Hogyan legyünk jobbak az OCR, Ironman, terepfutó versenyeken?

Trükkök és tippek Ironman, OCR és terepfutó versenyekhez

Az edzés és edzettség mellett számos olyan apróság van, ami egy versenyt meghatároz, befolyásol - és könnyebben megelőzhetőek a kellemetlen meglepetések. Pár olyat gyűjtöttünk össze, amelyek mindhárom sportágban érdekesek lehetnek - nem fontossági sorrendben. A cikk végén pár sportágspecifikus tipp is helyet kapott.

1. A segítők nem gondolatolvasók. Akármennyire is képezettek és figyelmesek, nem tudják kitalálni a versenyző kívánságait, mit kér enni, inni - ez főleg ott számít, ahol egyszerre nagyon sok különböző dolog van a frissítőállomáson. Még rosszabb a helyzet, ha a mezőny elején vagy, amikor még nem annyira kerültek "harci" állapotba. Ezért nem bízd a véletlenre, ha kell, inkább szólj előre, mit kérsz, lassíts, vedd el - de semmiképpen ne dühöngj! Az csak neked árt, főleg a hosszabb versenyeken. Ne várd meg, ameddig eléred a frissítő zóna végét - visszafordulni sokkal rosszabb, mint megállni.

2. Egyéni frissítő leadása. Gyakran megesik, hogy különböző okokból egy adott ponthoz leadott egyéni csomagod nem a teáltalad mért távnál van, hanem előbb vagy később. Legtöbbször nem kell kétségbe esned, a csomag ott lesz és ha előre ismered a pályát, akkor könnyen ki tudod várni, ameddig eléred. Ha lehetséges személyes frissítés és vannak barátaid, akik elvállalják, akkor a segítség nekik is nagy élmény.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

3. Depócsomag és az értékes holmik. Bármit is pakolsz a depózsákodba, előfordulhat, hogy verseny után nem találod, akár sport holmik vannak benne, akár személyes értékek. Ezért csak a legszükségesebbeket tedd bele, amelyek elvesztése nem fáj a verseny után. Tartalék gumit, italt, zselét, ennivalót, naptejet be tudsz szerezni verseny közben is, ha nagyon szükséges.

4. Bemelegítés. Csak azért, mert hosszútávú versenyen indulsz, ne gondold, hogy felesleges a bemelegítés! Sokan úgy állnak oda, hogy "megyek 6-10 órát, majd közben bemelegszem, meg amúgy sem sietek." Na, ez teljesen elhibázott hozzáállás! Az igaz, hogy másként kell bemelegíteni egy rövid, nagyon intenzív és egyhosszú, alacsonyabb intenzitású versenyre (edzésre is!), de a bemelegítés szükséges. Ezt pedig már az edzésen lehet (és kell) gyakorolni! A "kevesebb, gyakran több" elv érvényesül - a kicsit kevesebb edzés sokkal többet ér, ha azt minőségileg tudjuk elvégezni! Ebben pedig a bemelegítés az egyik kulcs.

Ironman

1. Bolyozás a kerékpározás első pár km-n. Egy nagyobb versenyen nem tudod elkerülni - főleg, ha az él vagy középmezőnyben vagy -, hogy az úszás után egyedül menjél ki a depóból bicajozni. Itt nem is figyelik éppen ezért a bolyozást, de neked sem kell idegeskedned miatta, ha többen is a kerekedre ragadnak. Később biztosan leszakadnak vagy megelőznek, de ez az idegeskedés nem éri meg. (Amennyiben a mezőny elején vagy, ezt szigorúbban veszik, de ha ott vagy, erre jobban is tudsz figyelni).

2. A depóban minden pulzuszóna felborulhat. Biztosan van egy nagyszerűen megtervezett pulzusgrafikonod az Ironmanra. Ezt azonban felejtsd el a depóban, öltözés közben! A rohanás, feszültség, le- föl állás, kapkodás a pulzusodat az egekbe viheti. Ezen ne aggódj, ha nyugodtan indulsz el a depóból, pulzusod hamar beáll a megfelelő értékre. Ha idegeskedsz, akkor nem. Persze jobb, ha nem kerülsz ebbe az állapotba, erre is lehet készülni. Mindentől függetlenül bicajon 10-15, futásnál 5-10 perc mindenképpen kell, ameddig a pulzuszóna beáll.

További Ironman és triatlon tippek: ,

OCR

A cikk folytatódik a hirdetés után...

1. Keresd meg, mi a legnehezebb akadály számodra. Szánj időt arra, hogy akár apránként, de folyamatosan gyakoroljad. Nem kell azonnal gyors sikereket várni, de ha elkezded és folyamatosan gyakorlod, akkor egyszerre csak menni fog. Az emberek gyakran azt gyakorolják, amit tudnak, mert az sikerélményt ad. De a nehézségekben rejlenek a legnagyobb lehetőségek.

2. Gyakorolj kreatívan. Egy akadályt ne egyféleképpen teljesíts, hanem keresd a módját annak, hogy minél többféleképpen neki tudjál menni, át tudjál jutni rajta. Egy versenyen sem "laborkörülmények" lesznek, hanem a legtöbb esetben vár egy kis extra meglepetés. Amit lehet, hogy sikeresen teljesítesz, de ha nem gyakoroltál rá, akkor több energiát kivesz belőled, mint ha már ismerős mozdulatokkal tudod megoldani. Ez pedig nagyon sokat számíthat, főleg egy hosszú versenyen vagy ott, ahol a maximális sebességre (is) törekszel. Ráadásul a hibázást is gyakran büntetik idővel vagy új feladattal. Ne kockáztass feleslegesen, gyakorolj okosan!

További OCR tippek: , Rea Kolbl OCR Világbajnok

Terepfutás

1. A terepfutás is multisport. Akár hiszed, akár nem, a terepfutás olyan mozgásforma, ami sokkal változatosabb, mint a sík futás. Éppen ezért a terepfutónak még több készségben kell fejlődnie, mint a többieknek. Erőben, ügyességben, koordinációban meg kell keresned azokat a mozgásformákat, amelyek segítenek pihenni, regenerálódni, ugyanakkor fejlesztenek. Természetesen ideális a kerékpár és az úszás, de a hátizsákos túrázás, hegymászás, falmászás, jóga, tai-chi, OCR edzés... mind olyan kiegészítő sportok, amelyek nagymértékben segítenek fejlődni a terepfutásban.

2. Több cipő a jó cipő. Ne csak egy cipőd legyen a futáshoz. Legalább két lábbelit tartsál az edzéseidhez, amelyeket ha nem is állandóan, de rendszeresen váltasz. Pl. lehet egy a hosszabb és egy a rövidebb futásokhoz, vagy egy a könnyebb, egy a nehezebb futásokhoz. Akár ugyanaz a típus is lehet, de ha csak egy cipőben futsz, akkor az sokkal jobban kikészítheti és rosszul állíthatja be a lábadat, mintha folyamatosan át kell szoknia egy másik "kitaposottságra".

További terepfutó tippek: ,

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Ajánlott tartalom

Nézz körül a házad táján, soha...
2023.júl..26 09:48

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
A hátizsákolással, teherhordás...
2023.márc..23 13:56 Edzés hátizsákkal

A hátizsákolás, a hátizsákkal végzett terhelés (túra,, mászás, menetelés, katonai és edzésjellegű terhelések) felvetik azt a kérdést, [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Nyomtalan Út kalandtúra 2024 m...
2024.jan..19 10:00 Kalandtúra 2024 május

3 napos napos, 2 éjszakás tavaszi-nyári kalandtúra - nehéz útvonalon, szélsőségesebb körülmények között. Szombat reggeli csatlako [ ... ]

HivatalosRészletek
Bolygóegyüttállás látványos és...
2022.jún..12 22:57 Bolygóegyüttállás látványos és ritka időszaka 2022-ben

2022 júniusa a hajnali égen egy elképesztően ritka együttállást tartogat: június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre f [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Free Joomla templates by Ltheme