Burpee világcsúcs - Habtamu Franke
Foto: Guinness/Facebook

Burpee világcsúcs - Habtamu Franke megdöntötte az egy óra alatti legtöbb burpee rekordját (+videó)

Habtamu Franke két világrekordot döntött meg egy nap alatt, először 3 perc alatt hajtotta végre a legtöbb (mellkas a földig) burpee-t (81), megelőzve az előzőt 77-es rekordot, majd egy óra alatt a legtöbb (mellkas a földig) burpee-t teljesített (1010), megdöntve a korábbi 1002-es rekordot.

Habtamu Franke egyedülálló anyától született a háború sújtotta Etiópiában. Élete első két évét szegénységben élte. Édesanyja nem sokkal születése után meghalt, majd nevelőszülőkhöz került, mert tágabb családja nem tudta befogadni. Szerencsére egy szerető holland család örökbe fogadta, és azóta a legtöbbet hozta ki életéből Hollandiában: személyi edző, táplálkozási szakértő és mentális edző lett. 

Világcsúcs beállítását barátja, Stan Brownney – egy YouTuber hárommillió feliratkozóval – támogatásával érte el, aki segített megszervezni Habtamu rekordkísérleteit.

Habtamu azért döntött úgy, hogy megpróbálja megdönteni a burpee rekordokat, mert úgy találja, hogy ez a gyakorlat rendkívül nagy kihívást jelent.

„A burpee a létező leghatékonyabb fitnesz gyakorlat” – mondta. "Amikor tudok burpee-t csinálni, bármi mást is tudok csinálni."

A "mellkas a földig" burpee a szokásos burpee nehezebb változata, mivel lenti helyzetben a karok kinyújtását jelenti azért, hogy a mellkas teljesen érintkezzen a talajjal, mielőtt fekvőtámaszban kinyomná magát, majd a lábakat előre kell lendíteni, végül felugrást kell végrehajtani, mielőtt visszatérne a mellkas-föld helyzetbe. 


 

Ha szeretnél eredményesen, egészségesen és motiváltan sportolni - tudok segíteni! 

Terepfutás, IRONMAN, OCR, Spartan, triatlon, duatlon, tereptriatlon, túra, outdoor

toth viktor szemlyei edzes banner 700

 

 


Habtamu önbizalma megnőtt, miután sikeresen elérte a háromperces rekordot. Ezután azonban két kísérlete is kudarcot vallott az egyperces rekord megdöntésére, ami után „szörnyen érezte magát”, hiszen ez a rekord döntés nem sikerült.

„Annyira csalódott voltam magamban, annyira dühös voltam, annyira ideges voltam. A harmadik Guinness-rekord kísérletemre kellett összpontosítanom, ami néhány perccel azután kezdődött, így az érzéseimet a feldúltból és a csalódottból magabiztossá és boldoggá kellett változtatnom, és ez nagyon nehéz volt. De enélkül nem is lett volna értelme elkezdeni.”

Míg az első két rekordkísérlet (1 perc és 3 perc) a sebességről szólt, az egyórás rekordkísérlet monotóniatűrést, állóképességet és kitartást igényelt. Habtamu tavaly állította be ezt a rekordot összesen 986-tal, de utána kétszer sem sikerült javítania.

Elárulta, hogy az első 10 perc volt a legnehezebb:

„Tudod, hogy elbuktál az utolsó Guinness-rekord kísérleten. A pulzusod 0-ról 180-ra megy talán egy perc alatt. Gyakran az volt az érzésem, hogy hánynom kell.”

Habtamu önbizalmat nyert, amikor elérte a 30 perces határt, és látta, hogy a 549 burpee-t teljesítette – ez jóval több, mint a fele a szükséges számnak.

A rekordkísérlet végéhez közeledve Habtamu felidézi, hogy teste „iszonyatosan sok fájdalmat” szenvedett.

„Minden ismétlés szörnyűbb, fájdalmasabb lett” – mondta. "Az utolsó 10 ismétlésbe mindent bele kellett adnom."

Amikor a rekordkísérlet ideje lejárt, Habtamu örömmel látta a kijelzőn, hogy 1053 burpee-t teljesített. Jack Brockbank Guinness bíró azonban arról tájékoztatta, hogy nem minden burpee-t hajtott végre a szükséges színvonalon, így a lassított felvételen kellett egyenként átnézni, miközben Habtamu idegesen várta az ítéletet.

Szerencsére csak 43 burpee-t vontak le a végső végösszegből, vagyis sikeresen elérte a rekordot.

„Most két Guinness-rekordot döntöttem meg, de három miatt jöttem, tehát a következő évben meg fogom dönteni az egy perc alatti burpee rekordot is!”

 Forrásguinnessworldrecords.com 

Ajánlott tartalom

Zöld recept - mozogj, hogy élj...
2023.máj..04 09:06 Zöld recept - mozogj, hogy élj!

Egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetben való mozgás, létezés nemcsak fontos, hanem elengedhetetlen része a mai kor emberé [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Egészségmegőrzés és edzés a te...
2022.jan..21 15:39 Egészségmegőrzés és edzés a természetben - hátizsákolás

Hátizsákolás, hátizsákos túrázás másképpen A hátizsák áldás vagy átok? Mikor és miért nehéz, miért tűnik szükséges rossznak? Ho [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Egészséges és aktív lehet mind...
2024.jan..10 10:43 Egészséges és aktív lehet mindenki, kortól függetlenül

Sport minden korban, az évek csak számok Sportolnak fiatalok és idősek. Versenyeznek is. Közöttük sokan példaképpé válnak. Mégis kevesen  [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme