt (nem volt külön szárítva!), akár szabadban, akár épített menedékben aludtam.

Fűzése ilyen bakancsnál egészen meglepő: olyan gyorsfűző rendszerről van szó, amelyet futó- és túracipőknél is ritkán lehet látni! Ráadásul tényleg mindig működött a teszt alatt: sárban, esőben, hidegben, melegben. A robusztus műanyag csat gyorsan, biztosan zárja és engedi a fűzőt, a cipőn található ringlik közül egy-egy pár pedig külön „fékkel” rendelkezik, hogy ne kelljen minden alkalommal az egész fűzőt kioldani, megszorítani. Briliáns!

A fűzőhöz egy kis gumis zseb tartozik, amelyik mint egy bölcső elrejti a hosszú zsinórt. Ez is ritka megoldás.

haix nepal pro boots test 1

A bakancs orrán egy extra erős, műanyag kopó réteg plusz egy merevítő található, amely megóvja a cipőt és a lábunkat, ha kőbe, fába… rúgnánk menet közben.

Hibák, problémák – Haix Nepal Pro

Talán egyetlen kisebb „kérésem” lenne, ha ilyet lehetne mondani, küldeni valakinek: egy ugyanilyen, de alacsonyabb szárú bakancs a túrázáshoz tökéletesen elegendő lenne, ennek a bakancsnak minden pozitív tulajdonságával.

Ár… semmiképpen nem hiba, probléma azonban lehet: ezt a bakancsot nem adják olcsón, elég mélyen a zsebbe kell nyúlni a beszerzéséhez. Ugyanakkor akinek ezekre az értékekre van szüksége, annak biztosan meg fogja érni, mert – a Haix bakancsokról hallottak, olvasottak alapján – hosszútávra lehet vele tervezni, nem fog egyhamar cserben hagyni senkit.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Igazából arra, amire használtam, tökéletesen elég, nem tudtam hibát találni benne.

Túrabakancs vs. Haix Nepal Pro: érdekes köztes helyezést adnék ennek a bakancsnak, hiszen az átlagos túrabakancsoknál nehezebb, robusztusabb, ugyanakkor a magashegyi bakancsokhoz képest dinamikusabb, könnyedebb. Ez nem is meglepő, hiszen a cipő eredeti felhasználási körében benne van a nagy teherrel végzett gyors mozgás is.

A külső VIBRAM talpa szinte egy az egyben megegyezik a legjobb túrabakancsokéval, a középtalp csillapítása pedig elég kemény a hosszú távú használathoz, ugyanakkor érezhetően csillapít futáskor vagy lejtőn gyors lefelé haladáskor.

haix nepal pro boots test 3

40 év túratapasztalata, egy aktív sorkatonai szolgálat és számos kalandtúra után nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a katonai bakancs szinte tökéletes túrabakancs is egyben – amennyiben eltekintünk azoktól a „kellemetlenségektől” amelyek a nagyobb biztonságot, robusztusságot jelentik egy csekély súlytöbblet árán.

 

 

Talán a felsőrészt emelném ki, ahol több funkció is kiemelkedő: kezdve a merev és mégis könnyű szártól, az extra szellőzésen, a nagyszerű fűzési rendszeren és a bokavédelmen át a cipő megerősített orráig.

HAIX Nepal Pro test info 1

Technikai mátrix - Haix Nepal Pro

Súly

         

Árnyalatnyival nehezebb, mint egy átlag túrabakancs.

Anyag

         

Erős, tartós, színe pedig extra kényelmet jelent a tisztíthatóság miatt.

Kezelhetőség

         

Gyorsan és könnyen felvehető, a ki- és befűzés pedig elfáradt, elgémberedett kézzel is egyszerű.

Talp

         

 Sárban, hóban, homokban és sziklákon is stabil, biztonságos. Kicsit talán merev.

Fűzés

         

 Extra piros pont (tartósságáról egyelőre még nem tudok semmit mondani).

 Középtalp

         

 Merev és mégis jól csillapít.

Gore-tex

         

A cipő egyébként kialakított szellőzésével együtt tökéletes meleg, tavaszi időben is (nyári kánikulában még nem teszteltem).

             

Összegzés - Haix Nepal Pro

A „kis súly vs. stabilitás” összehasonlításban egyértelműen a stabilitás javára billen a mérleg nyelve, így azoknak, akik könnyű, kényelmes, futkározós bakancsot keresnek semmiképpen nem ajánlható. Robusztus, merev, erős – ehhez képest azonban meglepően könnyű.

Minden részletében aprólékosan és precízen tervezett és kivitelezett lábbeli, amit elsősorban nehéz terepre és/vagy nehéz terhek cipeléséhez ajánlunk. Talpa minden körülmények között (ahol tesztelni tudtuk december és június között) stabil és csúszásmentes talajfogást biztosít, a sarat nem gyűjti össze, könnyen tisztul.

haix nepal pro boots test trek 3

Aki szeretne nagyobb szabadságot élvezni a terepen végzett mozgásban, az biztosan élvezni fogja a bakancs robusztusságát, ami mégis biztosítja a nagy mozgásszabadságot.

Felszabadító érzés minden terepen, minden körülmények között biztonságban érezni a lábamat, a bokámat. Akkor is, amikor nagy hátizsákkal úttalan utakon, sziklás, meredek helyeken haladok. Az ezért cserében cipelt plusz súly és merevség annyira elenyészően csekély ár, hogy néha még városban is szívesen hordanám. De az is igaz, hogy a hátizsák és a felszerelés súlya nélkül, vagy túl könnyű terepen aránytalan érzés ebben a cipőben gyalogolni.

fotó

Gyártó/termék weboldala: haix.com

Partner, beszerzési hely: www.freskazone.net/

Free Joomla Lightbox Gallery
Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
Regisztrálás  \/ 
x

vagy
 Use Facebook account  Use Google account

Sportágak

XTERRA Tereptriatlon, terepduatlon


Spartan Race Akadályfutás, kalandtúra


Terepfutás Rövidtől az ultráig


Ironman Triatlon, duatlon, multisportok


Általános erőnléti edzések Erősítés, állóképesség, fittség


Országúti edzések Futás,kerékpár

Azonnali értesítés az új tartalmakról, a Google feed szolgáltatással. Csak a mail címedet kell megadnod, majd mehetsz edzeni, és utána olvashatod ami az oldalon megjelenik!

Email:

Delivered by FeedBurner


Itt találod a kapcsolatot, ha kérdésed van!

TEREPSPORT RSS

Hírlevél - naprakészen

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Ajánlott tartalom

Téli terepfutó és technikai ed...
2022.nov..23 10:03 Téli terepfutó és technikai edzések, alapozás a terepen

A terepedzések minden futó és sportoló számára előnyt és fejlődést jelentenek, amelyet a téli, alapozó időszakban lehet a legjobban megsz [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Az uszodavíz 30 másodperc alat...
2021.ápr..14 11:18

Az uszodavíz megfelelő körülmények között mindössze 30 másodperc alatt inaktiválhatja a Covid-19 vírust – jelentették a londoni Imperial [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
A hősök köztünk élnek - Dick H...
2021.márc..19 09:33 TEAM Hoyt

Eltávozott egy hős, egy példakép. 2021 március 17-én, 80 éves korában egy másik világban mutat példát Dick Hoyt a legendás Team Hoyt al [ ... ]

Blog, naplóRészletek
Hátizsák és felszerelés összeá...
2021.aug..18 07:28 Túra felszerelések és használatuk

A túrázás, erdőjárás nagyon sokféleképpen veszi igénybe az embert és a felszerelést. Szeretnék segítséget adni ahhoz, hogy milyen típus [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek

Naptár: edzések

Pass Events
Ajánlatunk: közösségi és személyes edzések Részletek...
Toggle Bar

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)